REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Veselé Vánoce s příchutí čokolády

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Čokoláda patří k Vánocům stejně jako stromeček a dárky! Můžete z ní vytvořit spoustu dobrot, které vám osladí sváteční dny. A když vsadíte na kvalitní produkty s vysokým obsahem kakaa a nebudete to s konzumací přehánět, nemusíte mít z „malého hřešení“ vůbec špatné svědomí…


Čokoláda je pokušením smyslů par excellence – a o Vánocích existuje celá řada způsobů, jak tuto jedinečnou pochutinu využít – ať už na polevy, zdobení, při přípravě cukroví, dortíků i nápojů… A je jedno, jestli dáváte přednost sladké chuti bílé čokolády, bohatému aroma té hořké nebo nedokážete odolat jemnosti mléčné… V cukrářství a v kuchyni je čokoláda nenahraditelná i díky své schopnosti dokonale fungovat ve sladkých i slaných receptech.

 

 

Dědictví ze země Mayů

Čokoláda není moderní vynález, naopak, její kořeny sahají do dávnověku. Její historie začala na americkém kontinentě mnohem dříve, než k jeho břehům doplul Kryštof Kolumbus a další mořeplavci. Podle botaniků rostl kakaovník spontánně už 4000 let před Kristem v blízkosti Amazonky. Mayové byli první, kdo 600 let před Kristem objevili kvality kakaových bobů a položili základy pěstování kakaovníků. Od těch dob se historie kakaa prolíná s dějinami světa až do naší doby, aniž by časem ztratila něco ze svého lesku.

 

Kouzelné svátky s úsměvem na rtech

Veselé Vánoce? S čokoládou rozhodně! Chutná nám tak moc nejen proto, že je neodolatelně dobrá. Uvolňuje také na 400 druhů aromat a obsahuje asi 380 blahodárných substancí. Jsou mezi nimi flavonoidy, antioxidanty přispívající ke správnému fungování kardiovaskulárního systému, serotonin zlepšující náladu, theobromin s lehce stimulujícím účinkem a anandamid, který přispívá k pocitu pohodlí. Už pro indiány byly kakaové boby hlavním symbolem rituálů plodnosti, křtů či manželství. A i když neznali jejich složení, byli přesvědčeni, že jde o magický lék schopný vyléčit jakoukoliv nemoc mysli i těla. Dnes nám věda vysvětlila, že to tak částečně skutečně je: ale podobně jako indiáni, i my jsme to pochopili už dříve, při samotné konzumaci čokolády…

 

Překvapení pro vánoční hosty…

 

KOKOSOVÁ GRANITA S ČOKOLÁDOVÝM FONDUE

Do misky nalijte 400 ml oslazeného kokosového mléka a vložte ho na dvě hodiny do mrazničky. Ve vodní lázni rozpusťte v 50 ml čerstvé smetany z litovelské sýrárny Gran Moravia a 80 g mléčné čokolády a za stálého míchání nechte trochu vystydnout. Na tenké plátky nakrájejte 250 g čerstvého kokosu a podávejte následujícím způsobem: na dno 4 pohárů nalijte čokoládové fondue, na něj dejte plátky kokosu, a nakonec přidejte kokosovou granitu, kterou jste vyrobili rozmixováním zmraženého kokosového mléka.

 

MÁTOVÁ PANNA COTTA S ČOKOLÁDOU

V kastrůlku ohřejte 500 ml čerstvé smetany Gran Moravia s 80 g cukru a se strouhanou kůrou z jednoho chemicky neošetřeného citronu. Sundejte z plotny a rozpusťte v něm 6 plátků želatiny, kterou jste předtím nechali 10 minut máčet ve studené vodě a poté dobře vyždímali. Přidejte 20 mátových lístečků a nechte asi hodinu odpočívat. Pak přidejte dvě lžíce mátového sirupu a poté směs přefiltrujte. Přidejte 5 nasekaných lístků máty a 100 g hoblinek hořké čokolády. Krém nalijte do šesti vychlazených skleniček a nechte v ledničce odpočívat alespoň 6 hodin. Před podáváním ozdobte hoblinkami čokolády, můžete přidat i nasekané lískové oříšky.

 

Malá dobrůtka, když vás honí mlsná…

 

TABULKA SE SUŠENÝMI PLODY

Nahrubo nasekejte 50 g loupaných pistácií a nasypte je na plech vystlaný pečicím papírem. Přidejte 50 g mandlových plátků a opražte v troubě při 180 stupních po dobu asi 5 minut, v polovině času promíchejte. Poté nechte vychládat. Mezitím ve vodní lázni rozpusťte 400 g hořké čokolády. Nalijte ji do silikonové formičky, nechte 2 minuty vychládat, a pak ji posypte směsí ořechů. Můžete přidat také kandovanou citronovou kůru nebo sušené ovoce. Zakryjte fólií a nechte asi 3 hodiny vychladit v ledničce. Vyjměte z formičky a podávejte.

 

MANDARINKY NAMÁČENÉ V ČOKOLÁDĚ

Vycházejte z předchozího receptu: Rozpusťte ve vodní lázni 400 g hořké čokolády, ve které namáčejte do poloviny měsíčky mandarinek a následně posypte směsí ořechů či nasekanými opraženými pistáciemi. Nechte vychladnout. Použít můžete i měsíčky pomerančů či jiného ovoce.

 

Lahodné vánoční cukroví

 

KOLEČKA SLEPOVANÁ RICOTTOVÝM KRÉMEM

Vyšlehejte 125 g změklého čerstvého másla Gran Moravia spolu se 100 g moučkového cukru, vmíchejte jedno vejce a vyšlehejte. Smíchejte 150 g přesáté mouky s půl lžičkou kypřicího prášku, půl lžičkou jedlé sody, 25 g holandského kakaa a špetkou soli. Přidejte k vyšlehanému máslu a šlehačem míchejte, postupně přilévejte 160 g zákysu Gran Moravia, až získáte krémové těsto. Po lžicích ho naneste na plech vystlaný pečicím papírem tak, abyste vytvořili kolečka, a dejte péct při 200 stupních asi 8 minut. Na náplň smíchejte 300 g ricotty s 80 ml čerstvé smetany a 60 g moučkového cukru. Sušenky slepte dostatečným množstvím ricottového krému.

 

KŘEHKÉ KAKAOVÉ CUKROVÍ S RUMEM

V mixéru rozmixujte 90 g loupaných lískových oříšků a 100 g cukru, až získáte hrubou moučku. Přidejte 100 g hladké mouky a 30 g holandského kakaa. Pak přidejte 80 g čerstvého másla Gran Moravia nakrájeného na kousky, 1 lžíci rumu a špetku soli. Vypracujte hladké těsto, zabalte ho do fólie a nechte asi 20 minut v ledničce. Z těsta vytvořte kuličky a nechte je dopadnout na plech s pečicím papírem tak, aby získaly kupolovitý tvar. Pečte při 180 stupních asi 15 minut. Před podáváním nechte vychladnout.

 

Sváteční dorty

 

ČOKOLÁDOVÝ

Ve vodní lázni rozpusťte 100 g čerstvého másla Gran Moravia a 200 g hořké čokolády a dobře promíchejte. Mezitím v míse vyšlehejte 3 žloutky spolu se 100 g cukru, pak velmi pozvolna a za stálého míchání přilijte čokoládu. Přidejte 2 lžíce hladké mouky a opatrně vmíchejte sníh vyšlehaný ze 3 bílků. Těsto by mělo být hladké a jednolité. Nalijte ho do dortové formy o průměru 22 cm, předem vymazané máslem a vysypané moukou, a pečte při 180 stupních asi 50 minut. Nechte vystydnout, vyjměte z formy a ozdobte čokoládovou polevou.

 

KAKAOVÉ DORTÍKY

V míse smíchejte 100 g holandského kakaa, 130 g cukru, 40 g mouky, špetku soli a špetku vanilinového cukru. Vmíchejte 4 vejce a poté přidejte 70 g změklého čerstvého másla Gran Moravia. Výsledné těsto dejte do jednorázových formiček, předem vymazaných máslem a vysypaných cukrem, a pečte při 200 stupních asi 8–10 minut. Podávejte ještě teplé poprášené moučkovým cukrem.

 

Sladký nápoj, který zahřeje…

 

ČOKOLÁDOVÉ FRAPPÉ S CHILLI

Vrátili jste se ze zimní procházky? Tenhle lahodný čokoládový nápoj vám zaručeně prohřeje zkřehlé konečky prstů i útroby! Ohřejte 50 ml čerstvého mléka se čtvrtinou čerstvé chilli papričky a nechte máčet asi hodinu, poté přefiltrujte a mléko přelijte do formy na tvorbu kostek ledu a vložte do mrazničky. Hotové ledové kostky vložte do mixéru spolu s 200 g čokoládové zmrzliny a 50 ml čerstvého mléka. Rozmixujte do krému, přidejte několik lískových oříšků a servírujte ve vysokých skleničkách. Frappé můžete vylepšit kopečkem zmrzliny, kousky oříšků a šlehačkou.

 

TO NEJLEPŠÍ PRO VAŠE VÁNOČNÍ PEČENÍ

 

Čerstvé máslo La Formaggeria Gran Moravia

Čerstvé máslo nabízené na váhu v prodejnách La Formaggeria Gran Moravia se vyrábí v litovelské sýrárně z přirozeně odstáté smetany vysoce kvalitního mléka určeného pro výrobu sýru Gran Moravia. Bloky čerstvě vyrobeného másla jsou rozvezeny do prodejen, kde jsou porcovány na různě velké kousky. Každý zákazník si tak může vybrat kousek, který mu svojí velikostí nejlépe vyhovuje.

Cena za 100 g: 16,90 Kč

www.laformaggeria.com

 

Čerstvá smetana 38 %

Čerstvá smetana se vyrábí z pečlivě vybraného mléka z moravských stájí a oproti konkurenci má vyšší obsah tuku – 38 %. Největší rozdíl oproti konkurenčním výrobkům je také v typu tepelného ošetření – smetana z produkce Brazzale je pouze pasterovaná, zatímco naprostá většina smetan v České republice je ošetřena při ultra vysoké teplotě (UHT – 135 °C), při níž nepřežijí žádné bakterie, ani jejich spory, ale zničí se také typická vůně (v podstatě se změní chemické a senzorické vlastnosti). Právě díky tomuto šetrnějšímu ošetření si smetana uchovává vůni mléka a plnější chuť. Bohatá chuť je dána také vyšším obsahem tuku v této smetaně, protože právě tuk je v mléce nositelem aromat a vůní. Smetanu si zákazníci mohou koupit skutečně čerstvou, protože do obchodů se dostane hned 3. den od nadojení mléka. Smetana má trvanlivost 10 dnů a je vhodná na vaření i šlehání.

Cena 39,90 Kč

www.laformaggeria.com

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Sezona grilování je tady, užijte si ji s recepty od Spaku

Teplé letní počasí se konečně dostavilo a přímo vybízí k příjemnému strávení odpoledne nebo večera v parku či na zahradě. A jak lépe si vychutnat tuto krásnou roční dobu než lahodným jídlem z grilu? Užijte si grilovačku za doprovodu značky Spak a oslavte 30 let působení této společnosti v ČR.

číst dále ...

Jak na „Luxus za pár korun“? To prozradí Jiří Halamka od 16. května na TV Paprika

Znáte Jirku Halamku? A víte, že si s ním můžete opět zavařit? Televizní stanice TV Paprika totiž uvádí nový kulinární pořad, který bude opět pod taktovkou oblíbeného kuchaře. Jirka předvede svůj kulinářský um, přičemž ukáže, jak snadno lze připravit báječnou večeři z obyčejných surovin, které máme běžně ve spíži. V pořadu „Luxus za pár korun“ se budete moci inspirovat, jak z tradičních ingrediencí připravit pokrmy, které ze všedních dnů vytvoří ty, jež si budete pamatovat.

číst dále ...

Světový den koktejlů: oslavte ho míchaným drinkem plným zdraví

V pátek 13. května je speciální den pro všechny milovníky koktejlů. Přesně před 216 lety byla v USA zveřejněna první definice míchaného drinku. Když se řekne míchaný koktejl, nemusí ale nutně jít o alkoholický nápoj. Zkuste letos slavit tak, abyste víc prospěli svému zdraví. Namíchejte si některý z proteinových koktejlů KetoMix. Jsou snadné na přípravu, skvěle zasytí a dodají tělu nejen kvalitní bílkoviny, ale i důležitou vlákninu, vitamíny a minerální látky.

číst dále ...

Květen měsíc májovek

Květen je měsíc, kdy vyrůstá další chutná a houbaři ceněná houba, čirůvka májovka – Calocybe gambosa (viz náš atlas hub). Májovky mají nezaměnitelnou vůní, okurkově moučnou a někteří houbaři ji považují za nejlepší houbu na smetanovou houbovou omáčku. Májovky vyrůstají někdy, při jarních deštících, už koncem dubna. Naleznete je v prosvětlených listnatých lesících, hájích, parkách nebo sadech.

číst dále ...

Češi si neumí představit svůj pracovní den bez kávy. Stává se významným zaměstnaneckým benefitem

Káva je celosvětově nejoblíbenějším nápojem, denně se jí vypije kolem dvou miliard šálků. Velké oblibě se těší i u nás, bez kávy by nedokázalo žít 6 z 10 Čechů. Jedním z míst, kde si kávu dopřáváme nejčastěji, je naše zaměstnání. Průzkum pro značku L’OR Professional potvrdil, že kávu v práci pije pravidelně nebo alespoň občas 85 % českých zaměstnanců, přičemž skoro polovina Čechů si neumí představit pracovní den bez kávy. Během pracovního dne vypijeme nejčastěji dva až tři šálky. Průzkum pro značku L’OR Professional dále ukázal, že se káva stává i významným zaměstnaneckým benefitem a faktorem, který může přispět k motivování zaměstnance, a tedy ke snížení rizika jeho odchodu k jinému zaměstnavateli.

číst dále ...

Rizoto jako od Itala: Vyznejte se v italské rýži

Krátkozrnná i kulatozrnná, bílá i černá. Vybrat správný druh rýže může být v široké nabídce obchodů někdy trochu problém. Pokud nechcete, aby vaše rizoto připomínalo sypkou klasiku ze školní jídelny s porcí nakládané řepy navíc, naučte se základní orientaci v druzích italské rýže.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy