REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Základní pravidla pro diety

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vybráno z knihy pana Jaroslava Vašáka – Hubneme nad plným talířem. 7 pravidel pro hubnutí.


Pravidlo číslo jedna

Jíst zdravě

Zdravé jsou všechny přírodní potraviny, kterými se od nepaměti živil člověk. Dodržujme stravu s dostatkem syrového ovoce, čerstvých syrových salátů, čerstvě lisovaná šťáva před jídlem z ovoce a zeleniny, čímž se vyrovná nedostatek vitaminů zvláště A, C a K. Mimo to se zvýší v tkáních obsah draslíku a minerálů draslíkové skupiny. Dále jíst čerstvé mořské ryby, domácky vypěstovanou drůbež a jehněčí maso, zvěřinu, celozrnné obiloviny, semínka, oříšky a veškeré luštěniny, olej lisovaný za studena, dobré sýry vyrobené z kvalitního mléka, šlehačka, jogurt, pikantní bylinky a aromatická koření.

Používat tuky a oleje s vysokým obsahem nenasycených tukových kyselin, t.

j. oleje lisované za studena, jako lněný olej, slunečnicový, makový olej, olej z vlašských jader. Nenasycené tukové kyseliny působí proti rakovině a povzbuzují činnost jater a žlučníku. O významu výživy při vznikající rakovině píše prof. dr. K. H.

Bauer toto : „Hned od počátku musíme uznat, že mezi výživou a rakovinou je určitá souvislost“.

 

Pravidlo číslo dvě

Jíst pravidelně

Úspěšné dodržování této diety je závislé i na pravidelnosti podávání jednotlivých pokrmů. Nesmíme se jeden den přejíst určitého jídla jenom proto, že nám chutná a druhý den nejíst nic. Snažme se jíst pravidelně – třeba menší porce, ale důležité je v pravidelných intervalech. Tím získáme vyváženost pokrmů a docílíme lepších výsledků.

 

Pravidlo číslo tři

Jíst hodně čerstvého ovoce

Nejlépe je konzumovat zeleninu a ovoce, kterou jsme si vypěstovali a nechali dozrát na své zahrádce. Víme, čím bylo hnojeno a postřikováno a jak je tedy kvalitní. Můžeme je nechat dozrát až do úplné zralosti a nepřepravovat z místa na místo. Tím ztrácí ovoce i zelenina nejen na kvalitě, ale i je i velký úbytek látek, obsažených v ovoci a zelenině. Proto, dokud je to možné, konzumovat ovoce a zeleninu ze svých výpěstků nebo z výpěstků svých známých a přátel.

Ovoce a zelenina z tropických a subtropických oblastí dovážená k nám bývá často postřikována chemicky a i když má vysokou výživnou hodnotu a vynikající chuť, je lépe si raději vzít ovoce, které dobře známe a o kterém víme, jak bylo ošetřeno. Většina těchto exotických druhů bývá uměle dozrávána a potom její chuť už není taková jako by tomu bylo přímo v místě jejího přirozeného výskytu.

 

Pravidlo číslo čtyři

Vyhýbat se nezdravé stravě

Co ale rozumíme pod tímto pojmem ? Jedná se o rafinované a průmyslově zpracované potraviny, které mají vysoký obsah tuku a cukrů. Jsou to veškeré druhy cukrovinek, čokolády, bonbóny, koláče, polárkové dorty, různé pudinky v prášku, sladké pečivo, sušenky a další. Jsou nejen nezdravé, ale i nebezpečné pro naše zdraví a postavu.

Místo bílé mouky je lépe používat mouku celozrnnou, jíst hnědou rýži místo bílé. U takto připravené rýže je velké množstvé živin, které chybí právě u bílé rýže. Nepřejídat se, ale jíst do polosyta. Fyzikální způsoby s dietou lze odstranit sebemenší přebytek váhy. Orgány obalené tukem nepodávají dobrý výkon. Nepoužívat maso a sádlo krmených zvířat ( prase, husa, kachna, slepice ). Potřebnou bílkovinu dodávat tělu zvláště v mléčných výrobcích, pokud možno kyselých ( podmáslí, jogurt, tvaroh, kyselé mléko ). Málo vajec, ale hodně cibule.

 

Pravidlo číslo pět

Jíst harmonicky

Tabulka za těmito pravidly ukazuje, co máme s čím jíst. Všechny potraviny patří do jedné z těchto tří potravinových skupin: Bílkovinné, neutrální nebo škrobové. Neutrální potraviny můžeme jíst s bílkovinnými nebo škrobovými.

Musí být vynecháno přisolování jídel. Smí být používáno všechno rostlinné koření a nanejvýš mořská sůl. Mořská sůl má dosti vysoký obsah kuchyňské soli a vyrovnávacích minerálií a doplní v organismu hořčík, kterému se připisuje protirakovinná schopnost. Snad to záleží v jeho vyjimečnému významu jako fermentovaného aktivátoru.

Musíme se vynasnažit, abychom každý den měli jedno škrobové jídlo, jedno bílkovinné a jedno jídlo, které se bude skládat převážně z ovoce, zeleniny a salátů. Můžeme přidat i trochu jogurtu. Pocit hladu se dostaví v prvních několika dnech, pokud budeme dietu dodržovat pravidelně, organismus si na ni sám zvykne a pocit hladu začne pozvolna mizet.

 

Pravidlo číslo šest

Jíst střídmě

Udržení správné funkce střev a střevních bakterií nebo jejich obnovení. Jen tehdy, jsou-li ve střevech normální bakterie, lze získat zvláště vitamin K. Činnost střev musí být upravena správnou výživou a dietou ( jogurt, lněné semínko, hořčičné zrno, máčené fíky a švestky, jablečná šťáva ). Můžeme si dopřát i pár krajíčků chleba lehce namazaného máslem. Při slavnostních příležitostech si můžeme dopřát i skleničku vína a to zvláště u bílkovinné večeře. Pokud se nám stane, ale nemělo by to být pravidlem, že nějaké jídlo přeženeme, není to tragické, dá se to srovnat v příštích dnech.

 

Pravidlo číslo sedum

Jíst pomalu a klidně

Při této dietě je nutné dbát na to, abychom jídlo dostatečně vychutnali a dobře zažili. Nesmíme jídlo hltat anebo dokonce jíst v běhu. Chce to jídlu věnovat náležitou pozornost, jakou zasluhuje a o to v této dietě právě jde. Náš klid a pomalá konzumace se nám potom vyplatí a docílíme výsledku, který bude jistě i pro nás samotné překvapení.

Škodlivé požitkářství, zvláště holdování tabáku a alkoholu přináší člověku a rodině nemalé problémy. Proto je nutné, každého před nimi včas varovat. Vedle těchto známých požitků jako jsou tabák a alkohol jsou v dnešní době další moderní prostředky a těmi jsou různé pilulky a tablety, které nám způsobují dobrou náladu. Jde ale o drogy, které způsobují dlouhodobý útlum určitých mozkových činností a proto je třeba, se před nimi včas vyvarovat.

Vybráno z knihy pana Jaroslava Vašáka – Hubneme nad plným talířem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Detoxikace organismu

Cítíte se unavení a bez energie? Ponuré, zamračené počasí vás přivádí k šílenství? Máte depresi? Nezoufejte! Možná jen potřebujete pročistit tělo od různých škodlivých látek, které jste za poslední měsíce do sebe dostali a to nejen jídlem, ale také díky prostředí, ve kterém se všichni pohybujeme. Detoxikujte se tedy! A co je to vlastně detoxikace? Ta slouží k vyloučení jedů neboli toxinů z těla a provádí se především zásadní změnou pitného režimu a změnou jídelníčku.

číst dále ...

Fialové brambory (odrůda Blue Star a odrůda Valfi)

Již několik let se objevují na českém trhu fialové brambory. Sice vypadají svým vzhledem, tedy především barvou dost jedovatě, ale jsou velmi zdravé. Fialová barva je způsobena flavonoidy, které patří mezi přírodní antioxidanty, které působí příznivě na civilizační choroby. Fialové brambory obsahují těchto látek 3x – 4x více než klasické žluté odrůdy. Platí, čím jsou tmavší, tím jsou zdravější.

číst dále ...

Zapomenuté topinambury mají opět zelenou

Topinambury se v Čechách pěstují od 17. století. V době třicetileté války zachránily mnoho obyvatel před hladomorem, stejně, jako v Americe přistěhovalce. Naučili je pěstovat a konzumovat indiáni z kmene Topinambus, podle kterého dostali své jméno – topinambury. Do Evropy je přivezli v roce 1607 námořníci a jako první se začaly pěstovat ve Francii, přes Německo se pak dostaly do Čech.

číst dále ...

Banánová chaloupka vytvořená pomocí krabic od džusu

Recept na chaloupku z čokolády, tvarohového krému, dlouhých cukrářských piškotů a banánů, popsaný pěkně krok za krokem, doplněný o názorné fotografie postupu. Ozdobte ji dle fantazie, může to být chaloupka “Jejžíškovská”, stejně tak chaloupka Smolíčka pacholíčka, nebo jen chaloupka strýčka Toma. Každopádně si na ní určitě všichni pochutnají. Ale pozor! Nezapomeňte si před tím koupit dva velké, dvoulitrové džusy, protože právě krabice od džusu, v tomto receptu, hrají významnou roli.

číst dále ...

Špajz nebo skříň? Jak uložit trvanlivé potraviny

Mouka, cukr, konzervy či těstoviny. Trvanlivé potraviny často nakupujeme ve velkém do zásoby. Kam je ale uložit, aby vydržely dlouho a nemuseli jsme je po měsíci vyhazovat? A jak si poradit s ukládáním, když nemáme spíž?

číst dále ...

Zapomeňte na drastické diety. Poradíme jak na lednový očistný detox

Vánoce jsou sice svátky klidu a míru, svou nezastupitelnou roli v nich hraje ale také dobré jídlo. Spousta dobrého jídla. Pokud jste si ho během konce roku neodpírali a teď koketujete s myšlenkou, že dny hýření vybalancujete rychlou, drastickou dietou, máme pro vás alternativní tip: vyzkoušejte raději očistný detox.

číst dále ...

Bohatství ukryté pod slupkou buráků

Arašídy, buráky nebo burské oříšky, všechna označení nesou plody podzemnice olejné, které většina z nás považuje za oříšky, přestože se jedná o luštěninu. Arašídy však díky své chuti přesto zůstanou pro většinu z nás oříšky, které si budeme dopřávat ještě s větší chutí, jakmile zjistíme, jaké bohatství se ukrývá pod jejich skořápkou.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy