Beránek, mazanec i jidáše – upečte letos tradiční pochutiny z méně známých, za to nutričně zajímavějších druhů mouky. Hladká, polohrubá a hrubá pšeničná mouka jsou sice ty nejrozšířenější varianty, v posledních letech je ale střídají i jiné, například cizrnová, pohanková nebo čiroková mouka. Obsahují velké množství tělu prospěšných látek, a navíc vám většina z nich umožní péct i bezlepkově, takže mohou bez obav kouzlit i celiaci.
Mazanec nebo beránek by neměl chybět na žádné velikonoční tabuli. A pokud byste chtěli být letos originální a vyzkoušet něco tradičního, můžete se pustit do pečení jidášů. Připravíte je z podobného těsta jako mazanec, akorát je hutnější a navíc obsahuje med. Jidášky se smotají do různých tvarů, které mají symbolizovat provaz, na kterém se oběsil proradný Jidáš. Zároveň ale připomínají začátek jara, zrod nového života, a tak z nich můžete vytvarovat ptáčky i jiná mláďata.
Hodnotné a vhodné i pro alergiky
Bezlepková a s vysokou nutriční hodnotou, to je cizrnová mouka, která se skvěle hodí při přípravě sladkých pokrmů, ale i při vaření knedlíků nebo omáček. Pohanková mouka je pak bohatá na kvalitní sacharidy, vlákninu i bílkoviny. Obsahuje velké množství minerálních látek a vitamínů. Použít ji můžete místo klasické bílé mouky téměř ve všech receptech – i těch na mazanec nebo jidáše. Pokud ji nezkombinujete s jinou pšeničnou moukou, je bez lepku, a tudíž vhodná i pro alergiky. Bezlepkovou alternativou s širokou škálou užitečných látek – bílkovin, vlákniny i minerálů, jako jsou hořčík, železo a třeba zinek nebo vitamín B, je čiroková mouka. Díky své neutrální chuti se skvěle hodí pro pečení sladkých i slaných variant.
Vyberte si tu nejlepší mouku
Než se pustíte do pečení, vybírejte mouku pečlivě a nakupujte ji vždy v bio kvalitě. Při pěstování bio obilovin, ze kterých se mouka vyrábí, se nepoužívají pesticidy ani průmyslová hnojiva. Pole jsou plná života a ekologičtí zemědělci usilují o dosažení biologické rovnováhy, tedy stavu, kdy půda, mikroorganismy, rostliny a živočichové jsou ve vzájemně vyváženém poměru, což posiluje schopnost rostlin bránit se proti chorobám a škůdcům. Koupí bioproduktů prospějete nejen sobě, ale také přírodě. V obchodech bio mouky jednoduše najdete podle označení logy biolistu nebo biozebry. Jedině ty zaručují, že se jedná o certifikovanou biopotravinu.
Recept: Velikonoční jidáše z pohankové mouky – Zkuste pohankovou mouku z Ekofarmy Javorník, která se zaměřuje na pekařský sortiment již od roku 1991! (Recept se objeví po kliknutí na jeho název nebo fotografii!)
Kupujte BIO. Pro budoucnost!
Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je totiž nákup jejich bioproduktů. Výhodou nákupů přímo od eko farmáře není ale jen příjemný osobní kontakt či možnost konkrétního výběru sezónních produktů, ale také zážitek z farmy jako takové, který rozhodně stojí za to! Významnou roli u nákupu na eko farmě pak hraje především záruka čerstvosti. Tím, že zvolíte lokálního dodavatele, máte jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím.
Co je BIO?
BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.
Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jež dodržují legislativu ekologické produkce. Systém kontrol je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.
Jaká loga se používají k označení biopotravin?
Národní značení
Logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“ se využívá jako známka biopotravin a také všech bioproduktů vyprodukovaných v ČR. Logo je dále doplněno o číselný kód kontrolní organizace (CZ-BIO-xxx), která provedla certifikaci bioproduktu v ČR.
Evropské značení
Pokud výrobek pochází z Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu EU, nebo mimo EU společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.