REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Život PETKY

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Odkud přišla a kde se vzala?

„A skláři nebudou mít co žrát…,“ známý citát z hořké komedie Pelíšky. Vynález. Zázrakem v podobě nerozbitné skleničky to začalo, ale postupně se plasty prosadily jako dominantní materiál moderní doby. Umělá hmota se zkratkou PET neboli polyethylentereftalát se proslavila právě jako materiál pro láhve a provází nás dnes v nejrůznějších podobách na každém kroku. Věděli jste ale, co se s PET láhví děje dál, po tom co vypijeme její obsah?

 

 
Plast je dobrý sluha, ale zlý pán

Plasty v posledních letech dominují nejen v našich odpadkových koších, ale v celém světě. Tvoří totiž drtivou většinu obalového materiálu a je nejvyšší čas zamyslet se, zda nám plastové království nezačíná přerůstat přes hlavu. Alarmující jsou zejména zprávy o plujících plastových ostrovech v oceánech, které ohrožují drahocennou flóru a faunu. Zčásti lze pomoci tříděním do žlutých kontejnerů a následnou recyklací. Obecně lze přispět také využíváním jiných obalových materiálů. Ať už se rozhodnete koupit si přístroj na výrobu domácí sodovky namísto častých nákupů balených vod, nebo budete při nákupu používat látkovou tašku, a ne ty igelitové za poplatek, na cestě za omezením plastů se počítá vše.

 

Vhozením do kontejneru příběh PETky nekončí

Příběh PET láhve startuje nákupem v obchodě. Po vypití obsahu se s ní rozloučíme u žlutých kontejnerů. Náš úkol tím končí, ale cesta plastového odpadu teprve začíná. „Kontejnery žluté barvy patří mezi nejrozšířenější nádoby na tříděný odpad. Třídí se do nich prakticky veškeré plasty, vždy je ale třeba se řídit pokyny na nálepkách na sběrných nádobách,“ vysvětluje Petr Havelka, ředitel České asociace odpadového hospodářství.

 

Kam plast míří dál

Plastový odpad se sváží svozovými vozy vybavenými lisem, který je stlačí. Vozidlo díky tomu pojme tohoto odpadu až 6x větší objem. Z aut plast putuje na třídicí linky, kde je ručně dotřiďován. Pracovníci stojí podél pásu a vybírají jednotlivé druhy plastových odpadů. Zachycují i nežádoucí nečistoty, které se obvykle odvážejí k energetickému využití. Máme však i linky automatické, na kterých jsou k třídění využívány optické senzory. Po vytřídění je naše PET láhev spolu s ostatními rozdrcena na tzv. PET flakes. „Drť je pak několikanásobně proprána a vysušena. Takto vyčištěné vločky putují do tzv. granulátoru, kde jsou teplem roztaveny na plastové granule. Výsledkem je velmi cenná surovina, tzv. regranulát, kterou je možné použít k výrobě nových produktů,“ popisuje Havelka. Věděli jste, že třeba v San Francisku objevili technologii, která přeměňuje PET láhve v designovou obuv? Na výrobu jednoho páru bot se použijí přibližně tři plastové láhve.

 

Barva je důležitá

„Při stoupajících cenách primárních surovin jsou právě regranuláty, které vznikají tepelným roztavením PET láhví, tím nejekonomičtějším a nejekologičtějším řešením pro další výrobu věcí z plastu,“ doplňuje Havelka. Pro výrobce je pak důležitým kritériem to, zda byly plasty na třídicích linkách roztříděny mimo jiné podle barev, díky čemuž má tato plastová surovina jednotnou barvu. Například čiré PET láhve se přemění na stejně čiré vločky a tzv. čiré regranuláty.

 

Plastový uzávěr

A co uzávěr láhve? Ten samozřejmě také patří do žlutého kontejneru. Liší se však materiálem, ze kterého je vyroben (proto můžete uvnitř víčka vidět kód, který značí druh materiálu), a proto je lepší jej při třídění sundat. Recyklace víček totiž probíhá trochu jiným způsobem a i jejich výkupní cena může být vyšší než u samotných PET láhví. Plastové uzávěry mají všelijaké barvy. Zajímavostí je, že nejdráže se aktuálně vykupují víčka červená.

 

Plastový fenomén

Leckdo si možná ani neuvědomuje, jak široký sortiment plast zastupuje. Do plastu se oblékáme, vozíme se v něm, s jeho pomocí i stolujeme. Produkce a spotřeba PET láhví je enormní, každý rok dochází k recyklaci přibližně 750 milionů tun polyethylentereftalátu. Z regranulátů se vyrábí technická a textilní vlákna. Nejvíce výrobků z recyklovaných PET láhví nalezneme v potravinářství, stavebnictví a módním průmyslu. Málokterý veletrh designu se dnes obejde bez sekce věnované výrobkům z recyklovaných materiálů. Například plastový kolíček na prádlo je až ze 75 % vyroben z recyklovaného materiálu.

V České republice se v současné době nachází více než 300 000 barevných kontejnerů. Přes 100 000 z nich je na plast. Pravidelně třídí asi 72 procent obyvatel tuzemska. V roce 2016 každý z nás vytřídil průměrně cca 12 kg plastového odpadu za rok. Celkově to tedy bylo přes 120 000 tun plastů.

„Pet láhve však nejsou jediný plast, který je zapotřebí třídit. Smysluplného zužitkování lze recyklací dosáhnout i u dalších plastových materiálů, které se správně vytřídí. Neváhejte tedy a třiďte všechen plast správně, protože jen díky vaší podpoře může příběh správné a smysluplné recyklace plastu pokračovat,“ upozorňuje Havelka a dodává: „Třiďte odpad, má to smysl.“

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Rychlé a chutné svačiny pro děti i dospělé podle Drůbežářského závodu Klatovy

Září a s ním spojený začátek nového školního roku je pro každého jinak náročný. Děti se těší na nové zážitky a kamarády a rodiče organizují, jak všechno zvládnout. Jeden z důležitých úkolů pro rodiče je připravit dětem svačinu, která je nejen nasytí ale bude zároveň i velmi pestrá. Ideálním řešením je ovoce, zelenina a k tomu jednoduché ale vydatné tipy od Drůbežářského závodu Klatovy. Kombinace křupavého čerstvého pečiva, svěží zeleniny a Kuřecí prsní zauzené šunky nejvyšší jakosti krájené, která je oceněná značkou kvalitních potravin KLASA a certifikátem České cechovní normy nebo Kuřecího dětského junioru bez přidaných E, tak potěší nejen malého školáka, ale i teenagera a neodolají ani samotní rodiče.

číst dále ...

Prague mussel week odstartoval. Zapojí se Les Moules, Bruxx i Grandhotel Pupp

Týden od 21. do 27. září patří v desítkách restaurací holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabízí zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojili se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů zapojených restaurací jsou dostupné i na webu PMW.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Ochutnejte nejznámější jídla z dánské kuchyně

Dánská kuchyně je pro většinu z nás spíše velkou neznámou, při pohledu na typická dánská jídla však brzy zjistíte, že by byla chyba ji nevyzkoušet. Vyniká totiž použitím čerstvých, lokálních surovin s důrazem na ingredience, které se pěstují či chovají přímo v Dánsku. Jídla inspirovaná dánskou kuchyní si můžete dopřát v rámci Dánského menu, které bude k dostání už příští týden na všech pobočkách Bageterie Boulevard.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy