REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Velký pátek nemusí být vždy jen postní

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

O Velkém pátku se zpravidla držel půst. Ale pro ty, kdo si den bez jídla nedokážou představit, je povolen pokrm z ryb. Vyzkoušejte našeho velikonočního kapra na zelenině.


V tento den si křesťané připomínají ukřižování Ježíše Krista a má se dodržovat smutek. Staré pověry praví, že měly v tento den velkou moc čarodějnice, a proto je potřeba mít se na pozoru. Na Velký pátek byste neměli péct, prát, zametat, pracovat na zahradě, ale ani půjčovat, darovat či vynášet věci z domu nebo přijímat dary. Abyste byli zdraví po celý rok, měli byste se umýt v potoce. O tomto svátečním si ale připomínáme i ty, kteří nejsou mezi námi.

I přestože se na Velký pátek dodržuje přísný půst, někde je povolen lehký pokrm z čerstvých ryb. Tam, kde si nemohli dovolit rybí maso, pekli bramborové těsto ve formě ryby. V některých rodinách se připravovala hustá polévka z kysaného zelí a brambor. Jinde špenát, hrách, jáhly nebo sladké knedlíky se sušeným ovocem. Vyzkoušejte recept na velikonočního kapra.

 

Velikonoční kapr na zelenině

Co budeme potřebovat:

  • 800 g porcí kapra
  • 2 cibule
  • 1 mrkev
  • 6 rajčat
  • 6 paprik
  • olej
  • 4 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • citronová šťáva

Postup:

Rybu zakapeme citronovou šťávou, osolíme, opepříme, vetřeme směs koření na ryby a necháme odpočinout. Cibuli a rajčata nakrájíme na plátky, mrkev na kolečka a papriku na proužky. V pekáči rozehřejeme olej a orestujeme cibuli, přidáme ostatní zeleninu, nadrobno nasekaný česnek, dochutíme a chvíli necháme dusit, aby zelenina pustila šťávu. Poté vložíme odleželé porce kapra, pekáč přikryjeme a 30 minut dusíme v troubě při teplotě 150 stupňů. Během dušení rybu jednou obrátíme a případně mírně podlijeme vodou. Jako přílohu doporučujeme vařené brambory nebo bramborovou kaši.

 

 

Tip sommeliera Ing. Marka Babisze

K sladkovodním rybám mohu obecně doporučit bílá nebo růžová vína. Z odrůd jsou to především Ryzlink vlašský například z Pálavy nebo kořenité Veltlínské zelené ze Znojemska z ročníků 2017, 2016 nebo 2015. Víno by mělo být plnější s alkoholem do 13,00 obj. %.

 

Vybírejte vína ze Salonu vín:

Veltlínské zelené 2015, výběr z hroznů – Znovín Znojmo a. s.
Ryzlink vlašský 2015, výběr z hroznů – Vinselekt Michlovský a. s.
Rosé Bočky 2016, VOC Modré hory – Víno J. Stávek

 

Zdroj fotografií: Shutterstock a Vinařský fond

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Křupavé hranolky McCain sledují nejnovější kulinární trendy

Kdo by je nemiloval? Křupavé, voňavé, zlatavé hranolky s vynikající chutí brambor. Řeč je o hranolkách značky McCain, která jako první přinesla na český trh mražené hranolky do trouby. A právě teď můžete ochutnat něco nového! Dvě křupavé novinky McCain připravené podle nejnovějších kulinárních trendů: široké hranolky Steakhouse Frites a hranolky s křupavou slupkou Bistro Style! Pro tu nejlepší chuť a výjimečný zážitek na talíři.

číst dále ...

Péct, milovat, žít – autobiografická kniha cukráře Josefa Maršálka

A máme tu tip na autobiografickou knihu cukráře Josefa Maršálka s názvem Péct, milovat, žít. Tato tři slova Josefa dokonale vystihují! Kniha vypráví o jeho cestě za cukrařinou. Je plná jeho rodiny, přátel, barevných fotografií a najdete tam i oblíbené recepty.

číst dále ...

Zdravá hravá snídaně pro malé i velké

Snídaně je základ dne. Říkají to babičky, maminky i odborníci. První ranní pokrm nás nastartuje, dodá nám energii a často určí i náladu, která nás bude provázet po zbytek dne. Nezapomínejte proto snídat a dopřejte si na to dostatek času. A to naučte i své děti.

číst dále ...

Co můžete očekávat od moderních pečicích trub

Klasickou pečicí troubu není třeba dlouze představovat. Jedná se o jeden ze základních kuchyňských spotřebičů, který má doma téměř každý. Umožňuje nám nejen přípravu běžných pokrmů, ale pomůže nám také s vytvořením příjemné domácí atmosféry. Však si to jen představte, vůně nedělní svíčkové, štrúdlu nebo třeba vánočního cukroví. Kdo by to nemiloval.

číst dále ...

Soutěž Svačina roku Rio Mare má rekordní účast a mediálního partnera

Soutěž Svačina roku Rio Mare vstupuje do 7. ročníku s rekordní účastí škol i studentů. I letos mladí kuchaři soutěží o ceny v hodnotě 45 000 Kč. Novinkou soutěže je rozšíření hlavních surovin o Rio Mare makrely a sardinky. Soutěž pořádá výhradní distributor značky Rio Mare na českém trhu společnost Bolton Czechia. Mediálním partnerem soutěže jsou regionální noviny Deník.

číst dále ...

U Galerie Vaňkovka se uskuteční Food Truck Festival. Gastronomický zážitek připraví 21 dodávek a 12metrový vagón

Na další várku dobrot se mohou od 11. do 13. října těšit návštěvníci Food Truck Festivalu, který se odehraje v prostorách vedle Galerie Vaňkovka. Na pultech občerstvovacích dodávek nebudou chybět například populární burgery s vyladěnými recepturami, roast beefy, kachní paličky, mexické tacos, ale i méně tradiční jídla jako kanadské hranolky poutine či čínské knedlíčky Dim Sum. Část výtěžku z prodeje občerstvení poputuje na konto Nadace Emil podporující mladé hendikepované sportovce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy