REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Základní pravidla pro diety

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vybráno z knihy pana Jaroslava Vašáka – Hubneme nad plným talířem. 7 pravidel pro hubnutí.


Pravidlo číslo jedna

Jíst zdravě

Zdravé jsou všechny přírodní potraviny, kterými se od nepaměti živil člověk. Dodržujme stravu s dostatkem syrového ovoce, čerstvých syrových salátů, čerstvě lisovaná šťáva před jídlem z ovoce a zeleniny, čímž se vyrovná nedostatek vitaminů zvláště A, C a K. Mimo to se zvýší v tkáních obsah draslíku a minerálů draslíkové skupiny. Dále jíst čerstvé mořské ryby, domácky vypěstovanou drůbež a jehněčí maso, zvěřinu, celozrnné obiloviny, semínka, oříšky a veškeré luštěniny, olej lisovaný za studena, dobré sýry vyrobené z kvalitního mléka, šlehačka, jogurt, pikantní bylinky a aromatická koření.

Používat tuky a oleje s vysokým obsahem nenasycených tukových kyselin, t.

j. oleje lisované za studena, jako lněný olej, slunečnicový, makový olej, olej z vlašských jader. Nenasycené tukové kyseliny působí proti rakovině a povzbuzují činnost jater a žlučníku. O významu výživy při vznikající rakovině píše prof. dr. K. H.

Bauer toto : „Hned od počátku musíme uznat, že mezi výživou a rakovinou je určitá souvislost“.

 

Pravidlo číslo dvě

Jíst pravidelně

Úspěšné dodržování této diety je závislé i na pravidelnosti podávání jednotlivých pokrmů. Nesmíme se jeden den přejíst určitého jídla jenom proto, že nám chutná a druhý den nejíst nic. Snažme se jíst pravidelně – třeba menší porce, ale důležité je v pravidelných intervalech. Tím získáme vyváženost pokrmů a docílíme lepších výsledků.

 

Pravidlo číslo tři

Jíst hodně čerstvého ovoce

Nejlépe je konzumovat zeleninu a ovoce, kterou jsme si vypěstovali a nechali dozrát na své zahrádce. Víme, čím bylo hnojeno a postřikováno a jak je tedy kvalitní. Můžeme je nechat dozrát až do úplné zralosti a nepřepravovat z místa na místo. Tím ztrácí ovoce i zelenina nejen na kvalitě, ale i je i velký úbytek látek, obsažených v ovoci a zelenině. Proto, dokud je to možné, konzumovat ovoce a zeleninu ze svých výpěstků nebo z výpěstků svých známých a přátel.

Ovoce a zelenina z tropických a subtropických oblastí dovážená k nám bývá často postřikována chemicky a i když má vysokou výživnou hodnotu a vynikající chuť, je lépe si raději vzít ovoce, které dobře známe a o kterém víme, jak bylo ošetřeno. Většina těchto exotických druhů bývá uměle dozrávána a potom její chuť už není taková jako by tomu bylo přímo v místě jejího přirozeného výskytu.

 

Pravidlo číslo čtyři

Vyhýbat se nezdravé stravě

Co ale rozumíme pod tímto pojmem ? Jedná se o rafinované a průmyslově zpracované potraviny, které mají vysoký obsah tuku a cukrů. Jsou to veškeré druhy cukrovinek, čokolády, bonbóny, koláče, polárkové dorty, různé pudinky v prášku, sladké pečivo, sušenky a další. Jsou nejen nezdravé, ale i nebezpečné pro naše zdraví a postavu.

Místo bílé mouky je lépe používat mouku celozrnnou, jíst hnědou rýži místo bílé. U takto připravené rýže je velké množstvé živin, které chybí právě u bílé rýže. Nepřejídat se, ale jíst do polosyta. Fyzikální způsoby s dietou lze odstranit sebemenší přebytek váhy. Orgány obalené tukem nepodávají dobrý výkon. Nepoužívat maso a sádlo krmených zvířat ( prase, husa, kachna, slepice ). Potřebnou bílkovinu dodávat tělu zvláště v mléčných výrobcích, pokud možno kyselých ( podmáslí, jogurt, tvaroh, kyselé mléko ). Málo vajec, ale hodně cibule.

 

Pravidlo číslo pět

Jíst harmonicky

Tabulka za těmito pravidly ukazuje, co máme s čím jíst. Všechny potraviny patří do jedné z těchto tří potravinových skupin: Bílkovinné, neutrální nebo škrobové. Neutrální potraviny můžeme jíst s bílkovinnými nebo škrobovými.

Musí být vynecháno přisolování jídel. Smí být používáno všechno rostlinné koření a nanejvýš mořská sůl. Mořská sůl má dosti vysoký obsah kuchyňské soli a vyrovnávacích minerálií a doplní v organismu hořčík, kterému se připisuje protirakovinná schopnost. Snad to záleží v jeho vyjimečnému významu jako fermentovaného aktivátoru.

Musíme se vynasnažit, abychom každý den měli jedno škrobové jídlo, jedno bílkovinné a jedno jídlo, které se bude skládat převážně z ovoce, zeleniny a salátů. Můžeme přidat i trochu jogurtu. Pocit hladu se dostaví v prvních několika dnech, pokud budeme dietu dodržovat pravidelně, organismus si na ni sám zvykne a pocit hladu začne pozvolna mizet.

 

Pravidlo číslo šest

Jíst střídmě

Udržení správné funkce střev a střevních bakterií nebo jejich obnovení. Jen tehdy, jsou-li ve střevech normální bakterie, lze získat zvláště vitamin K. Činnost střev musí být upravena správnou výživou a dietou ( jogurt, lněné semínko, hořčičné zrno, máčené fíky a švestky, jablečná šťáva ). Můžeme si dopřát i pár krajíčků chleba lehce namazaného máslem. Při slavnostních příležitostech si můžeme dopřát i skleničku vína a to zvláště u bílkovinné večeře. Pokud se nám stane, ale nemělo by to být pravidlem, že nějaké jídlo přeženeme, není to tragické, dá se to srovnat v příštích dnech.

 

Pravidlo číslo sedum

Jíst pomalu a klidně

Při této dietě je nutné dbát na to, abychom jídlo dostatečně vychutnali a dobře zažili. Nesmíme jídlo hltat anebo dokonce jíst v běhu. Chce to jídlu věnovat náležitou pozornost, jakou zasluhuje a o to v této dietě právě jde. Náš klid a pomalá konzumace se nám potom vyplatí a docílíme výsledku, který bude jistě i pro nás samotné překvapení.

Škodlivé požitkářství, zvláště holdování tabáku a alkoholu přináší člověku a rodině nemalé problémy. Proto je nutné, každého před nimi včas varovat. Vedle těchto známých požitků jako jsou tabák a alkohol jsou v dnešní době další moderní prostředky a těmi jsou různé pilulky a tablety, které nám způsobují dobrou náladu. Jde ale o drogy, které způsobují dlouhodobý útlum určitých mozkových činností a proto je třeba, se před nimi včas vyvarovat.

Vybráno z knihy pana Jaroslava Vašáka – Hubneme nad plným talířem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Cena medu zůstane i přes velký nedostatek českého lesního medu stejná, očekává se rekordní zájem

Český lesní med koncem ledna v obchodech dojde z důvodu špatné snůšky, komentuje situaci Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu. Včely vyprodukovaly v roce 2020 nejméně medu za posledních 20 let.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Stylové streetfoodové recepty pro vás a vaše přátele

Na streetfoodové dobroty, které důvěrně znáte z trhů a festivalů, už nemusíte čekat! Šikovné a známé české food-blogerky Markéta v troubě a S vášní pro jídlo, pro vás připravily chutné a jednoduché recepty s McCain hranolky Crispers, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku. Recepty jsou připravené i v duchu dalších trendů: uvědomělého vaření a neplýtvání jídlem. Oba trendy vybízí připravovat jídlo ze surovin, které máme běžně doma a když nevyužijeme celé balení některé potraviny, můžeme si ji nechat na jindy. Pozvěte přátele, rodinu a vychutnejte si spolu streetfoodové pokrmy v pohodlí domova.

číst dále ...

Nápadité recepty, díky nimž zase dopnete kalhoty

Leden, do kalhot vlezem. I tak bychom si mohli s nadsázkou poupravit známou českou pranostiku. Vánoční hodování se na nás totiž většinou podepíše a v prvním měsíci roku můžeme mít problém dopnout pásek, kalhoty, sukni… Navíc se zase proměnily naše chutě a my toužíme po něčem vyloženě lehkém, nepříliš mastném. Pozor, to ovšem neznamená, že to nebude dobré! Pokud je pokrm nabitý kvalitními surovinami, které poznáte také díky značkám kvality (např. Klasa, Regionální potravina nebo Bio), zažijete chuťové orgie. A navíc pak budete mít v bříšku jako v pokojíčku. Pojďme na to.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Špaldová mouka v kuchyni

Věděli jste, že existuje něco jako pšenice špalda? Ano, opravdu existuje. A právě z ní se vyrábí špaldová mouka. K její výrobě se používají celá zrna včetně obalové části, díky tomu špaldová mouka obsahuje velké množství prospěšných látek. Naši prapraprapraprarodiče z ní vařili a pekli zcela běžně, nyní se do kuchyní opět vrací. Třikrát hurá.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy