REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!


Gril k létu prostě patří

Když jsme byli malí, o něčem takovém jsme si mohli nechat jen zdát, i my jsme ale časem ochutnali grilované dobroty. Dřív byl jen ohýnek, proutky se špičkou, na které jsme napíchli špekáčky a brambory zabalené v alobalu a pečené v ohni.

Doba jde ale kupředu a na oblibě získávají nejrůznější typy grilů. Jejich nabídka se značně rozšířila, už dávno si na zahradu můžete pořídit jak gril na dřevěné uhlí, tak ten plynový, elektrický nebo keramický. V čem se liší a jaký je pro vás ten pravý?

 

 

Gril na dřevěné uhlí zná asi každý

Kdo z nás si ještě žádnou pochoutku připravenou na grilu na dřevěné uhlí nedal? Mnozí z nás na něj nedají dopustit, s trochou nostalgie lze říct, že je vzpomínkou na roky, které jsou dávno pryč. Pokrmy připravené na grilu na dřevěné uhlí mají specifickou chuť i vůni, takové posezení i grilu, ve kterém žhnou uhlíky, to taky není k zahození. Jaké jsou jeho další přednosti?

 
  • Příznivá pořizovací cena
  • Efektivita
  • Spolehlivost
  • Jedinečný zážitek

 
Víte, že na trhu jsou i kotlové grily na dřevěné uhlí, které ocení zejména ti, komu nevadí delší čas přípravy grilu na grilování? Na jeho spodní části najdete průduchy pro přívod vzduchu, chybět nesmí ani popelník nebo miska na zachytávání popela. Uvnitř grilu je palivový rošt, na který se dává palivo, a grilovací rošt. Vrchní část tvoří víko s větracími průduchy pro odvod vzduchu.

 

Elektrický gril se hodí hlavně na balkon nebo do domácnosti

Grily na elektriku získávají poslední dobou na popularitě. Jak by ne, když si díky nim mohou grilované pokrmy vychutnat i ti, kdo nemají zahradu? Své využití najdou na terasách, balkonech i v domech, je k nim ale třeba mít po ruce zásuvku na elektřinu.

 

Víte, že elektrické grily vedou hlavně mezi ženami? Jsou jednoduché na obsluhu, nepotřebujete dřevěné uhlí, ani propanbutanovou láhev, zdají se tak být bezpečnější. Jejich nabídka je široká, když je chcete použít doma, stačí nad nimi zapnout digestoř. Na čem záleží při výběru elektrického grilu?

 
  • Gril by měl mít spodní misku na odkapávající šťávu.
  • Důležitá je i možnost plynulého regulování výkonu.
  • Nesmí chybět zdroj tepla, tedy spirála s dostatečným výkonem.
  • Kvalitní grilovací rošt, ideálně litinový, který teplo přenáší nejlépe.
  • Pro maximální využití tepla a také pro nepřímé grilování je potřeba horní víko grilu.
 

Na plynovém grilu snadno a rychle připravíte hromadu dobrot

Na zvuk praskajícího dřeva a jeho vůni můžete u plynových grilů zapomenout, to ale neznamená, že si na nich nepřipravíte dobré pokrmy. Naopak, někdo na jejich chuť nedá dopustit. Výhodou plynových grilů je:

 
  • Rychlá příprava na grilování
  • Snadná regulace teploty a obsluha
  • Zapálení stiskem jednoho tlačítka (nepotřebujete sirky ani elektrickou zástrčku)
  • Ve srovnání s dřevěným uhlím levnější grilování při dlouhodobém využívání
  • Konec přikládání (plynová láhev umožňuje dlouhé grilování)
 

Víte, že u plynových grilů jsou nejdůležitější částí hořáky, které se starají o teplo? Systém umístěný nad nimi se postará o jeho šíření ke grilovacímu roštu. Mezi další důležité části plynových grilů patří spodní vana, víko, které umožní i nepřímé grilování, teploměr ve víku, systém ovládání hořáků, boční hořák, grilovací rošt a ideální je i pojízdná konstrukce, ať gril můžete přemístit dle potřeby.

Náš tip: Zkuste plynové grily Weber, které jsou zárukou kvality a ušetří vám čas i finance.

 

Keramický gril rozšíří vaše obzory

Grilování máte v malíčku, rádi byste vyzkoušeli zase něco nového? Láká vás třeba pizza připravená na grilu? A co takhle chleba? Popřemýšlejte o keramickém grilu s vysokou akumulační schopností tepla.

 

Snadno se ovládá i peletový gril

Gril na dřevěné uhlí vás neláká, protože nechcete shánět dřevo a brikety? Plynový gril taky není váš šálek kávy? Co takhle peletový gril, který v sobě kombinuje výhody plynového grilu a grilu na dřevěné uhlí? Ovládá se jedním knoflíkem, žár vzniká hořením dřevěných pelet a většinou se dá grilovat i přímou metodou grilování.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

Rychlé a jednoduché recepty pro nadšené hráče. Doplňte energii i během vypjatých turnajů!

Hraní her na PC, stejně tak moderní sázení v online casinech, vyžaduje soustředění a perfektní strategii. K tomu všemu je ale třeba také pořádná dávka energie. O tom věděl už samotný hrabě a nadšený hráč karet John Montagu, který v 18. století vynalezl sendvič. V klidu se tak mohl nasytit, aniž by musel odcházet od své milované hry. V podobném duchu jsme přistupovali i my k výběru našich receptů.

číst dále ...

Šťastné a veselé? Šťastné a kvalitní!

Vánoční svátky patří mezi nejkrásnější a nejvýznamnější události v roce pro většinu lidí. Děti netrpělivě očekávají dárky a vánoční stromek, zatímco dospělí se těší na setkání se všemi, které mají rádi. Vzpomínky na vánoční svátky nás provázejí od dětství a často si i v dospělosti vybavíme vůni pečeného cukroví či vánočky. Během Vánoc se obvykle uchylujeme k receptům, které nám zanechaly naše babičky a maminky. Je nesporné, že Vánoce se z velké části odehrávají v kuchyni. Jídlo je tak jedna z nejdůležitějších součástí Vánoc, samozřejmě spolu se stromkem, dárky a dalšími rituály. Většina z nás má své recepty odzkoušené. Ale co takhle tradice lehce oživit, či odstartovat nějakou úplně novou? Připravili jsme pro vás několik ověřených vánočních receptů, které vám letos přijdou vhod.

číst dále ...

Oživení svátečních chutí: Nové kulinářské výzvy na stanici TV Paprika

S blížícími se vánočními svátky přichází čas na tradiční sváteční pokrmy, které dovytvářejí nezaměnitelnou atmosféru chvil strávených v rodinném kruhu. Přesto však může po několika dnech těch stejných jídel vyvstat potřeba vyměnit je za něco nového a osvěžujícího. Na TV Paprika se právě v prosinci otevírají brány do světa netradičních a neuvěřitelně chutných receptů, které vám pomohou vrátit radost z přípravy a konzumace jídla v tomto období.

číst dále ...

Bramborový salát: Stálice na slavnostním stole i zdroj rodinných hádek

Asi málokteré jídlo vyvolává tolik rozepří, jako vánoční bramborový salát. Tu pravou, jedinou a nejlepší recepturu má totiž každá rodina jinou, a každá si za tou svou samozřejmě stojí. Jste tým hrášek, nebo se bijete za přidané jablko? Bramborový salát je zkrátka jedinečný.

číst dále ...

Nejlepším vínem České republiky pro rok 2024 je Ryzlink vlašský, pozdní sběr, 2022 z Vinařství Tichý z Dolních Dunajovic

Absolutním šampionem Salonu vín – národní soutěže vín ČR 2024, a tedy nejlepším vínem pro následující rok se stal Ryzlink vlašský, pozdní sběr, šarže 10/22, 2022 z Vinařství Tichý z Dolních Dunajovic. V sídle Národního vinařského centra ve Valticích o tom rozhodlo hodnocení finalistů této největší soutěže vín v České republice. Soutěž pořádá Národní vinařské centrum za podpory Vinařského fondu a ve spolupráci se Svazem vinařů ČR.

číst dále ...

Obědy lidem, ne do koše. Sbírka na záchranu obědů z jídelen je spuštěna.

V České republice meziročně vzrostl počet domácností s příjmem pod hranicí chudoby z 9 % na 16 %. Souběžně se ve firemních kantýnách každodenně vyhodí 72 000 plnohodnotných obědů. Organizace Zachraň jídlo spouští už podruhé veřejnou sbírku Obědovka na fungování projektu Zachraň oběd, díky kterému se daří zbylé obědy doručit lidem v nouzi a eliminovat tak potravinový odpad.

číst dále ...

Jak jedli naši předkové – 1 díl

Česká kuchyně, tím je míněna i ta moravská, byla v minulosti proslavená. Některé pokrmy dokonce obohatili světovou kuchyni. Ano, i daleko za našimi hranicemi se proslavilo nejen plzeňské pivo, podle kterého se ve světě některá světlá piva nazývají Pilsner, ale díru do světa udělaly i naše české knedlíky, medovina, či například lívance.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy