Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zatracované uzeniny

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Zastánci zdravé výživy jsou proti úplné konzumaci uzenin pro jejich vysoký obsah tuku, soli, konzervačních látek, i nekvalitního masa, třeba drůbežího separátu, což jsou jatečně oddělené a rozemleté zbytky kůže, šlachy, chrupavky atd.. tedy vlastně zbytky po oddělení kvalitního masa. Lékaři rovněž řadu let bijí na poplach, častá konzumace uzenin totiž způsobuje obezitu, vznik rakoviny tlustého střeva, problémem je obsah sóji, barviv, tzv. éček a dalších přísad. Světová zdravotnická organizace (WHO) zařadila uzeniny na seznam karcinogenů, kde je třeba nikotin, azbest. Ano, uzeniny figurují na seznamech lehkých karcinogenů…


Velký problém je i velký obsah soli v uzeninách, například ve 100 g šunky je 5 g soli, což je veškerá doporučovaná denní dávka soli! Nepříznivě na lidský organismus působí i látky při zauzování uzenin, kdy se při hoření uvolňují karciogenní látky. Rovněž opékáním buřtů při vysoké teplotě vznikají karcigonenní nitrosaminy. Rizikové jsou také dusitanové soli, které buřty a jiné uzeniny obsahují. Samozřejmě na vznik rakoviny má vliv více faktorů a okolností. Kouření také zvyšuje vznik rakoviny a ne každý kuřák ji dostane. Velký vliv má životní styl, stravovací návyky, dědičnost a další faktory.  

Opečený špekáček, česká klasika….

 

Ale my nechceme uzeniny zatracovat, vždyť se konzumují po staletí a těší se velké oblibě nejen u nás, v Čechách, ale také v Německu, Španělsku, Portugalsku, Itálii, Polsku, Francii atd.

I v případě uzenin platí zásada, měli bychom je konzumovat v přiměřené míře a kupovat jen uzeniny kvalitní. Složení výrobku musí být napsané na obalu, na prvních místech se uvádí čeho je ve výrobku nejvíce. Pokud se například v textu objeví maso páté, tak to moc kvalitní buřtík nebude. Zkontrolujte, jaké aditiva (éčka), které plní funkci konzervantu, barviva, antioxidanty a kyseliny výrobek obsahuje.

 

Utopenci – národní poklad

 

Za nejškodlivější se považuje v uzeninách E250, tedy dusitan sodný, česky též praganda, rychlosůl, bývá v uzeninách velmi často, jako v šunkách, buřtech, či párcích. O kvalitě uzenin často vypovídá i vyšší cena, promočí-li šunka trojitý papír, rozhodně kvalitní nebude.

Osvědčené je zařadit do svého jídelníčku uzeniny, které nezklamaly od oblíbeného řezníka nebo značky. Horký buřt, do kterého kousneme a voda dostříkne přes celý stůl, také ten není kvalitní, je v něm příliš moc vody. Horší, než pravé uzeniny, jsou jejich náhražky! Nejnebezpečnější toxické sloučeniny vznikají při opékání sójových buřtů nad ohněm.

Uzeniny jsou oblíbené, když potřebujeme vykouzlit večeři za pár minut. Také je skvělá jejich univerzálnost a jejich chuťová přidaná hodnota v pokrmech, proto jsou součástí mnoha receptů.

 

Domácí teplá klobása je lahůdka…

 

Pár rad a triků na závěr

  • Hořčice a bylinky neutralizují škodlivé látky, proto hořčicí nešetřete při opékání buřtů.
  • Čím více buřt nebo špekáček nakrájíme před opékáním, tím více tuku z něj vykape.
  • Uzeniny ohříváme do 80 °C ve vodě nebo v páře, zachovají si tak chuť a nepraskají.
  • Párky, buřty, špekáčky ohříváme v mikrovlnné troubě na nejnižším stupni, na talíř přidáme několik lžic vody.
  • Do lednice nedáváme uzeniny nikdy v igelitových sáčcích, rychle se kazí.
  • U vařených pokrmů, třeba buřtguláše, nepřeháníme se solením, sůl obsahuje uzenina.
  • Uzeniny z jídelníčku rozhodně vynechávat z jídelníčku nebudeme, obsahuji živočišné tuky, které mají dvě nenahraditelné vlastnosti, jsou nositelem chuti a rozpouští se v nich některé vitamíny, konkrétně A, D, E, a K.

Uzeniny konzumujeme v přiměřené míře, obecně platí, s ničím se to nemá přehánět, jednou za čas si opéct buřta nad ohněm, či dát si utopence, nebo domácí klobásu, nikomu určitě neuškodí.

Text i foto: D. M.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

NOVINKA: S extra kofeinem i bez. F.H. Prager uvádí dvě nové příchutě kombuchy

Popularita tohoto kvašeného nápoje, který obvykle vzniká fermentací černého nebo zeleného čaje, neustále roste. Kombucha patří do skupiny takzvaných funkčních nápojů, jejichž kategorie zažívá velký boom a na trhu se tak objevují nové příchutě. V květnu 2024 F.H. Prager představí dvě novinky – “Rooibos”, který je bez kofeinu a “Matcha” se zvýšeným obsahem přírodního kofeinu.

číst dále ...

Jak jedli naši předkové – 13 díl

Pokrmy, které naši předkové připravovali, se musely také něčím zapít. Když vynecháme pramenitou vodu, mléko a medovinu tak k nejčastějším nápojům patřilo především víno a pivo. Vliv na konzumaci vína a piva měla anticko – křesťanská kultura a pohanské slovansko-germánské tradice. V tomto článku si tedy povíme něco málo o historii vína a piva a také o využití těchto dvou nápojů při vaření našimi předky. Recepty na využití piva a vína v kuchyni pak najdete pod tímto článkem.

číst dále ...

Přijďte se podívat na mistrovství světa barmanů! Mattoni Grand Drink proběhne v rámci zahájení karlovarské lázeňské sezony

Mistrovství světa v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink je celosvětově uznávanou barmanskou soutěží. Výroční 25. ročník, kterého se zúčastní 20 špičkových barmanů z celého světa, se odehraje v sobotu 4. května u karlovarského hotelu Thermal. Soutěžním dnem bude návštěvníky provázet moderátor Libor Bouček, o hudební doprovod se postará oblíbená bubenická show Wild Sticks.

číst dále ...

Čaj Matcha: chytrá alternativa kávy i silný antioxidant

Zajímá vás, jak mít dostatek energie? Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý? Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí? Zázračný zelený prášek není jen trend. Tento čaj by doma měli mít jak vyznavači zdravého životního stylu, tak lidé, kteří hledají alternativu kávy. Dokáže totiž předat tělu energii na celý den. Matcha čaj je oblíbeným nápojem po celém světě a jeho zdravotní přínosy jsou i vědecky doloženy. Má kořeny v japonské tradici, kde ho využívají jako “antiaging” nápoj a hraje také důležitou roli při čajových obřadech.

číst dále ...

Jarní chlebíčkový večírek – 8 originálních receptů na netradiční jarní chlebíčky

Chlebíčky jsou nedílnou součástí našich oslav, rodinných setkání a každodenních radostí. A právě v jarním období, kdy příroda nabízí bohatství čerstvých bylinek a plodin, můžeme přinést do těchto lahůdek nový směr. Jarní chlebíčky jsou jako malé umělecké dílo, kde se spojují chutě a vůně jarních bylinek s křupavostí čerstvého chleba. Naše zahrádky a farmářské trhy se v tomto období třpytí mátou, petrželí, pažitkou, ředkvičkami, nebo dokonce čerstvým koprem a stejně tak je tomu i v síti prodejen PENNY, kde nakoupíte veškeré suroviny pro přípravu těchto svěžích jarních chlebíčků.

číst dále ...

Tip na kulinářský zážitek: Tvarůžky se kutálejí na gastronomický festival do Olomouce

Událost roku po všechny milovníky tvarůžkových specialit se blíží. Voňavé a chutné tvarůžky, živá hudba a pestrý doprovodný program pro celou rodinu lákají na sedmý ročník Olomouckého tvarůžkového festivalu. Ten se uskuteční o víkendu 13. a 14. dubna v srdci hanácké metropole Olomouce, na Horním a Dolním náměstí. V rámci oblíbené gastronomické akce proběhne poprvé v historii klání špičkových kuchařů o titul Tvarůžkového krále 2024.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.