REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Tymián obecný – Thymus vulgaris

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pěstuje se hlavně ve Středomoří. Využívají se listy. Tymiánem kořeníme pečené, dušené či mleté maso. Dále ho používáme na zvěřinu, do nádivek, polévek, omáček a pokrmů z luštěnin. Je výborný na marinování ryb, do grilovacích směsí a slouží také k ochucení octů a olejů. Je důležitou složkou koření při uzení masa, a nedílnou součástí provensálského koření. V italské kuchyni se přidává do těstovin.


Bylinky, koření a kořenící směsiBotanický název: Tymián obecný
Lidově: Tymiánek, mateřídouška římská, dymián, démuť

Tymián je silně aromatická trvalka dorůstající výšky až 30 cm, tymián je ušlechtilý příbuzný mateřídoušky obecné -Thymus serpyllum. Podobně jako mateřídouška má rád slunná a suchá stanoviště a postačí mu i chudá zemina, která není bohatá na živiny. Tymián má lodyhy čtyřhranné dole bývají dřevnaté, listy krátce řapíkaté, oválné, šedozelené, vstřícné. Květy jsou nachové barvy, sestavené do vidlanovitých svazečku, kvete začátkem léta. Předmětem sběru je kvetoucí nať s lístky. Tymián má široké použití jak v kuchyni, v léčitelství i kosmetice.

 

Kuchyně

Ve francouzské kuchyni součást bouquet garni. Svazeček bylinek, který obsahuje snítky tymiánu, petržele, bobkový list. Bylinky se svážou provázkem do svazečku a používají k přípravě polévek a různých dušených pokrmů. Bylinky se vaří společně s ostatními surovinami, ve finále se odstraní, čím dodají jídlu specifickou bylinkovou vůni a chuť. Využití též do nádivek, paštik a pikantních pokrmů. Velmi vhodný do pokrmů, které se vaří ve víně např. zvěřina, drůbež. Přidává se rovněž k rybám, zelenině, ovocným salátům i džemům. Tymiánem můžeme aromatizovat olej nebo ocet. Tymián je součástí benediktinského likéru. Pomáhá při zažívání tučných jídel. Tymiánem kořeníme opatrně je silně aromatický.

 

Bylinky a koření

 

Kosmetika

Silice z tymiánu, velmi vonný je thymol se využívají při výrobě zubních past a ústních vod jako antiseptická a vonná složka, ale i parfémů.

 

Léčivé účinky

Výborný desinfekční prostředek trávícího ústrojí a dýchacích cest. Působí rovněž protikřečově, proti střevním parazitům a některým plísním. Většinou se podává ve formě čaje, denní dávka by neměla překročit 0,7 l a není vhodné používat dlouhodobě. Nejnovější výzkumy ukázali, že zpomaluje proces stárnutí a pomáhá při léčbě žaludečních vředů. Nesmí se rovněž používat v těhotenství.

Tymián je používaný již v antickém období, po koupelích si Řekové masírovali tělo tymiánovým olejem. Rodové jméno Thymus je odvozeno z řeckého slova thymon, znamenajícího odvahu. Římští vojáci se koupali v tymiánové vodě, aby si dodali síly. Skotové byli čaj z volně rostoucích mateřídoušek, aby silní, odvážní a neměli zlé sny. Jeho významné antiseptické a konzervační účinky znali i staří Egypťané, používali při balzamování. Větvičky u sebe nosila šlechta, aby je ochránili před nemocemi a zápachem. Tymián je rostlinou o nichž se psalo v  básni o posvátných bylinách Nine Herb Charm ve středověku v 10 století.

 

Text: D. Marounek

Zdroj: Lesley Bremnessová- Bylinář Fortuna Print 2004, J. Janča J.

A. Zentrych – Herbář léčivých rostlin – Eminent 1997

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Bageterie Boulevard uvádí nové menu podle známého izraelského šéfkuchaře, jako první ho ochutnal izraelský velvyslanec

Zákazníci Bageterie Boulevard možnost ochutnat nové sezónní Chef Menu, které pro ně sestavil přední izraelský šéfkuchař Charlie Fadida z Tel Avivu. V menu hrají prim chutě i suroviny typické pro izraelskou kuchyni. Kromě dvou různých baget a polévky se v rámci řady Balanced calories představí také vegetariánský burger a veganský wrap. Nové Chef Menu je dostupné na všech pobočkách Bageterie Boulevard. Jako první menu ochutnal velvyslanec Státu Izrael v České republice Daniel Meron.

číst dále ...

Grilovací sezóna začíná: Připravte si steak jako od šéfkuchaře. Potřebujete jen vyzrálé maso a správně rozehřátý gril

Slunce příjemně hřeje, zahrada ožívá čerstvě zelenou trávou a barevnými květy a všem milovníkům dobrého jídla začíná sezóna venkovního grilování. Je čas vytáhnout zaprášené grily z kůlny a věnovat jim trochu pozornosti a nakoupit uhlí a další nezbytnosti, bez kterých se žádný mistr grilu neobejde. V článku najdete také tipy, jak si vykouzlit dokonalý steak jako od profesionála.

číst dále ...

Jahody, konečně!

Patříte mezi milovníky jahod a už se jich letos nemůžete dočkat? Koncem května začínají dozrávat první lokální jahody a v průběhu června jejich sezóna vrcholí. Pokud ani vy nemůžete slaďoučkému červenému ovoci odolat, dopřejte si jich, co hrdlo ráčí. Vybírejte však pečlivě.

číst dále ...

Netradiční recepty ze zeleniny

Ani vás už nebaví neustálé vymýšlení receptů? Rádi byste uvařili něco nového, chutného, barevného a zároveň plného vitamínů? Sáhněte do spíže po zelenině a zkuste tentokrát připravit netradiční pokrmy, které zachutnají nejen vám, ale celé rodině!

číst dále ...

Jak na přípravu domácích burgerových housek

Radí Pavel Meduna, vedoucí pekařství hypermarketů Globus. Receptů na domácí bulky existuje velké množství, nikdy ale neuděláte špatně, když se budete držet osvědčeného receptu vycházejícího z kynutého těsta. Housky jsou díky tomu vláčné a nadýchané a zároveň není potřeba velké množství surovin.

číst dále ...

GIUNCATA s medvědím česnekem

Giuncata je měkký sýr s jemnou mléčnou chutí a s mnohostranným využitím v kuchyni. Tento čerstvý jemný sýr se vyrábí z kravského mléka, má měkkou a pružnou konzistenci a uchovává si chuť i barvu kvalitního čerstvého mléka. Má jemnou strukturu a patří k nejlépe stravitelným sýrům, díky čemuž je vhodný také pro malé děti.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy