REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Víc super než superpotraviny aneb Jak mušle prospívají našemu zdraví

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Češi jsou k mořským plodům povětšinou vlažní, faktem ale zůstává, že třeba takové slávky jsou výživově hodnotnější než mnohé z takzvaných superpotravin. Jsou plné vitamínů, minerálů a dalších důležitých látek, prospívají našemu srdci, cévám i kloubům a pomáhají třeba i ke krásné mladistvé pokožce. Nejlepší jsou samozřejmě slávky vysoce kvalitní a čerstvé. A právě takové můžete ochutnat kupříkladu během letošního festivalu Prague mussel week.


Ryby a mořské plody u Čechů podle dostupných statistik zrovna nefrčí. Pravda, rybám v posledních letech pomalu na chuť přicházejí, i tak podle průzkumu společnosti Tesco jen 35 procent lidí jí rybu alespoň jednou týdně. S mořskými plody experimentují především na dovolené u moře, ale právě tím to většinou končí. Jedním z důvodů vlažnosti Čechů k plodům moře může být nezměnitelný fakt, že jsme vnitrozemským státem, a tudíž na ně nejsme kulturně zvyklí. Další příčinou však může být rozšířená představa, že mořské plody jsou luxusním zbožím, které si v běžné stravě průměrný konzument nemůže dovolit. „Pravdou je, že mořské plody nejsou o nic výrazně dražší surovinou než jiné druhy masa. Slávky, které jsou pro ty, kdo by chtěli s konzumací mořských plodů začít, ideální volbou, koupíte za sto až sto padesát korun za kilogram,“ říká Pierre-Manuel Boels, CEO MANAGING Partner ve společnosti HOPI CEE FISH HUB, s tím, že pokud argument o cenové dostupnosti slávek nestačí k tomu, abyste jim dali šanci, možná vás přesvědčí fakta o jejich značných přínosech lidskému zdraví. Pojďme se na ně podívat.

 

 

O krok napřed i před superpotravinami

Nejprve nechme hovořit čísla. Srovnáme-li nutriční hodnoty slávek například s krůtím masem, které je odborníky řazeno mezi takzvané superpotraviny, zjistíme, že slávky v hodnotách prospěšných nutrientů téměř ve všech případech jednoznačně vedou. Posuďte sami:

 

 

Kromě uvedených nutrientů obsahují také selen, jód a měď a dále i vitamíny A nebo B12. V porci slávek o hmotnosti zhruba 85 gramů tak svému tělu dodáte zhruba 120 procent doporučené denní dávky selenu, jenž je v našem těle důležitým antioxidantem, příznivě ovlivňuje imunitu, činnost jater či funkce štítné žlázy. Vitamínu B12, který se podílí na energetickém metabolismu, zabraňuje chudokrevnosti a má nezastupitelnou roli v syntéze nukleových kyselin nutných pro kostní dřeň, jež vytváří nové krevní buňky, pak v dané porci získáte celých 340 procent doporučené denní dávky.

 

Slávky pro zdraví i krásu

A to není ze zdravotních benefitů zdaleka všechno. Díky omega-3 mastným kyselinám prospívají mušle zdravému srdci i cévám a snižují riziko infarktu. Svým vysokým obsahem železa, betainu a rovněž například glykosaminoglykanů, mezi nimi také chondroitinu, zase pomáhají chránit klouby, snižují bolestivost kloubů a slouží jako prevence artritidy. Výborné jsou mušle i jako součást redukčních diet – obsahují tolik kvalitních proteinů jako třeba červené maso, avšak mnohem méně tuku a o téměř čtvrtinu méně kalorií. Hlavně dámy ocení skvělý vliv konzumace mušlí na pokožku. Zinek a omega-3 mastné kyseliny obsažené ve slávkách mají protizánětlivé účinky, přičemž právě chronické mikrozáněty způsobují stárnutí kůže. Nedostatek zmíněných látek se též řadí mezi jedny z příčin rozvoje lupénky nebo vzniku ekzémů. Glykosaminoglykany poté udržují kůži pružnou a hebkou.

 

Maximum benefitů vytěžíte jen z kvalitních a čerstvých mušlí

Jak je z výčtu zdravotních benefitů a hodnotných nutrientů patrné, slávky představují skutečně super zdravé jídlo, které by mělo být pevnou součástí našeho jídelníčku. To ale platí jen tehdy, máme-li k dispozici kvalitní a skutečně čerstvé mušle. „Tak jako jiné mořské plody, i slávky jsou poněkud náchylné na bakteriální infekce a mrtvé kousky se velmi rychle kazí. Mrtvé slávky poznáte tak, že jsou lehce pootevřené, a když s nimi poklepete třeba o stůl, nezavřou se. Takové raději ihned zahoďte. Slávky je rovněž před zpracováním nutné zbavit veškerých nečistot a písku,“ radí holandský šéfkuchař Dick Pieter Arkenbout.

 

Moře v Praze!

Nemáte-li zatím s přípravou a konzumací mušlí žádné zkušenosti, můžete se pro své první „rande“ s nimi svěřit do rukou odborníků. Ve stovce vybraných pražských restaurací během posledního zářijového týdne v rámci festivalu Prague mussel week můžete ochutnat speciální slávkové menu, a to za poloviční cenu. Mušle na festival dodají prověření producenti z holandského Yerseke. „Při pěstování těchto slávek nebyla použita žádná umělá hnojiva ani jiné chemikálie a aditiva, jsou tedy naprosto přírodní. Ihned po výlovu byly přemístěny do speciálních přepravek a do Prahy dorazí pouhých 18 hodin od výlovu, takže si zachovají mimořádnou čerstvost,“ uzavírá Jan Škoda ze společnosti HOPI HOLDING a.s., která festival Prague mussel week organizuje.

 

O Prague mussel week

Festival Prague mussel week si klade za cíl ukázat lidem, že mušle nejsou žádným luxusním nedostupným zbožím, ale chuťově výbornou, nutričně hodnotnou a zdraví prospěšnou součástí každodenního jídelníčku. Zažijte s námi pravé moře chutí na jazyku! Více informací o festivalu naleznete na praguemusselweek.cz.

 

O společnosti HOPI FISH HUB

Posláním společnosti HOPI FISH HUB je stát se moderním centrem logistiky a zpracování čerstvých ryb pro střední a východní Evropu, a tím podporovat trend významného růstu spotřeby čerstvých ryb v tomto regionu. Disponujeme nejrychlejší přepravou čerstvých ryb a mořských plodů do regionů CEE. Od moře do Prahy za 18 hodin. Garantujeme ultračerstvé produkty zpracované naším zkušeným a stabilním personálem. Verifikováno rozsáhlou mezinárodní certifikací.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Češi se pomalu vrací k rybám. Nejoblíbenější je kapr a losos

Ryby si opět nachází své místo v českých jídelníčcích. Vyplývá to ze zprávy Českého statistického úřadu, podle které Češi ročně snědí přes půldruhého kila rybího masa. Nejčastěji se ryby na našich talířích objevují o Vánocích. Zde se ale střetává tradice s moderní kuchyní, a zatímco část strávníků nedá dopustit na kapra, stále častěji ho na štědrovečerní tabuli nahrazuje losos.

číst dále ...

Silvestrovské rychlovky

Letošní oslava Silvestra připadá na všední den. Po práci vám tedy mnoho času na pohoštění pro přátele nezbyde. Příprava tedy musí být rychlá a ideálně ještě originální a dobrá. To vše splňují naše tři silvestrovské recepty. Tak hurá do toho a půl je hotovo.

číst dále ...

Připravte si se svými dětmi a projektem Naskoč na mléčnou vlnu zajímavé vánoční cukroví

Vánoce jsou za dveřmi a ve většině domácností už pomalu ale jistě voní vánoční cukroví. Období, které děti zbožňují. Projekt „Naskoč na mléčnou vlnu“ vám přináší tipy na cukroví, které můžete spolu se svými dětmi připravit.

číst dále ...

Rychlé občerstvení pro nečekanou návštěvu? Vsaďte na oblíbené dipy

Občas se to stane každému z nás. Návštěva už přešlapuje za dveřmi a mezitím, co nám v hlavě vzniká plán na degustační menu, obrátíme lednici vzhůru nohama. Kde nic, tu nic. Hosté už zaujímají pozice na sedačce a stůl pořád zeje prázdnotou. Nepanikařte, situaci vždy zachrání jakýkoliv chutný dip. A my pro vás máme rovnou tři rychlé recepty ze surovin, které doma najdete vždycky.

číst dále ...

Vánoční trio – hrách, čočka a kroupy

Hrachová polévka, čočka a houbový kuba. Oblíbená vánoční trojka, kterou schválí i výživový poradce. Jak na tyhle stálice, aby si pošmákli i ti nejzarytější odpůrci všeho zdravého?

číst dále ...

Prosinec provoněný tradičním pečením

Podzim rychle utekl a je tu zima. Jste připraveni na prosinec, pravděpodobně nejoblíbenější měsíc všech dětí? Nechte se inspirovat a připravte svým nejbližším pohádkové dezerty inspirované adventními svátky.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy