REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Tymián obecný – Thymus vulgaris

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pěstuje se hlavně ve Středomoří. Využívají se listy. Tymiánem kořeníme pečené, dušené či mleté maso. Dále ho používáme na zvěřinu, do nádivek, polévek, omáček a pokrmů z luštěnin. Je výborný na marinování ryb, do grilovacích směsí a slouží také k ochucení octů a olejů. Je důležitou složkou koření při uzení masa, a nedílnou součástí provensálského koření. V italské kuchyni se přidává do těstovin.


Bylinky, koření a kořenící směsiBotanický název: Tymián obecný
Lidově: Tymiánek, mateřídouška římská, dymián, démuť

Tymián je silně aromatická trvalka dorůstající výšky až 30 cm, tymián je ušlechtilý příbuzný mateřídoušky obecné -Thymus serpyllum. Podobně jako mateřídouška má rád slunná a suchá stanoviště a postačí mu i chudá zemina, která není bohatá na živiny. Tymián má lodyhy čtyřhranné dole bývají dřevnaté, listy krátce řapíkaté, oválné, šedozelené, vstřícné. Květy jsou nachové barvy, sestavené do vidlanovitých svazečku, kvete začátkem léta. Předmětem sběru je kvetoucí nať s lístky. Tymián má široké použití jak v kuchyni, v léčitelství i kosmetice.

 

Kuchyně

Ve francouzské kuchyni součást bouquet garni. Svazeček bylinek, který obsahuje snítky tymiánu, petržele, bobkový list. Bylinky se svážou provázkem do svazečku a používají k přípravě polévek a různých dušených pokrmů. Bylinky se vaří společně s ostatními surovinami, ve finále se odstraní, čím dodají jídlu specifickou bylinkovou vůni a chuť. Využití též do nádivek, paštik a pikantních pokrmů. Velmi vhodný do pokrmů, které se vaří ve víně např. zvěřina, drůbež. Přidává se rovněž k rybám, zelenině, ovocným salátům i džemům. Tymiánem můžeme aromatizovat olej nebo ocet. Tymián je součástí benediktinského likéru. Pomáhá při zažívání tučných jídel. Tymiánem kořeníme opatrně je silně aromatický.

 

Bylinky a koření

 

Kosmetika

Silice z tymiánu, velmi vonný je thymol se využívají při výrobě zubních past a ústních vod jako antiseptická a vonná složka, ale i parfémů.

 

Léčivé účinky

Výborný desinfekční prostředek trávícího ústrojí a dýchacích cest. Působí rovněž protikřečově, proti střevním parazitům a některým plísním. Většinou se podává ve formě čaje, denní dávka by neměla překročit 0,7 l a není vhodné používat dlouhodobě. Nejnovější výzkumy ukázali, že zpomaluje proces stárnutí a pomáhá při léčbě žaludečních vředů. Nesmí se rovněž používat v těhotenství.

Tymián je používaný již v antickém období, po koupelích si Řekové masírovali tělo tymiánovým olejem. Rodové jméno Thymus je odvozeno z řeckého slova thymon, znamenajícího odvahu. Římští vojáci se koupali v tymiánové vodě, aby si dodali síly. Skotové byli čaj z volně rostoucích mateřídoušek, aby silní, odvážní a neměli zlé sny. Jeho významné antiseptické a konzervační účinky znali i staří Egypťané, používali při balzamování. Větvičky u sebe nosila šlechta, aby je ochránili před nemocemi a zápachem. Tymián je rostlinou o nichž se psalo v  básni o posvátných bylinách Nine Herb Charm ve středověku v 10 století.

 

Text: D. Marounek

Zdroj: Lesley Bremnessová- Bylinář Fortuna Print 2004, J. Janča J.

A. Zentrych – Herbář léčivých rostlin – Eminent 1997

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vhodné potraviny využívané při dietě

Článek pana Jaroslava Vašáka. Potraviny, které vám umožní snížit váhu. Víte které suroviny jsou pro dietu ty nejvhodnější? Tak například artyčoky, avokáda, čekanky, datle, fazolové lusky, grapefruity… Ano, ať už držíte jakoukoliv dietu, je třeba, při přípravě dietních pokrmů, vybrat ty potraviny, po kterých se hubne.

číst dále ...

Zkroťte chutě na sladké, aneb 5 tipů ke sladkému životu bez cukru

V posledních letech se stal cukr v očích nás, spotřebitelů, stále více hlídanou surovinou. Na tento trend tak začali reagovat i výrobci, jenž chtějí svým zákazníkům poskytnout oblíbené produkty v alternativě bez bílého cukru. Sladké chuti se přitom nemusíme vyhýbat úplně, stačí sáhnout po produktech, za jejichž sladkou chutí stojí například ovoce, nebo přírodní sladidla, jako třeba čekanka. Jak zkrotit chutě, když se dožadují většího množství sladkostí, než tělo potřebuje?

číst dále ...

Svačinové pomazánky, TOP výběr těch nejlepších receptů z databáze kuchařky ReceptyOnLine.cz

Jednoduché recepty na úžasné pomazánky servírované jen tak, namazané na pečivu. Některé se dají používat i jako dipy, k namáčení krekrů či kousků zeleniny, jiné lze využít i na potření chlebíčků, či kanapek. Ovšem především je využijeme na přípravu chutných svačinek do školy, práce či na výlet. V tomto výběru svačinových pomazánek najdete 24 vyzkoušených receptů!

číst dále ...

Nealko koktejlová inspirace na druhou polovinu únorové výzvy

Polovina Suchého února je za námi a možná už vás přepadá chuť na některý z oblíbených míchaných drinků. Dobrou zprávou je, že si jejich lahodnou chuť můžete užít, aniž byste svůj únorový závazek porušili. S nealkoholickými šumivými víny Bohemia Sekt a sirupy Monin vás čeká dokonalá nealko-koktejlová paleta chutí, vůní a barev. Který z následujících drinků vás láká vyzkoušet jako první?

číst dále ...

Odlehčená oblíbená jídla, která potěší celou rodinu

Přemýšlíte, jak překvapit a hlavně nasytit vaše strávníky? Pořád probíráte nové recepty? Už nehledejte a vyzkoušejte osvědčené klasiky, ale nově s kuřecím mletým masem. Mleté maso je velmi univerzální a skvěle nahradí vepřové a hovězí maso. Zároveň je lehce stravitelné a bohaté na řadu potřebných vitamínů a podporuje nárůst a regeneraci svalové hmoty. Připravte si doma mini burgery, kuřecí tatarák, knedlíčky do polévky, sekanou, karbanátky nebo se inspirujte světovými hity jako jsou špagety bolognese, skotská vejce nebo chilli con carne. S novinkou Kuřecím steakem bez kůže mletým od Drůbežářského závodu Klatovy s 99% podílem masa vykouzlíte výtečnou hostinu na všechny způsoby.

číst dále ...

Zažeňte únorovou únavu pomocí těchto receptů

V druhém letošním měsíci potřebujeme doplnit síly po dlouhé zimě a temných dnech. Čím si tedy podmaní únor naše chuťové pohárky? Ideálně něčím zemitým a hutnějším, ale zároveň dobře stravitelným. Pojítkem všech našich receptů jsou proto zelenina a ovoce doplněné o vydatnější suroviny, jako je tvaroh, zvěřina, sýr nebo smetana. Čeká na vás polévka z pečené cibule, jelení hřbet s restovanou zeleninou, pečená mrkev s tvarohem a jako dezert jablečné řezy se zakysanou smetanou. Díky čemu budou vaše pokrmy dokonalé? Především díky tomu, že přemýšlíte o výběru surovin a kupujete ty kvalitní, což na ně prozradí mj. také značky kvality potravin na jejich obalech. Jedná se např. o Klasu nebo Regionální potravinu.

číst dále ...

Objevte vaření s Rio Mare – pochutnáte si a po celé 3 měsíce můžete soutěžit o skvělé výhry!

Zapečené brambory nebo špagety s tuňákem? Milujete italskou kuchyni nebo jste zastánci tradiční klasiky? Rádi objevujete nové recepty a zkoušíte netradiční kombinace, ale zároveň hledíte na zdravou stravu a štíhlou linii? Pak neváhejte a vyzkoušejte zbrusu nové recepty od Rio Mare. Nejen, že si pochutnáte a prospějete svému zdraví, ale ještě můžete vyhrát parádní ceny! Sledujte www.riomaresoutez.cz a dozvíte se víc!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy