REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vybíráme chutnou polévku

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Polévky většinou patří neodmyslitelně nejen ke slavnostnímu menu, ale podávají se také jako součást běžného pracovního oběda. Mnozí lidé si pořádný oběd bez polévky ani neumějí představit. Při sestavování jídelníčku vždy určíme nejprve hlavní jídlo a k němu pak vybíráme vhodnou polévku …


Před sytivým masitým pokrmem podáváme polévku řidší, lehčí, před zeleninovým pokrmem nebo jen moučníkem servírujeme polévku sytivou, obsahující součást bílkovinnou, tedy maso, sýry, mléko … nejhutnější polévky podáváme, pokud jsou samy hlavním chodem, jejich příkladem je polévka dršťková nebo hutná gulášová.

Pro slavnostní příležitosti pak volíme jemné vývary obvykle s nějakou vložkou nebo sedlinou.

Příklady:

Před masitou pečení:

  • hovězí s rýží

  • zeleninová bílá

  • sýrový bujón

  • z vaječné jíšky

Před hlavním jídlem zeleninovým:

  • gulášová

  • jaternicová

  • z mletého masa

  • z vuřtů

Polévky, které jsou sami hlavním chodem, nebo se podávají před moučníkem, který je sám hlavním pokrmem:

  • bramborová s mlékem

  • hovězí s nudlemi

  • dršťková

  • boršč

  • rybí

Příklad polévek pro slavnostní příležitosti:

  • ragů telecí s knedlíčky

  • bujón s játrovými knedlíčky nebo s bochánky z páleného těsta

  • slepičí s nudlemi

    Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

    Fotogalerie:


    reklama



    Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy