REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Velikonoční recepty z kvalitních potravin. Dejte šanci „alternativním“ druhům mouky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Beránek, mazanec i jidáše – upečte letos tradiční pochutiny z méně známých, za to nutričně zajímavějších druhů mouky. Hladká, polohrubá a hrubá pšeničná mouka jsou sice ty nejrozšířenější varianty, v posledních letech je ale střídají i jiné, například cizrnová, pohanková nebo čiroková mouka. Obsahují velké množství tělu prospěšných látek, a navíc vám většina z nich umožní péct i bezlepkově, takže mohou bez obav kouzlit i celiaci.


Mazanec nebo beránek by neměl chybět na žádné velikonoční tabuli. A pokud byste chtěli být letos originální a vyzkoušet něco tradičního, můžete se pustit do pečení jidášů. Připravíte je z podobného těsta jako mazanec, akorát je hutnější a navíc obsahuje med. Jidášky se smotají do různých tvarů, které mají symbolizovat provaz, na kterém se oběsil proradný Jidáš. Zároveň ale připomínají začátek jara, zrod nového života, a tak z nich můžete vytvarovat ptáčky i jiná mláďata.

 

Hodnotné a vhodné i pro alergiky

Bezlepková a s vysokou nutriční hodnotou, to je cizrnová mouka, která se skvěle hodí při přípravě sladkých pokrmů, ale i při vaření knedlíků nebo omáček. Pohanková mouka je pak bohatá na kvalitní sacharidy, vlákninu i bílkoviny. Obsahuje velké množství minerálních látek a vitamínů. Použít ji můžete místo klasické bílé mouky téměř ve všech receptech – i těch na mazanec nebo jidáše. Pokud ji nezkombinujete s jinou pšeničnou moukou, je bez lepku, a tudíž vhodná i pro alergiky. Bezlepkovou alternativou s širokou škálou užitečných látek – bílkovin, vlákniny i minerálů, jako jsou hořčík, železo a třeba zinek nebo vitamín B, je čiroková mouka. Díky své neutrální chuti se skvěle hodí pro pečení sladkých i slaných variant.

 

Vyberte si tu nejlepší mouku

Než se pustíte do pečení, vybírejte mouku pečlivě a nakupujte ji vždy v bio kvalitě. Při pěstování bio obilovin, ze kterých se mouka vyrábí, se nepoužívají pesticidy ani průmyslová hnojiva. Pole jsou plná života a ekologičtí zemědělci usilují o dosažení biologické rovnováhy, tedy stavu, kdy půda, mikroorganismy, rostliny a živočichové jsou ve vzájemně vyváženém poměru, což posiluje schopnost rostlin bránit se proti chorobám a škůdcům. Koupí bioproduktů prospějete nejen sobě, ale také přírodě. V obchodech bio mouky jednoduše najdete podle označení logy biolistu nebo biozebry. Jedině ty zaručují, že se jedná o certifikovanou biopotravinu.

 

Recept: Velikonoční jidáše z pohankové mouky – Zkuste pohankovou mouku z Ekofarmy Javorník, která se zaměřuje na pekařský sortiment již od roku 1991! (Recept se objeví po kliknutí na jeho název nebo fotografii!)

 

 

Kupujte BIO. Pro budoucnost!

Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je totiž nákup jejich bioproduktů. Výhodou nákupů přímo od eko farmáře není ale jen příjemný osobní kontakt či možnost konkrétního výběru sezónních produktů, ale také zážitek z farmy jako takové, který rozhodně stojí za to! Významnou roli u nákupu na eko farmě pak hraje především záruka čerstvosti. Tím, že zvolíte lokálního dodavatele, máte jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím.

 

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jež dodržují legislativu ekologické produkce. Systém kontrol je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.

 

Jaká loga se používají k označení biopotravin?

 

Národní značení

Logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“ se využívá jako známka biopotravin a také všech bioproduktů vyprodukovaných v ČR. Logo je dále doplněno o číselný kód kontrolní organizace (CZ-BIO-xxx), která provedla certifikaci bioproduktu v ČR.

 

Evropské značení

Pokud výrobek pochází z Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu EU, nebo mimo EU společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

3 snadné a zdravé recepty pro každého!

Chybí vám dovolená u moře, tamější jídlo? Připomeňte si cestování alespoň tematickou večeří s cizokrajným jídlem. A potěšte celou rodinu společně s osvědčenými produkty od Drůbežářského závodu Klatovy.

číst dále ...

Jarní polévky do každého jídelníčku

Špenátová, kedlubnová nebo cibulová polévka – nahlédněte pod pokličku oblíbených jarních polévek a inspirujte se třeba při vaření nedělního obědu. Osvěží, a navíc přinesou do kuchyně jaro. Ať už sáhnete po krémové konzistenci nebo té klasické, uděláte radost nejen sobě, ale i vašemu tělu. Dejte si však pozor, ze kterých produktů polévky připravujete.

číst dále ...

Proč vás honí mlsná a jak si s ní poradit

Sladká chuť je ta první, kterou jako miminka poznáme. Máme ji spojenou s příjemnými pocity, a právě proto je cesta k omezení cukru tak těžká. A také proto, že tu jsou situace, které máme se sladkostmi odjakživa spojené. Chystáte se na návštěvu? Skočíte do cukrárny pro dortíky. Neuspokojil vás dostatečně oběd? Dopucnete se dezertem. Ocitli jste se ve stresové situaci? Zaženete ji čokoládou. Začnete-li přemýšlet nad tím, kde všude a za jakých okolností nás cukr provází, zjistíte že je možná na čase zpozornět.

číst dále ...

7 potravin, kvůli kterým nemůžete usnout

V současnosti se nemalá část populace potýká s nedostatkem spánku. Na vině mohou být starosti s prací, se školou, ale také s pandemií koronaviru, kdy se bojíme o své zdraví. Mnoho z nás moc dobře zná pocit, kdy si jdeme lehnout, dlouhé hodiny se převalujeme ze strany na stranu a nemůžeme usnout. Stoupá pocit zoufalství, začínáme se potit, únava se zvyšuje, ale tolik potřebný spánek nepřichází. Na vině mohou být potraviny, které zkonzumujeme během večera. O kterých je řeč?

číst dále ...

Nová anketa! Váš nejoblíbenější český zákusek?

Díky dotazu jednoho našeho čtenáře jsme zjistili, že nás v redakci také velmi zajímá, jaký český zákusek patří mezi ten nejoblíbenější. A proto pusťte se do hlasování, ať víme, jakou laskominu si nejčastěji my Češi vlastně dopřejeme.

číst dále ...

Objevte vaření s Rio Mare a vyzkoušejte zbrusu nové recepty – pochutnáte si a navíc můžete soutěžit o parádní výhry!

Pravá chuť slunné Itálie u vás doma. Jarní soutěž s Rio Mare je v plném proudu a zkusit štěstí může opravdu každý! Je to snadné, stačí zakoupit libovolný produkt Rio Mare kdekoli po celé České republice včetně e-shopů, zaregistrovat účtenku na www.riomaresoutez.cz a pak jen na konci měsíce doufat, že budete ti šťastní vylosování.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy