REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Základní pravidla pro diety

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vybráno z knihy pana Jaroslava Vašáka – Hubneme nad plným talířem. 7 pravidel pro hubnutí.


Pravidlo číslo jedna

Jíst zdravě

Zdravé jsou všechny přírodní potraviny, kterými se od nepaměti živil člověk. Dodržujme stravu s dostatkem syrového ovoce, čerstvých syrových salátů, čerstvě lisovaná šťáva před jídlem z ovoce a zeleniny, čímž se vyrovná nedostatek vitaminů zvláště A, C a K. Mimo to se zvýší v tkáních obsah draslíku a minerálů draslíkové skupiny. Dále jíst čerstvé mořské ryby, domácky vypěstovanou drůbež a jehněčí maso, zvěřinu, celozrnné obiloviny, semínka, oříšky a veškeré luštěniny, olej lisovaný za studena, dobré sýry vyrobené z kvalitního mléka, šlehačka, jogurt, pikantní bylinky a aromatická koření.

Používat tuky a oleje s vysokým obsahem nenasycených tukových kyselin, t.

j. oleje lisované za studena, jako lněný olej, slunečnicový, makový olej, olej z vlašských jader. Nenasycené tukové kyseliny působí proti rakovině a povzbuzují činnost jater a žlučníku. O významu výživy při vznikající rakovině píše prof. dr. K. H.

Bauer toto : „Hned od počátku musíme uznat, že mezi výživou a rakovinou je určitá souvislost“.

 

Pravidlo číslo dvě

Jíst pravidelně

Úspěšné dodržování této diety je závislé i na pravidelnosti podávání jednotlivých pokrmů. Nesmíme se jeden den přejíst určitého jídla jenom proto, že nám chutná a druhý den nejíst nic. Snažme se jíst pravidelně – třeba menší porce, ale důležité je v pravidelných intervalech. Tím získáme vyváženost pokrmů a docílíme lepších výsledků.

 

Pravidlo číslo tři

Jíst hodně čerstvého ovoce

Nejlépe je konzumovat zeleninu a ovoce, kterou jsme si vypěstovali a nechali dozrát na své zahrádce. Víme, čím bylo hnojeno a postřikováno a jak je tedy kvalitní. Můžeme je nechat dozrát až do úplné zralosti a nepřepravovat z místa na místo. Tím ztrácí ovoce i zelenina nejen na kvalitě, ale i je i velký úbytek látek, obsažených v ovoci a zelenině. Proto, dokud je to možné, konzumovat ovoce a zeleninu ze svých výpěstků nebo z výpěstků svých známých a přátel.

Ovoce a zelenina z tropických a subtropických oblastí dovážená k nám bývá často postřikována chemicky a i když má vysokou výživnou hodnotu a vynikající chuť, je lépe si raději vzít ovoce, které dobře známe a o kterém víme, jak bylo ošetřeno. Většina těchto exotických druhů bývá uměle dozrávána a potom její chuť už není taková jako by tomu bylo přímo v místě jejího přirozeného výskytu.

 

Pravidlo číslo čtyři

Vyhýbat se nezdravé stravě

Co ale rozumíme pod tímto pojmem ? Jedná se o rafinované a průmyslově zpracované potraviny, které mají vysoký obsah tuku a cukrů. Jsou to veškeré druhy cukrovinek, čokolády, bonbóny, koláče, polárkové dorty, různé pudinky v prášku, sladké pečivo, sušenky a další. Jsou nejen nezdravé, ale i nebezpečné pro naše zdraví a postavu.

Místo bílé mouky je lépe používat mouku celozrnnou, jíst hnědou rýži místo bílé. U takto připravené rýže je velké množstvé živin, které chybí právě u bílé rýže. Nepřejídat se, ale jíst do polosyta. Fyzikální způsoby s dietou lze odstranit sebemenší přebytek váhy. Orgány obalené tukem nepodávají dobrý výkon. Nepoužívat maso a sádlo krmených zvířat ( prase, husa, kachna, slepice ). Potřebnou bílkovinu dodávat tělu zvláště v mléčných výrobcích, pokud možno kyselých ( podmáslí, jogurt, tvaroh, kyselé mléko ). Málo vajec, ale hodně cibule.

 

Pravidlo číslo pět

Jíst harmonicky

Tabulka za těmito pravidly ukazuje, co máme s čím jíst. Všechny potraviny patří do jedné z těchto tří potravinových skupin: Bílkovinné, neutrální nebo škrobové. Neutrální potraviny můžeme jíst s bílkovinnými nebo škrobovými.

Musí být vynecháno přisolování jídel. Smí být používáno všechno rostlinné koření a nanejvýš mořská sůl. Mořská sůl má dosti vysoký obsah kuchyňské soli a vyrovnávacích minerálií a doplní v organismu hořčík, kterému se připisuje protirakovinná schopnost. Snad to záleží v jeho vyjimečnému významu jako fermentovaného aktivátoru.

Musíme se vynasnažit, abychom každý den měli jedno škrobové jídlo, jedno bílkovinné a jedno jídlo, které se bude skládat převážně z ovoce, zeleniny a salátů. Můžeme přidat i trochu jogurtu. Pocit hladu se dostaví v prvních několika dnech, pokud budeme dietu dodržovat pravidelně, organismus si na ni sám zvykne a pocit hladu začne pozvolna mizet.

 

Pravidlo číslo šest

Jíst střídmě

Udržení správné funkce střev a střevních bakterií nebo jejich obnovení. Jen tehdy, jsou-li ve střevech normální bakterie, lze získat zvláště vitamin K. Činnost střev musí být upravena správnou výživou a dietou ( jogurt, lněné semínko, hořčičné zrno, máčené fíky a švestky, jablečná šťáva ). Můžeme si dopřát i pár krajíčků chleba lehce namazaného máslem. Při slavnostních příležitostech si můžeme dopřát i skleničku vína a to zvláště u bílkovinné večeře. Pokud se nám stane, ale nemělo by to být pravidlem, že nějaké jídlo přeženeme, není to tragické, dá se to srovnat v příštích dnech.

 

Pravidlo číslo sedum

Jíst pomalu a klidně

Při této dietě je nutné dbát na to, abychom jídlo dostatečně vychutnali a dobře zažili. Nesmíme jídlo hltat anebo dokonce jíst v běhu. Chce to jídlu věnovat náležitou pozornost, jakou zasluhuje a o to v této dietě právě jde. Náš klid a pomalá konzumace se nám potom vyplatí a docílíme výsledku, který bude jistě i pro nás samotné překvapení.

Škodlivé požitkářství, zvláště holdování tabáku a alkoholu přináší člověku a rodině nemalé problémy. Proto je nutné, každého před nimi včas varovat. Vedle těchto známých požitků jako jsou tabák a alkohol jsou v dnešní době další moderní prostředky a těmi jsou různé pilulky a tablety, které nám způsobují dobrou náladu. Jde ale o drogy, které způsobují dlouhodobý útlum určitých mozkových činností a proto je třeba, se před nimi včas vyvarovat.

Vybráno z knihy pana Jaroslava Vašáka – Hubneme nad plným talířem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Výtečná příloha s ještě širším využitím. Dopřejte si zelí, jak ho neznáte!

Zelí patří mezi nepostradatelné ingredience české kuchyně. Kromě toho, že bývá součástí tradičních pokrmů, jako je vepřové s knedlíkem, pečená kachna nebo oblíbená zelňačka, je doslova vitamínovou bombou. A proto by ve vašich podzimních receptech rozhodně nemělo chybět. Vyzkoušejte jeho přednosti v neotřelých receptech. Doporučujeme například zeleninové závitky se zelím, v kombinaci s pečeným kuřetem nebo si můžete připravit výtečnou polévku z červeného zelí. Uvidíte, že si určitě pochutnáte!

číst dále ...

Chystáte se na vinobraní? Fakta, co byste měli znát

Vinobraní je za dveřmi, a tak jsme připravili pár zajímavostí, které není na škodu připomenout. Třeba se dozvíte i pár novinek, o kterých jste doposud nevěděli.

číst dále ...

Vyhlášen byl Evropský den ekologického zemědělství, slavit se bude 23. září

Evropský parlament, Rada Evropské unie a Evropská komise, tři klíčové instituce EU, dnes podepsaly společné prohlášení, kterým oficiálně vyhlásily 23. září Evropským dnem ekologického zemědělství.

číst dále ...

Překročte hranice běžného pečení, vyzkoušejte nevšední mouky a pečte díky nim s minimem lepku

Celiaci si běžnou mouku s lepkem jednoduše dovolit nemohou. Pro jiné je eliminace lepku jednou z cest k pestřejšímu jídelníčku. Pokud se do této skupiny řadíte i vy, vězte, že pečiva se vzdávat nemusíte. Naopak se vám otevírají široké možnosti pro experimentování v kuchyni. Péct totiž můžete i z mouky rýžové nebo pohankové, díky kterým můžete obsah lepku ve svém jídelníčku snížit na minimum.

číst dále ...

Jubilejní Burgerfest přivítal 21 000 návštěvníků a trhnul rekord s největším burgerem

10. ročník Burgerfestu, který se o víkendu uskutečnil na holešovickém Výstavišti se skutečně vydařil. Kromě dokonalého počasí po celou dobu akce si jej užilo přes 21 000 návštěvníků a došlo i na rekord. Tím byl největší burger v České republice, který vážil 95 kg a měřil 98 na 24 cm, díky čemuž se podařilo jej zapsat i do České knihy rekordů. Celkem se na akci zkonzumovalo 45.000 burgerů v 53 bistrech a restauracích, proběhlo 10 workshopů a kuchařských show, byly zvoleny nejlepší restaurace a rozdaly se ceny v hodnotě přesahující 500 000 Kč.

číst dále ...

Červená řepa jako nepostradatelná lahůdka nejen do upršených podzimních dnů

Pro všechny milovníky barevných jídel máme skvělou zprávu. Nastává čas připravit si krásné pokrmy, které potěší na pohled v době šedivých dnů, ale zároveň budou také vitamínovou bombou, kterou v těchto dlouhých měsících jako když najdete! Červená řepa je hvězda nejen podzimní kuchyně a dokáže svou chutí pořádně překvapit. Připravte si s námi originální recepty!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy