REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zachraň jídlo vydává svou první kuchařku a spouští e-shop

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

“100 receptů, rad a tipů, jak využít jídlo až do posledního kousku” je podtitul nové kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni, která vychází v říjnu tohoto roku. Iniciativa Zachraň jídlo v receptech pracuje se surovinami, které v českých domácnostech nejčastěji zbývají. Smyslem knihy je snížit plýtvání na úrovni domácností. Kuchařku je možné si předobjednat na e-shopu a zisk z prodeje půjde na rozvoj vzdělávacích aktivit o plýtvání jídlem.


Spotřebitelé plýtvají jídlem nejvíce. Podle studie vytvořené pro Evropskou komisi v roce 2016 se na vyhozeném jídle podílí 53 %. Proto se iniciativa Zachraň jídlo rozhodla vydat knihu, která obsahuje 100 receptů, jak využívat jídlo naplno. Lidé se v ní naučí, jak potraviny zpracovávat, správně skladovat a jak poznat, že už jídlo není čerstvé a mělo by se raději vyhodit. Kuchařka bude pokřtěna 16. října v Pražském kreativním centru v Praze a lidé si ji už teď mohou předobjednat v e-shopu. Zisk z prodeje kuchařky se investuje zpět do projektů Zachraň jídlo. Od 18. října bude kniha dostupná také v knihkupectvích.

 

 

“Stovce receptů v této kuchařce říkáme záchranářské recepty. Zužitkujeme v nich suroviny, které lidé nestíhají spotřebovat nebo jim zbývají uvařené. Také nabídneme řešení, jak zpracovávat úrodu ze zahrádky, a zaměříme se na části surovin, které se obvykle vyhazují, a to pouze z neznalosti. Díky tomu mohou lidé významně ušetřit,” popisuje jedna z autorek receptů Barbora Kebová.

Recepty jsou rozdělené do sekcí Zelenina, Ovoce, Maso a mléko, Pečivo a Přílohy. Všechny kapitoly jsou provázané texty a ty se snaží ukázat pozitivní příklady projektů a praktik, které by plýtvání mohly zabránit, popř. celou problematiku dokreslují. V každé kapitole jsou také recepty od známých kuchařů a food bloggerů, například od Juliany “Maškrtnici” Fischerové, Martina Škody, Huga Hromase, Kateřiny „Smooth & Cooking“ Kuranové, Josefa Maršálka a dalších. Předmluvu ke knize napsal světoznámý kuchař Massimo Bottura, kterého časopis Time zařadil mezi 100 nejvlivnějších osobností roku 2019 a který založil charitativní organizaci Food For Soul upozorňující na plýtvání jídlem.

A proč by nás vůbec vyhazování jídla mělo zajímat? Tomu se věnuje úvod knihy, který shrnuje důvody plýtvání, včetně dat a statistik. “Do kuchařky jsme chtěli dostat informace o tom, proč je plýtvání jídlem problém a a proč bychom se tím měli zabývat. Produkce potravin a to, jak s nimi hospodaříme, má svůj podíl na oteplování planety. Asi 8 % emisí skleníkových plynů pochází z potravin, které se nikdy nesní. Proto se souvislostem o plýtvání jídlem věnujeme v úvodu knihy,” popisuje Bára Kebová.

Autory všech textů jsou členové týmu Zachraň jídlo. “Naše iniciativa existuje už šest let a během nich jsme načerpali celou řadu znalostí a dovedností, ať už jsme je zjistili my sami, nebo jsme je získali od dalších organizací, kuchařů a lidí z praxe. Toto je první kuchařka v českém prostředí, která má takovýto přesah,” popisuje vznik knihy jedna z autorek textů, Anna Strejcová.

Kniha by nemohla vzniknout bez podpory hlavního partnera knihy: České spořitelny – penzijní společnosti a jejího Etického fondu. Dále také Německé spolkové nadace pro životní prostředí (DBU), která poskytla finanční a odbornou podporu, a dlouhodobého partnera: Nadačního fondu Zeměkvět.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Bylinky, nepostradatelná součást kuchyně!

Dokážou proměnit i obyčejný pokrm v gurmánskou specialitu, dochutí a ovoní každý recept a navíc díky nim můžete snížit množství použité soli. Jak můžete bylinky pěstovat, aby byly vždy čerstvé, anebo skladovat, abyste uchovali jejich vůni i chuť? Prozradíme vám spoustu užitečných rad a k tomu ještě přidáme skvělé bylinkové recepty…

číst dále ...

Svěží recepty, které uspokojí vaše letní chutě

Ryby, brambory, zelenina, ovoce. To jsou základní suroviny našich nápaditých srpnových receptů. Můžete si z nich sestavit příjemné letní menu, protože nabízíme nejen hlavní chody, ale také jídla hodící se coby předkrmy. A samozřejmě nesmí chybět ani dezerty, tentokrát v podobě osvěžujících nanuků plných ovoce. Nachystejte si potřebné kvalitní ingredience, ideálně se značkami kvality (jako je např. Klasa nebo Regionální potravina), abyste si na všem pořádně pochutnali a také dodali tělu dostatek živin. A můžeme začít.

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Kouzlete s ovocem, oslaďte si život pečeným čajem

Skvěle chutná a potěší i jako pěkný dárek. Řeč je o pečeném čaji, který vás v chladných dnech zahřeje a v létě osvěží. Rybíz, jablka, hrušky, maliny i další lesní plody. Ingrediencím se meze nekladou, vždy záleží na vaší chuťové preferenci. Příprava je jednoduchá a výsledek originální. Pamatujte jen, že ten nejlepší vyrobíte výhradně z kvalitních surovin.

číst dále ...

Rajčata, nejoblíbenější zelenina Čechů

Rostou skoro všude a milují je po celém světě. U nás se ale rajčata začala konzumovat až od 19. století, a navíc byla zpočátku považována za jedovatá. To už je ale dávno zapomenuto. Dnes už víme, že obsahují plno vitaminů, antioxidantů a minerálů. Proto není divu, že jich ročně v průměru spotřebujeme až 12 kg. Jelikož jsou rajčata tak populární, vyzpovídala Akademie kvality Alici Kouřilovou, vedoucí kanceláře Zelinářské unie Čech a Moravy.

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy