Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Základní pravidla pro diety

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vybráno z knihy pana Jaroslava Vašáka – Hubneme nad plným talířem. 7 pravidel pro hubnutí.


Pravidlo číslo jedna

Jíst zdravě

Zdravé jsou všechny přírodní potraviny, kterými se od nepaměti živil člověk. Dodržujme stravu s dostatkem syrového ovoce, čerstvých syrových salátů, čerstvě lisovaná šťáva před jídlem z ovoce a zeleniny, čímž se vyrovná nedostatek vitaminů zvláště A, C a K. Mimo to se zvýší v tkáních obsah draslíku a minerálů draslíkové skupiny. Dále jíst čerstvé mořské ryby, domácky vypěstovanou drůbež a jehněčí maso, zvěřinu, celozrnné obiloviny, semínka, oříšky a veškeré luštěniny, olej lisovaný za studena, dobré sýry vyrobené z kvalitního mléka, šlehačka, jogurt, pikantní bylinky a aromatická koření.

Používat tuky a oleje s vysokým obsahem nenasycených tukových kyselin, t.

j. oleje lisované za studena, jako lněný olej, slunečnicový, makový olej, olej z vlašských jader. Nenasycené tukové kyseliny působí proti rakovině a povzbuzují činnost jater a žlučníku. O významu výživy při vznikající rakovině píše prof. dr. K. H.

Bauer toto : „Hned od počátku musíme uznat, že mezi výživou a rakovinou je určitá souvislost“.

 

Pravidlo číslo dvě

Jíst pravidelně

Úspěšné dodržování této diety je závislé i na pravidelnosti podávání jednotlivých pokrmů. Nesmíme se jeden den přejíst určitého jídla jenom proto, že nám chutná a druhý den nejíst nic. Snažme se jíst pravidelně – třeba menší porce, ale důležité je v pravidelných intervalech. Tím získáme vyváženost pokrmů a docílíme lepších výsledků.

 

Pravidlo číslo tři

Jíst hodně čerstvého ovoce

Nejlépe je konzumovat zeleninu a ovoce, kterou jsme si vypěstovali a nechali dozrát na své zahrádce. Víme, čím bylo hnojeno a postřikováno a jak je tedy kvalitní. Můžeme je nechat dozrát až do úplné zralosti a nepřepravovat z místa na místo. Tím ztrácí ovoce i zelenina nejen na kvalitě, ale i je i velký úbytek látek, obsažených v ovoci a zelenině. Proto, dokud je to možné, konzumovat ovoce a zeleninu ze svých výpěstků nebo z výpěstků svých známých a přátel.

Ovoce a zelenina z tropických a subtropických oblastí dovážená k nám bývá často postřikována chemicky a i když má vysokou výživnou hodnotu a vynikající chuť, je lépe si raději vzít ovoce, které dobře známe a o kterém víme, jak bylo ošetřeno. Většina těchto exotických druhů bývá uměle dozrávána a potom její chuť už není taková jako by tomu bylo přímo v místě jejího přirozeného výskytu.

 

Pravidlo číslo čtyři

Vyhýbat se nezdravé stravě

Co ale rozumíme pod tímto pojmem ? Jedná se o rafinované a průmyslově zpracované potraviny, které mají vysoký obsah tuku a cukrů. Jsou to veškeré druhy cukrovinek, čokolády, bonbóny, koláče, polárkové dorty, různé pudinky v prášku, sladké pečivo, sušenky a další. Jsou nejen nezdravé, ale i nebezpečné pro naše zdraví a postavu.

Místo bílé mouky je lépe používat mouku celozrnnou, jíst hnědou rýži místo bílé. U takto připravené rýže je velké množstvé živin, které chybí právě u bílé rýže. Nepřejídat se, ale jíst do polosyta. Fyzikální způsoby s dietou lze odstranit sebemenší přebytek váhy. Orgány obalené tukem nepodávají dobrý výkon. Nepoužívat maso a sádlo krmených zvířat ( prase, husa, kachna, slepice ). Potřebnou bílkovinu dodávat tělu zvláště v mléčných výrobcích, pokud možno kyselých ( podmáslí, jogurt, tvaroh, kyselé mléko ). Málo vajec, ale hodně cibule.

 

Pravidlo číslo pět

Jíst harmonicky

Tabulka za těmito pravidly ukazuje, co máme s čím jíst. Všechny potraviny patří do jedné z těchto tří potravinových skupin: Bílkovinné, neutrální nebo škrobové. Neutrální potraviny můžeme jíst s bílkovinnými nebo škrobovými.

Musí být vynecháno přisolování jídel. Smí být používáno všechno rostlinné koření a nanejvýš mořská sůl. Mořská sůl má dosti vysoký obsah kuchyňské soli a vyrovnávacích minerálií a doplní v organismu hořčík, kterému se připisuje protirakovinná schopnost. Snad to záleží v jeho vyjimečnému významu jako fermentovaného aktivátoru.

Musíme se vynasnažit, abychom každý den měli jedno škrobové jídlo, jedno bílkovinné a jedno jídlo, které se bude skládat převážně z ovoce, zeleniny a salátů. Můžeme přidat i trochu jogurtu. Pocit hladu se dostaví v prvních několika dnech, pokud budeme dietu dodržovat pravidelně, organismus si na ni sám zvykne a pocit hladu začne pozvolna mizet.

 

Pravidlo číslo šest

Jíst střídmě

Udržení správné funkce střev a střevních bakterií nebo jejich obnovení. Jen tehdy, jsou-li ve střevech normální bakterie, lze získat zvláště vitamin K. Činnost střev musí být upravena správnou výživou a dietou ( jogurt, lněné semínko, hořčičné zrno, máčené fíky a švestky, jablečná šťáva ). Můžeme si dopřát i pár krajíčků chleba lehce namazaného máslem. Při slavnostních příležitostech si můžeme dopřát i skleničku vína a to zvláště u bílkovinné večeře. Pokud se nám stane, ale nemělo by to být pravidlem, že nějaké jídlo přeženeme, není to tragické, dá se to srovnat v příštích dnech.

 

Pravidlo číslo sedum

Jíst pomalu a klidně

Při této dietě je nutné dbát na to, abychom jídlo dostatečně vychutnali a dobře zažili. Nesmíme jídlo hltat anebo dokonce jíst v běhu. Chce to jídlu věnovat náležitou pozornost, jakou zasluhuje a o to v této dietě právě jde. Náš klid a pomalá konzumace se nám potom vyplatí a docílíme výsledku, který bude jistě i pro nás samotné překvapení.

Škodlivé požitkářství, zvláště holdování tabáku a alkoholu přináší člověku a rodině nemalé problémy. Proto je nutné, každého před nimi včas varovat. Vedle těchto známých požitků jako jsou tabák a alkohol jsou v dnešní době další moderní prostředky a těmi jsou různé pilulky a tablety, které nám způsobují dobrou náladu. Jde ale o drogy, které způsobují dlouhodobý útlum určitých mozkových činností a proto je třeba, se před nimi včas vyvarovat.

Vybráno z knihy pana Jaroslava Vašáka – Hubneme nad plným talířem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

NOVINKA: S extra kofeinem i bez. F.H. Prager uvádí dvě nové příchutě kombuchy

Popularita tohoto kvašeného nápoje, který obvykle vzniká fermentací černého nebo zeleného čaje, neustále roste. Kombucha patří do skupiny takzvaných funkčních nápojů, jejichž kategorie zažívá velký boom a na trhu se tak objevují nové příchutě. V květnu 2024 F.H. Prager představí dvě novinky – “Rooibos”, který je bez kofeinu a “Matcha” se zvýšeným obsahem přírodního kofeinu.

číst dále ...

Jak jedli naši předkové – 13 díl

Pokrmy, které naši předkové připravovali, se musely také něčím zapít. Když vynecháme pramenitou vodu, mléko a medovinu tak k nejčastějším nápojům patřilo především víno a pivo. Vliv na konzumaci vína a piva měla anticko – křesťanská kultura a pohanské slovansko-germánské tradice. V tomto článku si tedy povíme něco málo o historii vína a piva a také o využití těchto dvou nápojů při vaření našimi předky. Recepty na využití piva a vína v kuchyni pak najdete pod tímto článkem.

číst dále ...

Přijďte se podívat na mistrovství světa barmanů! Mattoni Grand Drink proběhne v rámci zahájení karlovarské lázeňské sezony

Mistrovství světa v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink je celosvětově uznávanou barmanskou soutěží. Výroční 25. ročník, kterého se zúčastní 20 špičkových barmanů z celého světa, se odehraje v sobotu 4. května u karlovarského hotelu Thermal. Soutěžním dnem bude návštěvníky provázet moderátor Libor Bouček, o hudební doprovod se postará oblíbená bubenická show Wild Sticks.

číst dále ...

Čaj Matcha: chytrá alternativa kávy i silný antioxidant

Zajímá vás, jak mít dostatek energie? Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý? Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí? Zázračný zelený prášek není jen trend. Tento čaj by doma měli mít jak vyznavači zdravého životního stylu, tak lidé, kteří hledají alternativu kávy. Dokáže totiž předat tělu energii na celý den. Matcha čaj je oblíbeným nápojem po celém světě a jeho zdravotní přínosy jsou i vědecky doloženy. Má kořeny v japonské tradici, kde ho využívají jako “antiaging” nápoj a hraje také důležitou roli při čajových obřadech.

číst dále ...

Jarní chlebíčkový večírek – 8 originálních receptů na netradiční jarní chlebíčky

Chlebíčky jsou nedílnou součástí našich oslav, rodinných setkání a každodenních radostí. A právě v jarním období, kdy příroda nabízí bohatství čerstvých bylinek a plodin, můžeme přinést do těchto lahůdek nový směr. Jarní chlebíčky jsou jako malé umělecké dílo, kde se spojují chutě a vůně jarních bylinek s křupavostí čerstvého chleba. Naše zahrádky a farmářské trhy se v tomto období třpytí mátou, petrželí, pažitkou, ředkvičkami, nebo dokonce čerstvým koprem a stejně tak je tomu i v síti prodejen PENNY, kde nakoupíte veškeré suroviny pro přípravu těchto svěžích jarních chlebíčků.

číst dále ...

Tip na kulinářský zážitek: Tvarůžky se kutálejí na gastronomický festival do Olomouce

Událost roku po všechny milovníky tvarůžkových specialit se blíží. Voňavé a chutné tvarůžky, živá hudba a pestrý doprovodný program pro celou rodinu lákají na sedmý ročník Olomouckého tvarůžkového festivalu. Ten se uskuteční o víkendu 13. a 14. dubna v srdci hanácké metropole Olomouce, na Horním a Dolním náměstí. V rámci oblíbené gastronomické akce proběhne poprvé v historii klání špičkových kuchařů o titul Tvarůžkového krále 2024.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.