Zde najdete recept na polévku ruského cara Petra Velkého.
Polévka ruského cara Petra Velikého:
Recept pochází od leningradského kuchaře N. Sudaruškina, který jej zdědil od svého otce a děda, je určen pro slavnostní tabuli a pro kuchaře, kterým nevadí pracná příprava.
200 g žampionů, 1 litr hovězího a kuřecího vývaru, 2 lžíce hladké mouky, 1 žloutek, 2 lžíce šlehačky, muškátový oříšek a sůl. – Knedlíčky: 200 g vařeného kuřecího masa, 2 lžíce hustého palačinkového těsta, 1 bílek, 2 lžíce šlehačky, sůl, sekaná petrželka, oříšek másla.
Očištěné žampiony nakrájíme na plátky a uvaříme v mléce. Pak je semeleme na masovém strojku. Mezitím si připravíme z mouky a vývaru bešamel, přidáme mleté houby, žloutek rozšlehaný se šlehačkou a zalijeme vývarem. Potom si připravíme nádivku na knedlíčky. Uvařené kuřecí maso semeleme na masovém strojku, smícháme s čerstvým máslem, s hustým palačinkovým těstem a bílkem rozšlehaným se šlehačkou. Důkladně promícháme, přidáme sekanou petrželku a sůl podle chuti. Nádivku necháme v lednici ztuhnout, potom z ní tvoříme malé knedlíčky a vhazujeme je do vařící osolené vody a vaříme asi 2 až 3 minuty. Hotové knedlíčky vložíme do polévky, kterou dochutíme muškátovým oříškem a solí.