Upečte letos tradiční jidáše z méně známých, za to nutričně zajímavějších druhů mouky. Zkuste například pohankovou mouku z Ekofarmy Javorník, která se zaměřuje na pekařský sortiment již od roku 1991!
Ingredience:
500 g | bio pohankové mouky |
80 g | bio třtinového cukru |
70 g | bio másla pokojové teploty |
25 g | droždí |
300 ml | bio smetany |
2 ks | bio žloutků |
kůra z bio citrónu | |
špetka muškátového květu | |
špetka soli | |
Na potření: | |
2 lžíce | bio medu |
1 lžíce | bio másla |
1 ks | bio vejce |
Postup:
- Do malé mísy vložte droždí a lžíci cukru. Pomocí vidličky je rozmíchejte na kaši. Do směsi přidejte 100 ml vychladlé smetany, lžíci mouky a na teplém místě zakryté utěrkou nechejte vzejít kvásek.
- Následně smíchejte ve větší míse všechny ostatní ingredience. Platí zde pravidlo: nejdříve suché suroviny a následně máslo, žloutky a smetanu. Na závěr přidejte kvásek. Promíchejte a zpracujte těsto. Po 10-15 minutách by mělo být hladké a pružné. Následně ho vytvarujte a vložte do mísy, kterou překryjete potravinovou fólií a dáte na hodinu kynout na teplé místo.
- Posléze těsto vyndejte a chvíli hnětejte. Pak jej rozdělte tak, abyste měli 24 stejných dílů. Z každého vytvarujte váleček o délce asi 25 cm a tloušťce prstu. Poté z nich vymodelujte uzlíky, potřete je vejcem a nechte ještě chvíli vykynout.
- Mezitím si předehřejte troubu na 180 stupňů. Vykynuté jidáše ještě jednou potřete vejcem a dejte péct asi na 15 minut, dokud nebudou mít zlatou barvu.
- Mezitím si připravte med – ten ohřejte a do něj vložte přiměřený počet kousků másla, aby vznikla omáčka. Tou následně potřete jidáše ihned po vyndání z trouby.
Co je BIO?
BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace. Více v článku zde: O značce „Klasa“, „Regionální potravina“, „BIO Produkt ekologického zemědělství“, „Ekologická produkce“ a „Chráněné označení“
Poznámka:Recept k článku: Velikonoční recepty z kvalitních potravin. Dejte šanci „alternativním“ druhům mouky