REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Tymián obecný – Thymus vulgaris

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pěstuje se hlavně ve Středomoří. Využívají se listy. Tymiánem kořeníme pečené, dušené či mleté maso. Dále ho používáme na zvěřinu, do nádivek, polévek, omáček a pokrmů z luštěnin. Je výborný na marinování ryb, do grilovacích směsí a slouží také k ochucení octů a olejů. Je důležitou složkou koření při uzení masa, a nedílnou součástí provensálského koření. V italské kuchyni se přidává do těstovin.


Bylinky, koření a kořenící směsiBotanický název: Tymián obecný
Lidově: Tymiánek, mateřídouška římská, dymián, démuť

Tymián je silně aromatická trvalka dorůstající výšky až 30 cm, tymián je ušlechtilý příbuzný mateřídoušky obecné -Thymus serpyllum. Podobně jako mateřídouška má rád slunná a suchá stanoviště a postačí mu i chudá zemina, která není bohatá na živiny. Tymián má lodyhy čtyřhranné dole bývají dřevnaté, listy krátce řapíkaté, oválné, šedozelené, vstřícné. Květy jsou nachové barvy, sestavené do vidlanovitých svazečku, kvete začátkem léta. Předmětem sběru je kvetoucí nať s lístky. Tymián má široké použití jak v kuchyni, v léčitelství i kosmetice.

 

Kuchyně

Ve francouzské kuchyni součást bouquet garni. Svazeček bylinek, který obsahuje snítky tymiánu, petržele, bobkový list. Bylinky se svážou provázkem do svazečku a používají k přípravě polévek a různých dušených pokrmů. Bylinky se vaří společně s ostatními surovinami, ve finále se odstraní, čím dodají jídlu specifickou bylinkovou vůni a chuť. Využití též do nádivek, paštik a pikantních pokrmů. Velmi vhodný do pokrmů, které se vaří ve víně např. zvěřina, drůbež. Přidává se rovněž k rybám, zelenině, ovocným salátům i džemům. Tymiánem můžeme aromatizovat olej nebo ocet. Tymián je součástí benediktinského likéru. Pomáhá při zažívání tučných jídel. Tymiánem kořeníme opatrně je silně aromatický.

 

Bylinky a koření

 

Kosmetika

Silice z tymiánu, velmi vonný je thymol se využívají při výrobě zubních past a ústních vod jako antiseptická a vonná složka, ale i parfémů.

 

Léčivé účinky

Výborný desinfekční prostředek trávícího ústrojí a dýchacích cest. Působí rovněž protikřečově, proti střevním parazitům a některým plísním. Většinou se podává ve formě čaje, denní dávka by neměla překročit 0,7 l a není vhodné používat dlouhodobě. Nejnovější výzkumy ukázali, že zpomaluje proces stárnutí a pomáhá při léčbě žaludečních vředů. Nesmí se rovněž používat v těhotenství.

Tymián je používaný již v antickém období, po koupelích si Řekové masírovali tělo tymiánovým olejem. Rodové jméno Thymus je odvozeno z řeckého slova thymon, znamenajícího odvahu. Římští vojáci se koupali v tymiánové vodě, aby si dodali síly. Skotové byli čaj z volně rostoucích mateřídoušek, aby silní, odvážní a neměli zlé sny. Jeho významné antiseptické a konzervační účinky znali i staří Egypťané, používali při balzamování. Větvičky u sebe nosila šlechta, aby je ochránili před nemocemi a zápachem. Tymián je rostlinou o nichž se psalo v  básni o posvátných bylinách Nine Herb Charm ve středověku v 10 století.

 

Text: D. Marounek

Zdroj: Lesley Bremnessová- Bylinář Fortuna Print 2004, J. Janča J.

A. Zentrych – Herbář léčivých rostlin – Eminent 1997

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

Nové zeleninové omáčky od Araxu nejen na grilování!

Rýži, těstoviny, luštěniny, obiloviny, kuskus, ale také vločky a různé přílohové nebo polévkové směsi můžete v Česku zakoupit pod značkou ARAX. Ta si přízeň svých zákazníků získává již od roku 1997. Široký sortiment výrobků můžete zakoupit v každém supermarketu Kaufland, Globus, Penny Market, Norma, Billa, ale také v mnoha maloobchodních sítích (ROSA Market, Kubík, Brněnka, JIP…) po celé České republice.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy