REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Tymián obecný – Thymus vulgaris

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pěstuje se hlavně ve Středomoří. Využívají se listy. Tymiánem kořeníme pečené, dušené či mleté maso. Dále ho používáme na zvěřinu, do nádivek, polévek, omáček a pokrmů z luštěnin. Je výborný na marinování ryb, do grilovacích směsí a slouží také k ochucení octů a olejů. Je důležitou složkou koření při uzení masa, a nedílnou součástí provensálského koření. V italské kuchyni se přidává do těstovin.


Bylinky, koření a kořenící směsiBotanický název: Tymián obecný
Lidově: Tymiánek, mateřídouška římská, dymián, démuť

Tymián je silně aromatická trvalka dorůstající výšky až 30 cm, tymián je ušlechtilý příbuzný mateřídoušky obecné -Thymus serpyllum. Podobně jako mateřídouška má rád slunná a suchá stanoviště a postačí mu i chudá zemina, která není bohatá na živiny. Tymián má lodyhy čtyřhranné dole bývají dřevnaté, listy krátce řapíkaté, oválné, šedozelené, vstřícné. Květy jsou nachové barvy, sestavené do vidlanovitých svazečku, kvete začátkem léta. Předmětem sběru je kvetoucí nať s lístky. Tymián má široké použití jak v kuchyni, v léčitelství i kosmetice.

 

Kuchyně

Ve francouzské kuchyni součást bouquet garni. Svazeček bylinek, který obsahuje snítky tymiánu, petržele, bobkový list. Bylinky se svážou provázkem do svazečku a používají k přípravě polévek a různých dušených pokrmů. Bylinky se vaří společně s ostatními surovinami, ve finále se odstraní, čím dodají jídlu specifickou bylinkovou vůni a chuť. Využití též do nádivek, paštik a pikantních pokrmů. Velmi vhodný do pokrmů, které se vaří ve víně např. zvěřina, drůbež. Přidává se rovněž k rybám, zelenině, ovocným salátům i džemům. Tymiánem můžeme aromatizovat olej nebo ocet. Tymián je součástí benediktinského likéru. Pomáhá při zažívání tučných jídel. Tymiánem kořeníme opatrně je silně aromatický.

 

Bylinky a koření

 

Kosmetika

Silice z tymiánu, velmi vonný je thymol se využívají při výrobě zubních past a ústních vod jako antiseptická a vonná složka, ale i parfémů.

 

Léčivé účinky

Výborný desinfekční prostředek trávícího ústrojí a dýchacích cest. Působí rovněž protikřečově, proti střevním parazitům a některým plísním. Většinou se podává ve formě čaje, denní dávka by neměla překročit 0,7 l a není vhodné používat dlouhodobě. Nejnovější výzkumy ukázali, že zpomaluje proces stárnutí a pomáhá při léčbě žaludečních vředů. Nesmí se rovněž používat v těhotenství.

Tymián je používaný již v antickém období, po koupelích si Řekové masírovali tělo tymiánovým olejem. Rodové jméno Thymus je odvozeno z řeckého slova thymon, znamenajícího odvahu. Římští vojáci se koupali v tymiánové vodě, aby si dodali síly. Skotové byli čaj z volně rostoucích mateřídoušek, aby silní, odvážní a neměli zlé sny. Jeho významné antiseptické a konzervační účinky znali i staří Egypťané, používali při balzamování. Větvičky u sebe nosila šlechta, aby je ochránili před nemocemi a zápachem. Tymián je rostlinou o nichž se psalo v  básni o posvátných bylinách Nine Herb Charm ve středověku v 10 století.

 

Text: D. Marounek

Zdroj: Lesley Bremnessová- Bylinář Fortuna Print 2004, J. Janča J.

A. Zentrych – Herbář léčivých rostlin – Eminent 1997

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy