REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Wolfgang Mollerianus

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

W. Mollerianus – doktor lékařství a filosofie.


Žil v 16. století v Brně a došel k moudrosti, že „Není vše žaludku zdrávo, co se ústům líbí“. už tehdy vystupovali proti přejídání lékaři i knězi. Napsal knihu „Zlé užívání hojitedlného lékařství“, v níž uvažoval i nad tehdejší stravou. „Chceme krmě, které dobrú krev dělají, od těch odděliti, kteréž zlé mokrosti zplozují.“ – a proto si probírá jídla, jež přicházela na náš stůl. Neboť, „jak krev v nás jest, tak i duchové i jací duchové v krvi jsou, takž tak také jest náš rozum a vtip.“

Doporučoval chléb, ovšem „velmi novopečený jest přirozenosti člověčí půl smrti.“ Odsuzuje také požívání masa starých volů a krav, neboť „rozmnoží melancholii a nemoc.“ – „Kozlové a skopové maso, staré holuby, sovy, husy, pro jejich přílišnou suchost zlého zažívání jsou a všichni vodní ptáci, kteříž dlouhé krky mají. Zato maso telecí, kteréž šest neděl sálo a tučné jest, hodí se“, soudí doktor.

Měl také zajímavý názor na jakost masa: „Vždy přední kýta od všelikého zvířete lepší jest než zadní, pravá strana lepší než levá a maso kostlavé vždy zdravější a chutnější jest, nežli maso bez kostí.“

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy