REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vybíráme chutnou polévku

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Polévky většinou patří neodmyslitelně nejen ke slavnostnímu menu, ale podávají se také jako součást běžného pracovního oběda. Mnozí lidé si pořádný oběd bez polévky ani neumějí představit. Při sestavování jídelníčku vždy určíme nejprve hlavní jídlo a k němu pak vybíráme vhodnou polévku …


Před sytivým masitým pokrmem podáváme polévku řidší, lehčí, před zeleninovým pokrmem nebo jen moučníkem servírujeme polévku sytivou, obsahující součást bílkovinnou, tedy maso, sýry, mléko … nejhutnější polévky podáváme, pokud jsou samy hlavním chodem, jejich příkladem je polévka dršťková nebo hutná gulášová.

Pro slavnostní příležitosti pak volíme jemné vývary obvykle s nějakou vložkou nebo sedlinou.

Příklady:

Před masitou pečení:

  • hovězí s rýží

  • zeleninová bílá

  • sýrový bujón

  • z vaječné jíšky

Před hlavním jídlem zeleninovým:

  • gulášová

  • jaternicová

  • z mletého masa

  • z vuřtů

Polévky, které jsou sami hlavním chodem, nebo se podávají před moučníkem, který je sám hlavním pokrmem:

  • bramborová s mlékem

  • hovězí s nudlemi

  • dršťková

  • boršč

  • rybí

Příklad polévek pro slavnostní příležitosti:

  • ragů telecí s knedlíčky

  • bujón s játrovými knedlíčky nebo s bochánky z páleného těsta

  • slepičí s nudlemi

    Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

    Fotogalerie:


    reklama


    Nejnovější články

    Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

    Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

    číst dále ...

    Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

    Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

    číst dále ...

    Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

    Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

    číst dále ...

    Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

    Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.

    číst dále ...

    Upgrade salátů od Roberta Chejna

    Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

    číst dále ...

    Pohled pod pokličku francouzské kuchyně

    Francouzská kuchyně je proslavená po celém světě a nejedno francouzské jídlo je ikonou pro každého začínajícího i profesionálního kuchaře, pekaře či cukráře. Pojďme se podívat, kde se věhlas francouzské kuchyni vzal a jak se národní chutě vyvíjely.

    číst dále ...

    Britské prémiové potraviny od Icelandu k dostání na Košík.cz

    Taky se vám občas nechce nic vařit nebo nakupovat a rádi sáhnete do mrazáku pro zásoby? I mražené potraviny můžou být lahůdkou, což dokazuje Iceland, který nabízí prémiové britské potraviny. Ty si nyní exkluzivně můžete objednat na Košík.cz.

    číst dále ...

    Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy