REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!


Gril k létu prostě patří

Když jsme byli malí, o něčem takovém jsme si mohli nechat jen zdát, i my jsme ale časem ochutnali grilované dobroty. Dřív byl jen ohýnek, proutky se špičkou, na které jsme napíchli špekáčky a brambory zabalené v alobalu a pečené v ohni.

Doba jde ale kupředu a na oblibě získávají nejrůznější typy grilů. Jejich nabídka se značně rozšířila, už dávno si na zahradu můžete pořídit jak gril na dřevěné uhlí, tak ten plynový, elektrický nebo keramický. V čem se liší a jaký je pro vás ten pravý?

 

 

Gril na dřevěné uhlí zná asi každý

Kdo z nás si ještě žádnou pochoutku připravenou na grilu na dřevěné uhlí nedal? Mnozí z nás na něj nedají dopustit, s trochou nostalgie lze říct, že je vzpomínkou na roky, které jsou dávno pryč. Pokrmy připravené na grilu na dřevěné uhlí mají specifickou chuť i vůni, takové posezení i grilu, ve kterém žhnou uhlíky, to taky není k zahození. Jaké jsou jeho další přednosti?

 
  • Příznivá pořizovací cena
  • Efektivita
  • Spolehlivost
  • Jedinečný zážitek

 
Víte, že na trhu jsou i kotlové grily na dřevěné uhlí, které ocení zejména ti, komu nevadí delší čas přípravy grilu na grilování? Na jeho spodní části najdete průduchy pro přívod vzduchu, chybět nesmí ani popelník nebo miska na zachytávání popela. Uvnitř grilu je palivový rošt, na který se dává palivo, a grilovací rošt. Vrchní část tvoří víko s větracími průduchy pro odvod vzduchu.

 

Elektrický gril se hodí hlavně na balkon nebo do domácnosti

Grily na elektriku získávají poslední dobou na popularitě. Jak by ne, když si díky nim mohou grilované pokrmy vychutnat i ti, kdo nemají zahradu? Své využití najdou na terasách, balkonech i v domech, je k nim ale třeba mít po ruce zásuvku na elektřinu.

 

Víte, že elektrické grily vedou hlavně mezi ženami? Jsou jednoduché na obsluhu, nepotřebujete dřevěné uhlí, ani propanbutanovou láhev, zdají se tak být bezpečnější. Jejich nabídka je široká, když je chcete použít doma, stačí nad nimi zapnout digestoř. Na čem záleží při výběru elektrického grilu?

 
  • Gril by měl mít spodní misku na odkapávající šťávu.
  • Důležitá je i možnost plynulého regulování výkonu.
  • Nesmí chybět zdroj tepla, tedy spirála s dostatečným výkonem.
  • Kvalitní grilovací rošt, ideálně litinový, který teplo přenáší nejlépe.
  • Pro maximální využití tepla a také pro nepřímé grilování je potřeba horní víko grilu.
 

Na plynovém grilu snadno a rychle připravíte hromadu dobrot

Na zvuk praskajícího dřeva a jeho vůni můžete u plynových grilů zapomenout, to ale neznamená, že si na nich nepřipravíte dobré pokrmy. Naopak, někdo na jejich chuť nedá dopustit. Výhodou plynových grilů je:

 
  • Rychlá příprava na grilování
  • Snadná regulace teploty a obsluha
  • Zapálení stiskem jednoho tlačítka (nepotřebujete sirky ani elektrickou zástrčku)
  • Ve srovnání s dřevěným uhlím levnější grilování při dlouhodobém využívání
  • Konec přikládání (plynová láhev umožňuje dlouhé grilování)
 

Víte, že u plynových grilů jsou nejdůležitější částí hořáky, které se starají o teplo? Systém umístěný nad nimi se postará o jeho šíření ke grilovacímu roštu. Mezi další důležité části plynových grilů patří spodní vana, víko, které umožní i nepřímé grilování, teploměr ve víku, systém ovládání hořáků, boční hořák, grilovací rošt a ideální je i pojízdná konstrukce, ať gril můžete přemístit dle potřeby.

Náš tip: Zkuste plynové grily Weber, které jsou zárukou kvality a ušetří vám čas i finance.

 

Keramický gril rozšíří vaše obzory

Grilování máte v malíčku, rádi byste vyzkoušeli zase něco nového? Láká vás třeba pizza připravená na grilu? A co takhle chleba? Popřemýšlejte o keramickém grilu s vysokou akumulační schopností tepla.

 

Snadno se ovládá i peletový gril

Gril na dřevěné uhlí vás neláká, protože nechcete shánět dřevo a brikety? Plynový gril taky není váš šálek kávy? Co takhle peletový gril, který v sobě kombinuje výhody plynového grilu a grilu na dřevěné uhlí? Ovládá se jedním knoflíkem, žár vzniká hořením dřevěných pelet a většinou se dá grilovat i přímou metodou grilování.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Sezona grilování je tady, užijte si ji s recepty od Spaku

Teplé letní počasí se konečně dostavilo a přímo vybízí k příjemnému strávení odpoledne nebo večera v parku či na zahradě. A jak lépe si vychutnat tuto krásnou roční dobu než lahodným jídlem z grilu? Užijte si grilovačku za doprovodu značky Spak a oslavte 30 let působení této společnosti v ČR.

číst dále ...

Jak na „Luxus za pár korun“? To prozradí Jiří Halamka od 16. května na TV Paprika

Znáte Jirku Halamku? A víte, že si s ním můžete opět zavařit? Televizní stanice TV Paprika totiž uvádí nový kulinární pořad, který bude opět pod taktovkou oblíbeného kuchaře. Jirka předvede svůj kulinářský um, přičemž ukáže, jak snadno lze připravit báječnou večeři z obyčejných surovin, které máme běžně ve spíži. V pořadu „Luxus za pár korun“ se budete moci inspirovat, jak z tradičních ingrediencí připravit pokrmy, které ze všedních dnů vytvoří ty, jež si budete pamatovat.

číst dále ...

Světový den koktejlů: oslavte ho míchaným drinkem plným zdraví

V pátek 13. května je speciální den pro všechny milovníky koktejlů. Přesně před 216 lety byla v USA zveřejněna první definice míchaného drinku. Když se řekne míchaný koktejl, nemusí ale nutně jít o alkoholický nápoj. Zkuste letos slavit tak, abyste víc prospěli svému zdraví. Namíchejte si některý z proteinových koktejlů KetoMix. Jsou snadné na přípravu, skvěle zasytí a dodají tělu nejen kvalitní bílkoviny, ale i důležitou vlákninu, vitamíny a minerální látky.

číst dále ...

Květen měsíc májovek

Květen je měsíc, kdy vyrůstá další chutná a houbaři ceněná houba, čirůvka májovka – Calocybe gambosa (viz náš atlas hub). Májovky mají nezaměnitelnou vůní, okurkově moučnou a někteří houbaři ji považují za nejlepší houbu na smetanovou houbovou omáčku. Májovky vyrůstají někdy, při jarních deštících, už koncem dubna. Naleznete je v prosvětlených listnatých lesících, hájích, parkách nebo sadech.

číst dále ...

Češi si neumí představit svůj pracovní den bez kávy. Stává se významným zaměstnaneckým benefitem

Káva je celosvětově nejoblíbenějším nápojem, denně se jí vypije kolem dvou miliard šálků. Velké oblibě se těší i u nás, bez kávy by nedokázalo žít 6 z 10 Čechů. Jedním z míst, kde si kávu dopřáváme nejčastěji, je naše zaměstnání. Průzkum pro značku L’OR Professional potvrdil, že kávu v práci pije pravidelně nebo alespoň občas 85 % českých zaměstnanců, přičemž skoro polovina Čechů si neumí představit pracovní den bez kávy. Během pracovního dne vypijeme nejčastěji dva až tři šálky. Průzkum pro značku L’OR Professional dále ukázal, že se káva stává i významným zaměstnaneckým benefitem a faktorem, který může přispět k motivování zaměstnance, a tedy ke snížení rizika jeho odchodu k jinému zaměstnavateli.

číst dále ...

Rizoto jako od Itala: Vyznejte se v italské rýži

Krátkozrnná i kulatozrnná, bílá i černá. Vybrat správný druh rýže může být v široké nabídce obchodů někdy trochu problém. Pokud nechcete, aby vaše rizoto připomínalo sypkou klasiku ze školní jídelny s porcí nakládané řepy navíc, naučte se základní orientaci v druzích italské rýže.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy