REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Yzop

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Yzop je dnes méně používaná bylinka, která se však dříve u nás běžně pěstovala jako koření i léčivka. Jeho lehce nahořklá chuť a příjemná vůně se hodí k ochucení mletého masa, polévek, zeleniny, omáček, zaječího a králičího masa, zvěřiny apod.


Bylinky, koření a kořenící směsiLatinsky: Hyssopus officinalis

Zejména ve Francii se yzopu užívá i jako koření do omáček, polévek, nádivek, zeleninových salátů, k masu (např. k telecí pečeni) nebo při výrobě likérů. Používá se také při výrobě léků.

Pěstování: Yzop vyžaduje sušší, dobře propustnou půdu s dostatkem vápníku, nesnáší vysokou hladinu spodní vody. Stanoviště by mělo být slunné, teplé a chráněné. Množí se dělením trsů, řízky (které se sází v létě do pařeniště) nebo semeny, která se vysévají koncem března rovněž do pařeniště nebo (v teplých lokalitách) koncem dubna přímo na venkovní stanoviště.

Yzop lékařský má vysoký obsah silic, organických kyselin, tříslovin a vitamínu C. Yzop působí desinfekčně až antibioticky. V lidovém léčitelství se Yzop lékařský využívá zejména při zahlenění, zánětu průdušek, kašli, bronchiálních zánětech a účinně tlumí projevy astma.

Podobný účinek má také yzopový sirup na močové ústrojí. Příznivě yzop působí také v oblasti trávicího traktu proti zánětům, nadýmání a při chronickém střevním kataru. Yzopový sirup podporuje trávení, uvolňuje křeče, lehce projímá a působí močopudně. Pro seniory je vhodný k posílení zraku a očistě mozku. Yzop působí také jako mírné tonikum, stimuluje organismus.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy