REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vlaštovičník

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

… osvědčil se při zánětech žlučového měchýře, žlučových kamenech, nechutenství a chorobách jater …


Botanický název: Vlaštovičník větší

Latinsky: Chelidonium majus L.

Vytrvalá jedovatá bylina z čeledi makovitých, až 100 cm vysoká. Roste ve vlhkých křovinách, příkopech, na náspech a rumištích. Osvědčil se při zánětech žlučového měchýře, žlučových kamenech, nechutenství a chorobách jater. Nesmí se užívat v těhotenství. Většinou se podává ve formě čaje.

Recept na čaj: 1/2 lžičky řezané natě na cca 1/4 l vody. Nařezaný (nasekaný) vlaštovičník přelijeme vařící vodou. Necháme 15 minut luhovat, pak čaj přecedíme a můžeme podávat.

Pozor: Vlaštovičník je ve větším množství jedovatý a proto by se měl podávat jen pod lékařským dohledem!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy