REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Základní pravidla pro diety

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vybráno z knihy pana Jaroslava Vašáka – Hubneme nad plným talířem. 7 pravidel pro hubnutí.


Pravidlo číslo jedna

Jíst zdravě

Zdravé jsou všechny přírodní potraviny, kterými se od nepaměti živil člověk. Dodržujme stravu s dostatkem syrového ovoce, čerstvých syrových salátů, čerstvě lisovaná šťáva před jídlem z ovoce a zeleniny, čímž se vyrovná nedostatek vitaminů zvláště A, C a K. Mimo to se zvýší v tkáních obsah draslíku a minerálů draslíkové skupiny. Dále jíst čerstvé mořské ryby, domácky vypěstovanou drůbež a jehněčí maso, zvěřinu, celozrnné obiloviny, semínka, oříšky a veškeré luštěniny, olej lisovaný za studena, dobré sýry vyrobené z kvalitního mléka, šlehačka, jogurt, pikantní bylinky a aromatická koření.

Používat tuky a oleje s vysokým obsahem nenasycených tukových kyselin, t.

j. oleje lisované za studena, jako lněný olej, slunečnicový, makový olej, olej z vlašských jader. Nenasycené tukové kyseliny působí proti rakovině a povzbuzují činnost jater a žlučníku. O významu výživy při vznikající rakovině píše prof. dr. K. H.

Bauer toto : „Hned od počátku musíme uznat, že mezi výživou a rakovinou je určitá souvislost“.

 

Pravidlo číslo dvě

Jíst pravidelně

Úspěšné dodržování této diety je závislé i na pravidelnosti podávání jednotlivých pokrmů. Nesmíme se jeden den přejíst určitého jídla jenom proto, že nám chutná a druhý den nejíst nic. Snažme se jíst pravidelně – třeba menší porce, ale důležité je v pravidelných intervalech. Tím získáme vyváženost pokrmů a docílíme lepších výsledků.

 

Pravidlo číslo tři

Jíst hodně čerstvého ovoce

Nejlépe je konzumovat zeleninu a ovoce, kterou jsme si vypěstovali a nechali dozrát na své zahrádce. Víme, čím bylo hnojeno a postřikováno a jak je tedy kvalitní. Můžeme je nechat dozrát až do úplné zralosti a nepřepravovat z místa na místo. Tím ztrácí ovoce i zelenina nejen na kvalitě, ale i je i velký úbytek látek, obsažených v ovoci a zelenině. Proto, dokud je to možné, konzumovat ovoce a zeleninu ze svých výpěstků nebo z výpěstků svých známých a přátel.

Ovoce a zelenina z tropických a subtropických oblastí dovážená k nám bývá často postřikována chemicky a i když má vysokou výživnou hodnotu a vynikající chuť, je lépe si raději vzít ovoce, které dobře známe a o kterém víme, jak bylo ošetřeno. Většina těchto exotických druhů bývá uměle dozrávána a potom její chuť už není taková jako by tomu bylo přímo v místě jejího přirozeného výskytu.

 

Pravidlo číslo čtyři

Vyhýbat se nezdravé stravě

Co ale rozumíme pod tímto pojmem ? Jedná se o rafinované a průmyslově zpracované potraviny, které mají vysoký obsah tuku a cukrů. Jsou to veškeré druhy cukrovinek, čokolády, bonbóny, koláče, polárkové dorty, různé pudinky v prášku, sladké pečivo, sušenky a další. Jsou nejen nezdravé, ale i nebezpečné pro naše zdraví a postavu.

Místo bílé mouky je lépe používat mouku celozrnnou, jíst hnědou rýži místo bílé. U takto připravené rýže je velké množstvé živin, které chybí právě u bílé rýže. Nepřejídat se, ale jíst do polosyta. Fyzikální způsoby s dietou lze odstranit sebemenší přebytek váhy. Orgány obalené tukem nepodávají dobrý výkon. Nepoužívat maso a sádlo krmených zvířat ( prase, husa, kachna, slepice ). Potřebnou bílkovinu dodávat tělu zvláště v mléčných výrobcích, pokud možno kyselých ( podmáslí, jogurt, tvaroh, kyselé mléko ). Málo vajec, ale hodně cibule.

 

Pravidlo číslo pět

Jíst harmonicky

Tabulka za těmito pravidly ukazuje, co máme s čím jíst. Všechny potraviny patří do jedné z těchto tří potravinových skupin: Bílkovinné, neutrální nebo škrobové. Neutrální potraviny můžeme jíst s bílkovinnými nebo škrobovými.

Musí být vynecháno přisolování jídel. Smí být používáno všechno rostlinné koření a nanejvýš mořská sůl. Mořská sůl má dosti vysoký obsah kuchyňské soli a vyrovnávacích minerálií a doplní v organismu hořčík, kterému se připisuje protirakovinná schopnost. Snad to záleží v jeho vyjimečnému významu jako fermentovaného aktivátoru.

Musíme se vynasnažit, abychom každý den měli jedno škrobové jídlo, jedno bílkovinné a jedno jídlo, které se bude skládat převážně z ovoce, zeleniny a salátů. Můžeme přidat i trochu jogurtu. Pocit hladu se dostaví v prvních několika dnech, pokud budeme dietu dodržovat pravidelně, organismus si na ni sám zvykne a pocit hladu začne pozvolna mizet.

 

Pravidlo číslo šest

Jíst střídmě

Udržení správné funkce střev a střevních bakterií nebo jejich obnovení. Jen tehdy, jsou-li ve střevech normální bakterie, lze získat zvláště vitamin K. Činnost střev musí být upravena správnou výživou a dietou ( jogurt, lněné semínko, hořčičné zrno, máčené fíky a švestky, jablečná šťáva ). Můžeme si dopřát i pár krajíčků chleba lehce namazaného máslem. Při slavnostních příležitostech si můžeme dopřát i skleničku vína a to zvláště u bílkovinné večeře. Pokud se nám stane, ale nemělo by to být pravidlem, že nějaké jídlo přeženeme, není to tragické, dá se to srovnat v příštích dnech.

 

Pravidlo číslo sedum

Jíst pomalu a klidně

Při této dietě je nutné dbát na to, abychom jídlo dostatečně vychutnali a dobře zažili. Nesmíme jídlo hltat anebo dokonce jíst v běhu. Chce to jídlu věnovat náležitou pozornost, jakou zasluhuje a o to v této dietě právě jde. Náš klid a pomalá konzumace se nám potom vyplatí a docílíme výsledku, který bude jistě i pro nás samotné překvapení.

Škodlivé požitkářství, zvláště holdování tabáku a alkoholu přináší člověku a rodině nemalé problémy. Proto je nutné, každého před nimi včas varovat. Vedle těchto známých požitků jako jsou tabák a alkohol jsou v dnešní době další moderní prostředky a těmi jsou různé pilulky a tablety, které nám způsobují dobrou náladu. Jde ale o drogy, které způsobují dlouhodobý útlum určitých mozkových činností a proto je třeba, se před nimi včas vyvarovat.

Vybráno z knihy pana Jaroslava Vašáka – Hubneme nad plným talířem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů z cukety

Cukety jsou vlastně odrůdy tureckých tykví, které se obvykle sklízejí nezralé. Především jejich dužina je vhodná na tepelnou úpravu a ke konzumaci. V tomto článku najdete seznam těch nejlepších receptů na cuketu, které najdete v naší databázi.

číst dále ...

Grissini – tyčinky urozeného původu

Příběh grissin je spjat s Turínem a rodem Savojských. V Itálii nechybí na žádném stole, jsou dokonalé jako snack k sýrům a uzeninám či na vaření. Věděli jste ale, že vznikly už před stovkami let?

číst dále ...

Domácí ovocné nanuky s překvapením

Léto a prázdniny se pomalu ale jistě blíží ke konci, slunečné počasí nám ale snad ještě chvilku vydrží, navíc co si budeme povídat, především děti se zmrzliny nikdy nenabaží. Připravte si proto domácí ovocné nanuky, které vás příjemně osvěží a můžete je navíc vyšperkovat podle vlastní chutě. Je to tak jednoduché.

číst dále ...

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Používejte místo cukru med, chutná skvěle a prospívá organismu

Je cukr neodmyslitelnou součástí vaší kuchyně, posezení u kávy i pomocníkem proti stresu? Potom si zaděláváte na nemalé zdravotní potíže. Problém je v použití rafinovaného cukru, kterému se ne nadarmo přezdívá bílý jed. Jeho konzumaci byste měli omezit na minimum. Cukr však není jediným sladidlem, skvělou alternativou je zejména med. Chutná skvěle, je zdravý a osladíte s ním nejen šálek čaje.

číst dále ...

Vynikající salát pokaždé jinak

Inspirace na obědy a večeře není nikdy dost. Zejména v letních měsících většina z nás vyhledává spíše lehké pokrmy, a proto přijdou vhod především tipy na nejrůznější domácí saláty. Rychle ale vyžeňte z hlavy představu zvadlých zelených lístků s kousky rajčete. Pořádný salát je kombinací luštěnin, celozrnných plodin, sýrů, masa či oříšků a lahodné zeleniny. K tomu, abyste jej dochutili rozhodně nebudete potřebovat majonézu ani kečup!

číst dále ...

Ty nejlepší recepty na zpracování švestek

Malá švestková kuchařka – TOP recepty z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz. Vybrali jsme pro vás nejoblíbenější, prověřené recepty našich čtenářů na zpracování a využití čerstvých švestek v kuchyni.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy