REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vyrobte si jedlé dárky z vlašských ořechů

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vlašské ořechy jsou oblíbenou podzimní pochoutkou a poslouží i jako jedlé 🎁 dárky. Vyzkoušejte si například připravit domácí ořechovku nebo ořechy v medu, kterými pak podarujete na Vánoce někoho z rodiny, své přátele, či kamarády 🍶☝. V tomto článku najdete 4 osvědčené recepty. A jaké? Recept na ořechy v medu, karamelizované vlašské ořechy, domácí granolu a také na ořechový likér.


Vlašské ořechy schované do sklenic

„Vlašáky“ patří v České republice mezi nejznámější a nejoblíbenější ořechy. Tradičně se navíc jejich konzumaci připisuje i pozitivní vliv na hladinu cholesterolu, soustředění a paměť. Dozrávají v průběhu září a října, ale jejich spotřeba roste zejména o Vánocích, kdy se přidávají do těst na cukroví, krémů a používají se i na zdobení. Kromě toho najdou ale uplatnění i pod stromečkem, jako jedlé dárky. Máme pro vás několik tipů, jak s nimi naložit.

 

 

Ořechy v medu

Krásně vypadají, výborně chutnají a jsou rychle hotové. Pak už stačí jen na sklenici přivázat mašlí cedulku s přáním a dárek je na světě.

Libovolné množství „vlašáků“ (můžete k nim přidat i další ořechy, semínka a rozinky) nasypte do sklenic a zalijte medem nad úroveň oříšků. Pokud je med příliš tuhý, rozehřejte ho ve vodní lázni. Sklenice uzavřete a dobrotu nechte „zrát“ aspoň jeden den. Hotovo.

 

Karamelizované vlašské ořechy

Křupavá pochoutka, která vám provoní kuchyň. Budete potřebovat:

  • 2 hrsti jader vlašských ořechů
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžíci zlatého sirupu nebo medu (můžete nahradit agávovým nebo rýžovým sirupem)
  • špetku soli a koření na ovonění (mletou skořici, perníkové koření apod.)

V pánvi rozehřejte cukr a přidejte sirup (karamel pak tolik neztvrdne), sůl a koření. Jakmile cukr zkaramelizuje, nasypte do pánve i ořechy a pořádně promíchejte. Až budou karamelem obalené, přesypte je na plech a nechte vychladnout. Pokud je chcete někomu darovat, rozdělte je do skleniček nebo papírových kornoutků.

 

Domácí granola

Granola neboli müsli patří mezi oblíbené snídaně, ať už s mlékem nebo jogurtem. Její příprava není vůbec složitá. Připravte si:

  • 4 hrnky ovesných vloček
  • 1 hrnek vlašských ořechů
  • ½ hrnku nasekaných sušených fíků
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžičku skořice
  • ½ hrnku rozpuštěného kokosového oleje
  • ½ hrnku rozpuštěného medu

Předehřejte si troubu na 180 °C. V míse smíchejte všechny suché ingredience. Pak přidejte i rozpuštěný kokosový olej a med. Granolu rovnoměrně rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem a pečte 20-25 minut. V průběhu pečení občas promíchejte. Po upečení nechte granolu úplně vychladnout a plňte do sklenic.

 

Ořechovka

Už naše prababičky považovaly ořechovku (aneb ořechový likér) za výborný digestiv. K chuti ale přijde i jen tak na zahřátí nebo v koktejlu. Rozumí si třeba s tonicem nebo horkým džusem. Vyrábí se macerací mladých ořechů v lihu, někdy s přidáním bylinek. Příprava není nijak náročná a zvládnete ji i doma.

 

 

Tip: Pokud na výrobu vlastní dobroty už nezbývá čas​​, sáhněte po ořechovce některé z českých palíren. Nebo na tekutý dárek přidejte osobní věnování a vyrobte si originální gravírovanou láhev na míru. Druhou takovou totiž obdarovaný na světě nenajde.

Přejeme, ať jsou vaše vánoční dárky to pravé ořechové.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Halloween a pravý dýňový koláč – jak na to?

Masky, kostlivci, příšery a dýně jako děsivé lampiony – právě to je Halloweenský svátek, který u nás sice nemá tradici, ale postupně se do našich končin dostává. Halloween je ale typický nejen svým kouzelně-děsivým podtextem, ale také spoustou dobrot. Co třeba cukroví ve tvaru hrobu, perníčky ve tvaru ducha nebo taková výtečná dýňová polévka nebo dýňový koláč? Tak právě na dýňový koláč tu máme vyzkoušený recept.

číst dále ...

Čeští pekaři oslavili Světový den chleba. Extrémně rostoucí vstupní náklady nutí pekaře promítnout je do cen chleba a pečiva

Světový den chleba je každoročně připomínán 16. října jako svátek základní lidské potraviny a oslava pekařské profese. Přestože kvalita českého chleba a bohatý sortiment na trhu jsou jedny z nejlepších v Evropě, vyhlížejí čeští pekaři do budoucna s obavami. Náklady na výrobu chleba letos skokově rostou a pekaři budou muset upravit ceny svých produktů, aby zajistili jejich výrobu a vysokou kvalitu pro spotřebitele.

číst dále ...

Lahodný pečený čaj pro pohádkový odpočinek do studených dnů

Chladné a sychravé dny jsou za dveřmi a nám nezbývá nic jiného než se smířit s tím, že léto je pro letošní rok zkrátka pryč. Pokud podzimu příliš neholdujete, zkuste si najít příjemné rituály, které z něj udělají o něco snesitelnější období. Kdy jindy se přeci můžete bez výčitek zachumlat do deky a dopřát si šálek voňavého horkého čaje.

číst dále ...

Sezóna zvěřiny a jehněčího je zde

Podzim je tady a s ním i sezóna jehněčího a zvěřiny. Pokud se vám naskytne příležitost připravit si k obědu zvěřinu či jehněčí maso, neváhejte. A že vám jehněčí nevoní? Chyba! Pokud budete mít kvalitní maso a zvolíte správný způsob přípravy a vhodné ingredience, vykouzlíte lahodný pokrm. Lamart k přípravě chutných jídel nabízí celou řadu nádobí, se kterým bude výsledek podzimního vaření stoprocentní. Litinový pekáč a pekáč s varnou poklicí perfektně poslouží k pečení i dušení.

číst dále ...

Uvařme si v říjnu hřejivé pokrmy z kvalitních surovin

Podzim už je tady zase jako malovaný. Zkrátil nám dny, prodloužil noci a pohrál si s barvami listů. Také nám proměnil chutě. Z lehkého letního menu jsme se pomalu vrátili k zemitějším pokrmům, což ovšem neznamená, že si nutně musíme začít vytvářet tukové zásoby. Vyzkoušejte naše jednoduché recepty postavené na pár surovinách, u nichž je ovšem zásadní jejich chuť, složení, čerstvost, tedy kvalita. Její přítomnost prozrazují mj. značky kvality (Klasa, Regionální potravina apod.) umístěné na obalech výrobků. Co jsme si pro vás tentokrát nachystali? Polévku z pečeného celeru se žampiony, rajskou omáčku s petrželovým knedlíkem, zapečené palačinky na slaný způsob a tvarohové knedlíčky s hruškovým rozvarem a žmolenkou.

číst dále ...

Rumová novinka přímo z Mauricia

Moře a léto k sobě neodmyslitelně patří. A jak lépe si zprostředkovat tuto atmosféru i v pohodlí domova než díky vašim chuťovým pohárkům. Novinka The Pearl of Mauritius vás přenese na exotický ostrov na jazyku i v mysli.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX ZÁŘÍ 2021 – balíček plný novinek

V září proběhl návrat do školních lavic a vyšel nový Brand Box, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Přehlídku novinek započala osvěžující kofeinová voda Tchibo Coffizz. Nabízí funkční benefity kávy – dodává energii, povzbudí mysl, udržuje ve střehu a hydratuje. Představuje čirou energii přírodního kofeinu se sílou odpovídající dvojitému espressu. Kofein ale není nositelem chuti, proto Tchibo Coffizz nechutná po kávě, ale po ovoci. K dostání je perlivá i jemně perlivá varianta s aroma citron s mátou a příchutí maracuja v praktické lahvi o objemu 0,5 l…

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy