Základní příprava kaštanů v domácích podmínkách.
Varianta A)
Opláchnuté kaštany nařízneme na vypouklé straně, urovnáme na plech postříkaný vodou a pečeme 20 minut v mírně vyhřáté troubě, až obě slupky snadno sloupneme. Potom kaštany uvaříme doměkka ve vodě, scedíme a prolisujeme. Dále aplikujeme příslušné recepty.
Varianta B)
Jedlé kaštany loupeme tak, že vrchní slupku nařízneme ostrým nožem a dáme je na plech do horké trouby. Několik kaštanů 2-3 dáme mezi ně neloupané. Když pak naříznuté kaštany začnou pukat a praskat, jsou i ostatní upraženy. Hned je vyndáme a oloupeme. Oloupané kaštany vaříme v páře. Nebo neoloupané kaštany nařízneme opatrně po jedné straně, naházíme od vařící vody a necháme 10 minut povařit. Vybereme je sítem, necháme okapat a rychle oloupeme silnou spodní slupku. Poté je dovaříme v nové vařící vodě. Nejlépe se lisují, dokud jsou horké.