REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vanilka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

… používá se především při přípravě sladkých jídel jako např. v pudincích, koláčích, nákypech a zmrzlin …


Botanický název: Vanilovník plocholistý

Vanilku pěstovali původní obyvatelé Mexika. Do evropy ji však přivezli španělšťí dobyvatelé, kde se stala jedním z nejdůležitějších koření. Používá se především při přípravě sladkých jídel jako např. v pudincích, koláčích, nákypech a zmrzlin. Také při pečení sladkého pečiva. Ani likéry a čokoláda se bez vanilky neobejde.

Vanilku můžeme uskladnit s cukrem a tak získáme přirozeným způsobem vanilkový cukr (nasákne vanilkovým aroma). Vanilkovou esenci vyrobíme tak, že rozdrcené lusky naložíme do alkoholu. Pravá vanilka snadno přijímá cizí pachy, takže by se měla uchovávat v dobře uzavřené nádobě.

Jinak podporuje chuť k jídlu a zlepšuje zažívání. V kosmetice se přidává do parfémů a krémů a to pro její pozitivní působení na psychiku.

Nezapomeňte vyzkoušet jeden z receptů, kde vanilka má své nezastupitelné místo. Zde je osvěžující recept na studenou kávu  Ledová káva s vanilkou .

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy