REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zapomeňte na sekt, letos oslavujte s šumivým vínem Cava

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Cava - šumivé vínoAť už se chystáte oslavovat výročí, svatbu nebo si dát jen tak doušek šumivého lehkého vína, zkuste sáhnout místo po klasickém sektu po šumivém vínu Cava. „Cava je svěží, šumivé a lehce pitelné víno. Vyrábí se tradiční neboli klasickou metodou, jinými slovy u něj probíhá druhotné kvašení přímo v láhvi, stejně jako třeba u slavné Champagne, “ vysvětluje Jakub Přibyl, head sommelier společnosti Premier Wines & Spirits. Pro Cavu je nejtypičtější oblast Katalánska a řadí se tak mezi klenoty španělského vinařství.


Čím více času výrobní proces Cavy zabere, tím je výsledek lepší. „Kvalitní Cavy kvasí v lahvi až osmnáct měsíců. Proto disponují tak vytrvalým perlením a krásně svěží chutí. Cava se oproti pravému Champagne vyznačuje vetší plností chuti, “ upřesňuje Přibyl. Speciální charakter těchto sektů vzniká kombinací tři odrůd vinné révy z oblasti Penedès, které jsou pro Španělsko typické. Konkrétně jsou to květinově aromatická Parellada, Viura, ovocně jemná Monastell a Trepat, která Cavě dodává sílu a strukturu. Kromě zmiňovaného přípitku je Cava výborná i na koktejly či kombinování s jídlem. Výborně chutná například s rybami, mořskými plody či studenými masovými předkrmy.

První Cava byla metodou sekundárního kvašení vyrobena už roku 1872, nejstarším španělským výrobcem Raventos Codorníu. Vinné sklepy Codorníu se proslavily vysokou kvalitou napříč celým svým portfoliem. Společnost investovala do výzkumu v oblastech vinohradnictví i vinařství a patří zároveň k největším producentům Cavy na světě. Díky němu si získalo šumivé víno Cava celosvětovou popularitu.

Mezi stěžejní produkty vinařství Codorníu patří moderní víno Cava Anna de Codorníu Blanc de Blancs. „Okamžitě zaujme svým vysoce intenzivním aroma. Ucítíte v něm převážně citrusové a tropické plody. Bez nadsázky se o něm dá mluvit jako o špičkové Cavě, “ popisuje Přibyl.

 

Skvělá do koktejlů

Výborně Cava funguje i ve spojení s likéry. Například krásné drink si můžete namíchat z výborných burgundských likéru Joseph Cartron.

 

Cava - šumivé vínoKoktejl Champ No7:

  • Joseph Cartron No7

  • Pomerančová džus

  • Codorníu Cava

Postup:

Do sklenice nasypejte drcený let, nalijte Joseph Cartron No7 a pomerančový džus, dolijte šumivé víno Cava.

 

Cava - šumivé vínoKoktejl Burgundy Spring Punch:

  • čerstvé maliny

  • 30 ml Vodka Riga Black

  • 15 ml Joseph Cartron Créme de Framboise de Bourgogne

  • 20 ml fresh Lemon džus nebo šťáva z 1/2 citrónu

  • Cava Anna na dolití

Postup:

Do sklenice nasypejte drcený let, v šejkru smíchejte vodku s Joseph Cartron Créme de Framboise de Bourgogne a citronovým džusem, důkladně protřepejte, nalijte do sklenice a dolijte šumivé víno Cava.

    Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

    Fotogalerie:


    reklama


    Nejnovější články

    Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

    Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

    číst dále ...

    Grilování hovězího z bio farmy? Nejen původ, ale i chuť vás přesvědčí

    S letními měsíci je nerozlučně spjato grilování. K tomu, aby byl váš kulinářský výtvor opravdu stoprocentní, je ale třeba se soustředit zejména na výběr kvalitního kousku hovězího masa. Sázkou na jistotu jsou produkty ekologického zemědělství s garantovaným původem. Poradíme vám nejen s výběrem nejlepšího hovězího, ale podělíme se také o recept na lahodnou přílohu.

    číst dále ...

    Lahodné letní recepty bez výčitek

    Hledáte inspiraci, co si rychle během letních veder připravit k snídani, svačině či hlavnímu jídlu, abyste zároveň nemuseli přemýšlet o tom, jestli to neohrozí vaši linii? Máme pro vás několik tipů na chutné recepty od výživové poradkyně programu Cambridge Weight Plan Hany Borkovcové. A jako přidanou hodnotu nabízíme rychlost přípravy a záruku pochutnání a přitom nehladovění!

    číst dále ...

    Bez bílkovin do plavek nezhubnete. Kde všude je najdete?

    Mysleli jste si, že příjem proteinů je klíčový pouze pro sportovce? Tak to je velký omyl. Bílkoviny neboli proteiny jsou nepostradatelnou součástí jídelníčku nás všech, a protože si je tělo neukládá do zásoby, je třeba ho pravidelně zásobit vhodnou stravou. Proteiny jsou důležité především k růstu a obnově buněk, k tvorbě svalů, k produkci hormonů a protilátek. Rovněž jsou naprosto stěžejní při redukci váhy. Jejich nedostatek se projevuje zvýšeným pocitem hladu či chutěmi na sladké. Kolik proteinu správně denně přijmout, aby se výsledek odrazil na postavě?

    číst dále ...

    Nejlepší hovězí steak? Ten vyzrálý

    Abyste si na steaku opravdu pochutnali, nemusíte chodit do luxusní restaurace. Výtečný kus hovězího připravíte i v pohodlí domova. Klíčem není tajný recept, ale především výběr správného masa a jeho vlastnosti. Prozradíme vám, na co si dát pozor. Až budete příště zvát přátele na podvečerní grilovačku, nemáte se čeho obávat.

    číst dále ...

    Večeře pod širým nebem s přáteli: V jednoduchosti je pohoda!

    Setkávání v kruhu kamarádů a známých je skvělou příležitostí se uvolnit. Možná se s kamarády čas od času scházíte u karet, deskových her, filmů nebo prostě u něčeho dobrého k pití. Zkuste udělat změnu a pozvěte je na společnou domácí večeři pod širým nebem – a udělejte ji nekompromisně jednoduchou!

    číst dále ...

    Je to BIO, nebo ne? Naučte se rozpoznávat loga a s nimi i kvalitu

    Farmářské, domácí, ze statku či od babičky. Takovými přízvisky se obaly produktů na pultech obchodních řetězců jen hemží. Nenechte se lehce zmást líbivými názvy. Pokud hledáte opravdovou bio kvalitu, je nutné se řídit certifikovanými značkami, jen podle nich totiž poznáte, co opravdu kupujete. Jak se ale ve značení vyznat, co přesně symboly znamenají a na co si dát pozor?

    číst dále ...

    Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy