REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zařaďte do podzimní kuchyně červená masa

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Léto skončilo a vy už jste přejedení nejrůznějších lehkých zeleninových salátů s kuřecím? Vynechejte na chvíli drůbež a dejte přednost sytějším červeným masům, která se perfektně hodí právě k podzimu a chladnějšímu počasí. Poradíme vám, kde nakoupit nejchutnější vepřové, hovězí či méně tradiční jehněčí a jak je připravit.


Základem úspěchu je výběr toho správného kusu masa. Napadlo vás někdy, že jeho chuť je značně ovlivněna způsobem chovu? Pokud hledáte opravdovou kvalitu, zaměřte se na produkty, které pocházejí z ekologického zemědělství. V obchodech je rozeznáte podle certifikovaných log biolistu a biozebry.

Další možností je vypravit se pro maso přímo na bio farmu. Nevíte kam? Září je Měsícem biopotravin a v regionech se koná řada akcí, kde se můžete seznámit právě s lokálními farmáři a jejich produkty, které budou zaručeně chutnat vám i přírodě.

Maso v bio kvalitě získává na hodnotnosti díky pastevnímu způsobu chovu, který je zároveň pro zvířata přirozený. Mohou se volně pohybovat na pastvě, což má kromě jejich celkové životní pohody dopad také na strukturu masa. Ta je ovlivněna i způsobem porážky, která je v ekologickém zemědělství velmi šetrná a zvířata nevystavuje stresu.

 

 

Netradiční jehněčí

České hospodyňky jehněčímu v kuchyni příliš prostoru nedávají, může za to hlavně jeho specifické aroma, které lze zmírnit odstraněním loje, máčením v mléce či přídavkem koření a bylinek, především tymiánem nebo rozmarýnem. Jehněčí je obzvlášť křehké a šťavnaté, proto by byla škoda se o něj připravit. Při výběru neuděláte chybu, pokud sáhnete po kýtě, kterou pomalu pečte s medem, česnekem a rozmarýnem. Pokud hledáte něco méně náročného, vyzkoušejte špízy.

 

Co budete potřebovat?

  • Půl kila vykostěného bio jehněčího hřbetu (bio jehněčí seženete např. na Farmě BioVavřinec)
  • 2 stroužky bio česneku
  • Bio olivový olej
  • Pepř, sůl, kmín a skořici

Postup:

Maso nakrájejte na kostky tak, aby se dalo dobře napíchnout na špízovou jehlu. Poté utřete česnek s olejem a kořením a směsí jehněčí důkladně potřete. Nechte odpočinout v lednici alespoň dvě hodiny. Osušené maso grilujte na pánvi z každé strany přibližně deset minut.

 

Dokonale vyzrálé hovězí

To nejkvalitnější, křehké a dostatečně vyzrálé hovězí seženete u ekologických farmářů, např. z Farmy Mitrovský Angus. Není třeba jej příliš kořenit, díky zralosti je lahodné samo o sobě. Vystačíte si tak pouze se solí, pepřem a trochou oleje. Jednoduchosti se držte také při tepelné úpravě. Myslete na to, že je steak vhodné nechat před přípravou odpočinout několik hodin v pokojové teplotě. Poté jej z obou stran několik minut restujte podle toho, jak šťavnaté maso preferujete. Jako přílohu lze podávat vařené brambory ve slupce, houbové špaldoto či grilovanou zeleninu.

 

 

Sázka na jistotu

Vepřové se v různých podobách objevuje v českých kuchyních opravdu často, především díky tomu, že není příliš náročné na přípravu a zároveň je také snadno dostupné. I v případě vepřového se ale při nákupu zaměřte na jeho původ a kvalitu. K pečení a dušení se hodí především plec, pro pečení, grilování a uzení zase krkovice. Z té také připravíte ten nejlepší šťavnatý řízek. Pečeně se hodí pro přípravu plátků, volte ji i v případě, kdy v nemáte čas v kuchyni trávit celé dopoledne.

NÁŠ TIP: Pokud hledáte něco opravdu lahodného a speciálního, sáhněte po mangalici. Jedná se o plemeno původem z Maďarska, kterému se přezdívá VIP mezi prasaty. Díky své husté dlouhé srsti žije po celý rok venku a přibírá velmi pomalu, právě díky tomu je maso tak dobré. Rozdíl oproti klasickému vepřovému údajně pozná i naprostý laik.

 

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jenž dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Recepty s regionální potravinou – Rychle, chutně a lokálně – zkuste naše červnové recepty

Co nám přinese červen? Že by ještě aprílové počasí jako v květnu? Těžko soudit. Ale rozhodně si zase můžete začít chystat zástěry a připravit se na pořádnou dávku receptů z lokálních surovin a výrobků. Farmáři ocenění Regionální potravinou si totiž zaslouží, abychom jejich jedinečné produkty znali a zamilovali si je. Vyrábějí je totiž s láskou a touhou poskytnout nám originální chuťový zážitek. Protentokrát jsme je zakomponovali do pečených rajčat, trhacího bochníku se sýrem a česnekem, kuřecích špízů na medu a pivě a maltašek plněných griliášem. Jde o originální, ale přitom lehké pohoštění pro přátele u grilu a piva.

číst dále ...

Celozrnná mouka jako důležitý zdroj vlákniny

Počet lidí, kteří se zajímají o své zdraví, správnou životosprávu a s tím související zdravou výživu se v posledních letech stále zvyšuje. Při výběru potravin proto hledíme nejen na to, jak potravina vypadá a chutná, ale stále častěji nás také zajímá, jaké výživové nebo zdravotní benefity nabízí. Jednou z látek, kterých máme v našich podmínkách výrazně méně než by bylo vhodné, je vláknina. K jejímu doplnění přitom stačí jednoduchý trik – vyměňte bílou mouku za celozrnnou.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Trhané vepřové i hovězí maso krok za krokem

Ozvláštněte svou grilovací párty pochoutkou v podobě trhaného masa. Vybírat lze z kousků hovězích i vepřových, vždy ale volte kvalitu. Jen ta dodá vaší gurmánské specialitě tu pravou chuť.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Odpalované těsto nemusí být strašák – s naším návodem ho zvládne i začátečník

Na tradičním věnečku, křupavém Paris-Brestu, Španělskem ovoněných churros, čokoládových éclairs nebo oblíbených větrnících si můžete pochutnat i v domácím prostředí. Stačí udělat první krok a naučit se, jak na odpalované těsto. Právě to tvoří základ všech jmenovaných zákusků. S profesionálními radami těsto zvládnete už napoprvé a rozšíříte si svůj osobní cukrářský repertoár o lahodné výrobky vrcholné cukrařiny.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy