REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Tuřín

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Dvouletá rostlina pěstovaná jako jednoletka, ze které se konzumuje kulatý zduřelý kořen a mladé listy. Je to otužilá rostlina obsahující niacin (vitamín B) a vitamínu C, nízký obsah kalorií a cukrů.


Encyklopedie zeleninyLatinsky: Brassica napus convar. napobrassica

Tuřín je jedna z nejodolnějších kořenových zelenin. Je to vynikající plodina pro oblasti se studeným klimatem. V některých zemích používané jméno „švédská ředkev“ připomíná odolnost této zeleniny.

V 16. století se objevoval tuřín na jídelníčku ve Francii a celé jižní Evropě, v roce 1755 se rozšířil z Holandska do Anglie, kde se stal velmi populárním a byl nazýván „ředkvové zelí“.

Společně s ředkví vodnicí byl tuřín použit jako první čerstvé krmivo v zimě pro ovce a krávy, čímž se podařilo zajistit dostatek mléka i v obdobích, ve kterých ho dříve nebyl dostatek. V období hladomoru byl tuřín pojídán především na venkově a do dnešních dnů je považován za jídlo chudáků.

Pokud tuřínem pohrdáte, je to škoda, protože se jedná o robusní, nenáročnou a jednu z nejsnáze pěstovatelných zelenin. Nové odrůdy tuřínu jsou odolné proti nákazám. Jsou chutnější a vynikajícím doplňkem zimní stravy.

Odrůdy: Tuříny odrůdy Acme mají kulaté kořeny se slabě červenavou pokožkou. Nať je náchylná k nákaze padlím. Naopak odrůda Angela, která tvoří purpurové kořeny, je proti padlí odolná. Best of All je odrůda se žlutavou dužinou a červeným povrchem kulatého až zašpičatělého kořene vynikající kvality a jemné chuti. Velmi otužilá je odrůda Lizzy, která má kulaté kořeny se žlutou dužninou a purpurovou pokožku. Tato odrůda je odolná proti předčasné tvorbě květů i proti popraskání. Marian je červená odrůda se žlutou dužinou je velmi chutná a rychle roste. Produkuje obrovské množství velkých tuřínů, které jsou odolné proti nádorovosti košťálové zeleniny a padlí.

Truříny můžeme nakrájet na kostičky nebo kolečka a opékat je podobně jako pastiňák, nebo je přidávat do dušených zeleninových směsí a k dušenému masu. Velmi chutná je směs tuřínu a brambor, kterou podáváme k masu nebo různými způsoby upraveným rybám. Chceme-li tuříny vařit, oloupeme vrchní část pokožky, nakrájíme kořeny na kolečka nebo kostičky a vaříme je 30 minut. Před podáváním necháme kousky tuřínu okapat nebo je osušíme v utěrce.

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew

Recepty s tuřínem:


Skotské řepy Slezské kvaky Dušený tuřín Polévka z tuřínu

Skotská skopová plévka Gratinovaný voňavý tuřín ….

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy