REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Velikonoce za dveřmi: Letos zkuste klasické pečivo s moderními surovinami

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tradice velikonočních svátků s sebou nese oblíbené pečení velikonočních dobrot, kterými si rak rádi obohacujeme stůl. Nejčastěji jsou to beránci, mazance, boží milosti nebo jidáše. Za každou z těchto typických sladkostí se skrývá zajímavý příběh, který objasňuje, jak se na velikonoční tabuli vzaly. Podívejte se s námi na jejich historii a dozvíte se i, jak na jejich přípravu, abyste dosáhli skvělé chuti díky jednoduchému výběru mouky.


Velikonoční pečení k nejdůležitějším křesťanským svátkům neodmyslitelně patří. Podobně jako pečení perníčků a vánočky tvoří kouzelnou vánoční atmosféru, beránek a boží milosti zase podtrhne krásu svátků jara. Až se letos pustíte do svých oblíbených receptů, myslete na výběr vhodné mouky.

Díky kvalitní mouce můžete své velikonoční pečení příjemně povznést. Pravděpodobně jste zvyklí péct z pšeničné mouky, určitě se ale vyplatí vyzkoušet i jiné. Vzrůstající oblibě se oprávněně těší mouka špaldová a možná vás to překvapí, ale výborného beránka upečete třeba i z mouky rýžové. Do kuchyně pro svůj vysoký podíl vlákniny také rozhodně patří celozrnné mouky, ze kterých snadno upečete skvělé kousky.

Celozrnné mouky obsahují více vlákniny, které obecně lidé konzumují nedostatek. Pokud je celozrnná mouka namletá opravdu najemno, funguje dobře při kynutí a příjemně se s ní pracuje a peče,“ vysvětluje majitel značky českých mouk Pernerka Daniel Perner a dodává: „Rádi bychom naše zákazníky inspirovali k vyzkoušení jednoduchých receptů s použitím tradičních surovin zpracovaných moderními postupy, proto na našem webu najdete tipy právě na takové recepty.“

 

Oblékněte letos tradiční recepty do modernějších a lehce zdravějších kabátků, aniž by utrpěla chuť!

 

Začněte s jidáši na Zelený čtvrtek

Kynuté bochánky nebo drobné pečivo ve tvaru stočeného provazu tvoří nezaměnitelný symbol Velikonoc. Název odkazuje ke zradě jednoho z Ježíšových apoštolů, Jidáše. Sladké kynuté pečivo se peklo už zkraje Velikonoc na Zelený čtvrtek, který je ve znamení odpuštění a nového života. Zkuste letos své velikonoční jidáše obměnit a místo pšeničné mouky použít špaldovou Pernerku, má výborné pečící kvality a bude se vám s ní skvěle pracovat.

 

Bílá sobota patří Velikonočnímu beránku

Beránek pečený z pšeničné mouky se stal jedním z nejvýraznějších znaků českých Velikonoc. Podle tradice by se měl péct na Bílou sobotu a nejčastěji bývá z třeného nebo kynutého těsta. Jeho místo na velikonoční hostině vychází z křesťanské víry, která považuje Ježíše za beránka. Ten se obětoval za spásu světa a představuje symbol nevinnosti a záchrany lidstva.

 

 

Přestože je velikonoční beránek typickým sladkým pečivem s dlouhou tradicí, nic vám nebrání v tom, přistoupit letos k jeho pečení alternativně. Zkuste si doma upéct třeba beránka z hladké rýžové mouky Pernerka. Netradiční, ale chutný výsledek jistě sklidí pochvaly všech strávníků.

Pro přípravu velikonočního rýžového beránka ušlehejte 100 g másla se 120 g krupicového cukru a poté do směsi přimíchejte postupně 3 žloutky. V jiné misce smíchejte 250 g rýžové mouky Pernerka se sáčkem kypřícího prášku a směs prosejte. Postupně ji přimíchávejte do žloutkové směsi a střídavě přilévejte také 120 ml mléka, dokud nevznikne kompaktní směs. Přimíchejte citronovou kůru z jednoho citronu, 20 g rozinek a 30 g sekaných mandlí. Nakonec vyšlehejte v samostatné míse 3 bílky do tuhého sněhu, který poté jemně zapracujte do připraveného těsta. Beránka pečte ve formě vymazané máslem a vysypané kokosem na 150 °C po dobu 30 minut, poté teplotu zvyšte na 180 °C a pečte dalších 30 minut.

 

Na Boží hod si zakrojte mazanec

Také pečení velikonočního mazance by mělo probíhat na Bílou sobotu, aby byl včas připraven k sváteční snídani na Boží hod Velikonoční. Jeho název je odvozen od tradice, kdy s upečeným bochníkem chodily na Boží hod hospodyně před snídaní do kostela, aby se mu dostalo svatého pomazání. Mazanec je znakem ukončení půstu před Velikonocemi. Křížek, který se na něm symbolicky kreslí, má připomínat ukřižování Ježíše Krista. Dnes si můžete libovolně vybrat, z jakého těsta si mazanec upečete. Dříve si ale například mazanec s přidáním tvarohu mohly dovolit jen majetné rodiny.

Zkuste letošní Velikonoce obměnit svůj obvyklý recept a pusťte se do mazance ze špaldové mouky. „Hladká špaldová mouka Pernerka dokáže v běžných receptech perfektně zastoupit hladkou pšeničnou mouku,“ říká Daniel Perner. Na mazanec můžete použít pouze ji, určitě si pochutnáte. Klidně ale špaldovou mouku namíchejte s moukou pšeničnou.

 

Poznejte boží milosti

Historicky tradiční velikonoční a masopustní boží milosti zastínil oblíbený beránek a mazanec, který nesmí chybět na žádném velikonočním stole. V minulosti byly ale boží milosti posledním velikonočním cukrovím, které hospodyně pekly na Velikonoční pondělí a nechyběly v žádné domácnosti. Měly dodávat sílu oráčům a poutníkům ukazovat správnou cestu. Dnes už na takové pověry příliš nedáme, avšak smlsnout si na sladkém domácím pečivu dokážeme stále stejně.

Na boží milosti potřebujete kromě mouky dva žloutky, smetanu, moučkový cukr, trochu másla a rum nebo bílé víno podle chuti. Tradičně se milosti pekly z pšeničné mouky, vyzkoušejte je ale z pohankové celozrnné Pernerky. Pohanka obsahuje pro cévy prospěšný rutin, což v období Velikonoc a s nimi spojené hojnější konzumace alkoholu přijde vhod. Do božích milostí se navíc skvěle hodí.

 

TIP – Pohanková celozrnná hladká mouka PERNERKA

Velikonoční pečivo dostane díky pohankové celozrnné hladké mouce netradiční chuť, navíc je velmi oceňovaná při zdravé výživě.

Obsahuje rutin – důležitou látku pro zdravou cévní soustavu, která má pozitivní vliv na hladinu „špatného“ cholesterolu v krvi a podpoří imunitu.

Díky pečlivému namletí nahladko se vám s ní bude pracovat stejně dobře jako s běžnou pšeničnou moukou. Pohanková mouka se tak hodí na pečení slaných a sladkých koláčů, lívanců, palačinek a muffinů nebo na přípravu quiche, placek a sušenek. Může se využívat i jako příměs do těsta ze špaldové i pšeničné mouky.

Cena: 89 Kč

Více info na www.pernerka.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

Kapusta, polníček a řeřicha. Pusťte jaro do své kuchyně

Kvetoucí stromy a zpívající ptáci nám dávají jasně najevo, že je jaro už konečně tady. Kromě sluníčka a probouzející se přírody už také vykukuje první zelenina. Je tak nejvyšší čas dát sbohem vydatným a hutným pokrmům a otevřít se lehčím variantám. Mladá jarní zelenina vesměs nevyžaduje žádné složité úpravy a její chuť vynikne i krátkým varem. Báječná je však i zasyrova. Představíme vám 3 druhy zeleniny, které by neměly chybět v žádném jarním salátu.

číst dále ...

Maso a grilování: Kam pro ten nejlepší kus?

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger – steakových partií masa existuje několik, a ne každý se hodí na vše. Kritérií, podle kterých vybírat, je nepřeberné množství. Pokud si budete chtít při prvních jarních grilovačkách připravit lahodný steak, měli byste zvolit opravdu pěkně vyzrálý kus masa. Nezapomínejte, že s čím kvalitnějšími ingrediencemi pracujete, o to lepší bude výsledek.

číst dále ...

Ořechové krémy jako součást zdravého jídelníčku: Jak poznat ten kvalitní?

Když se řekne oříškový krém, spousta z nás si s ním spojuje mlsání, a proto se mylně domníváme, že bychom se mu měli spíše vyhýbat. Přitom pokud si vyberete kvalitní ořechové máslo a dáte si pozor na množství, přinese vám i řadu benefitů.

číst dále ...

Přivítejte jaro skleničkou květinového vína

Možná jste již zaexperimentovali s víny z jiného ovoce než z hroznů, ale co vína z květin? Nejen na českém trhu působí stále jako jeden z nejčerstvějších přírůstků, přitom jejich historie není o nic kratší než u tradičního vína. Za ochutnání rozhodně stojí. Ostatně s přicházejícím jarním obdobím je právě láhev dobře vychlazeného květinového vína tou, po které sáhnete, pokud chcete dny plné slunce a pučících stromů pořádně přivítat.

číst dále ...

Lahodný kozí sýr, jak ho neznáte. Připravte si lehký jarní oběd, který vás zasytí

Teplejší počasí si žádá odlehčené pokrmy. Pokud patříte k těm, které salát nezasytí, zkuste si ho trošku vylepšit a doplnit o kvalitní kozí sýr. Dodá jídlům nezvyklé lahodnou příchuť, a navíc ho ocení i ti, kteří si třeba kravskou verzi dopřát nemohou. Rozhodně se nehodí jen do salátů, vynikající je také na grilu.

číst dále ...

Svátky jara jinak aneb chutné velikonoční recepty nejen pro vegany

Svátky jara už jsou téměř za dveřmi a vy pomalu začínáte přemýšlet nad tím, čím letos ozvláštníte sváteční tabuli? Nebojte se experimentovat, zatímco na Vánoce bývá menu zpravidla téměř neměnné, Velikonoce dávají mnohem větší prostor vyzkoušet něco nového. Potřebnou inspiraci najdete v receptech na chutné velikonoční menu od České veganské společnosti, které milé překvapí i zapřisáhlé masožravce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy