REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Základní rozdělení vín v Česku

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Systém dělení vín v České republice vychází z vyzrálosti hroznů, stanovené měřením obsahu cukru v hroznové šťávě v době sklizně. Zkratka °NM znamená stupeň normalizovaného moštoměru, kdy 1 ° představuje 1 kg cukru v 100 litrech hroznového moštu.


Škola vaření - VínoStolní víno

Nejnižší kategorie vín z hroznů vyprodukovaných v kterékoli zemi EU.

Zemské víno

Víno vyrobené pouze z tuzemských hroznů o cukernatosti minimálně 14 °NM, může být označeno názvem oblasti, ročníkem a odrůdou, ze které bylo vyrobeno.

Jakostní víno

Víno vyrobené z tuzemských hroznů s cukernatostí minimálně 15 °NM.

Výroba musí proběhnout v té vinařské oblasti, kde byly hrozny sklizeny, lze jej opatřit dovětkem:

  • Jakostní víno odrůdové (víno vyrobené z vinných hroznů, nebo hroznového moštu nejvýše tří odrůd uvedených ve Státní odrůdové knize).

  • Jakostní víno zemské (víno vyrobené smíšením vinných hroznů, hroznového moštu nebo vín podle stálé receptury).

Jakostní víno s přívlastkem

Hrozny musí splňovat všechny požadavky na výrobu jakostního vína a navíc musí pocházet z jedné vinařské podoblasti. Mošt se nesmí doslazovat řepným cukrem, ani jinak. Vína vyšších stupňů přívlastků jsou určená zejména k slavnostním příležitostem či archivaci.

  • Víno kabinetní – Je lehčí, suché, příjemně pitelné víno, které se vyrábí z hroznů a dosáhlo cukernatosti minimálně 19 °NM.

  • Pozdní sběr – Kvalitní suché či polosuché víno vyrobené z hroznů sklizených při minimální cukernatosti 21 °NM.

  • Výběr z hroznů – Plně extraktivní víno s vyšším obsahem alkoholu a někdy též s vyšším obsahem zbytkového cukru se vyrábí z hroznů, které vyzrály na nejméně 24 °NM.

  • Výběr z bobulí – Plné a extraktivní, polosladké či sladké víno vyrobené z hroznů, které dlouho zrály na vinici a dosáhly cukernatosti více než 27 °NM.

  • Ledové víno – Vzácné, velmi sladké víno, které se vyrábí lisováním zmrzlých hroznů sklizených při teplotě maximálně -7 °C, získaný mošt musí dosahovat nejméně 27 °NM. Hrozny při lisování nesmí rozmrznout a protože část vody zůstává v bobulích ve formě ledových krystalů, vylisovaná šťáva je velmi koncentrovaná.

  • Slámové víno – Aromatickjé sladké víno se vyrábí z dobře vyzrálých hroznů, které se nejméně 3 mesíce po sklizni dosušují na podlážkách ze slámy či rákosu nebo jsou zavěšeny v dobře větratelném prostoru. Tím se z bobulí odpaří část vody a ve šťávě se konzervují extraktivní látky. Mošt musí mít nejméně 27 °NM.

  • Výběr z cibéb – Velmi extraktivní, sladké a vzácné víno vyrobené z hroznů, které vyzrály nejméně na 32 °NM. Bobule v těchto hroznech se díky extrémně dlouhé době zrání většinou změnily na hrozinky – cibéby.

Zdroj: Krajem vína – To nejlepší z vinařské turistiky v Čechách, r.

v. 2009

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy