REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vývarem proti zvracení a ranní nevolnosti

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

I když vývar nepatří mezi nejzdravější pokrmy, hlavně v prvním trimestru může být vaše záchrana! Obsahuje totiž draslík a sodík, které vám pomohou, pokud právě vy trpíte ranními nevolnostmi a zvracením. Studie ukázaly, že těmito obtížemi je postiženo v prvním trimestru 70 až 85 % budoucích maminek.


Právě draslík se sodíkem napomáhají ženskému tělu zachovat si správnou rovnováhu tekutin, která byla zvracením narušena. Vývar také napomáhá při hydrataci vašeho těla, vždyť je to samá voda. V neposlední řadě výhodou vývaru je, že se dobře polyká, takže nedráždí zažívací ústrojí těch nejcitlivějších maminek.

Běžně si vaříme tři druhy vývaru; kuřecí, hovězí a rybí vývar. V kuřecím najdeme niacin, riboflavin, selen a bílkoviny, v hovězím pak trochu bílkovin, naicin a také riboflavin. Rybí vývar obsahuje trochu omega-3 nenasycených kyselin, trochu bílkovin a naicin. Je vhodné tyto vývary, pokud vám to žaludek dovolí, střídat a v průběhu těhotenství konzumovat všechny tři.

Jako vložku do vývaru doporučujeme těhotným ženám uvařenou naturální rýži, dochucenou mletým zázvorem, který také napomáhá k uklidnění žaludku. Další chutná vložka vhodná pro budoucí maminky je houby šitake, na jemno nakrájená pažitka či jarní cibulka, pro sytost pak kousky tofu nebo povařeného kuřecího masa.

Vývar samozřejmě nemusíte jen podávat jako polévku, ale můžeme v něm vařit těstoviny, dochutit omáčky, využít při dušení masa apod.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy