REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Tuřín

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Dvouletá rostlina pěstovaná jako jednoletka, ze které se konzumuje kulatý zduřelý kořen a mladé listy. Je to otužilá rostlina obsahující niacin (vitamín B) a vitamínu C, nízký obsah kalorií a cukrů.


Encyklopedie zeleninyLatinsky: Brassica napus convar. napobrassica

Tuřín je jedna z nejodolnějších kořenových zelenin. Je to vynikající plodina pro oblasti se studeným klimatem. V některých zemích používané jméno „švédská ředkev“ připomíná odolnost této zeleniny.

V 16. století se objevoval tuřín na jídelníčku ve Francii a celé jižní Evropě, v roce 1755 se rozšířil z Holandska do Anglie, kde se stal velmi populárním a byl nazýván „ředkvové zelí“.

Společně s ředkví vodnicí byl tuřín použit jako první čerstvé krmivo v zimě pro ovce a krávy, čímž se podařilo zajistit dostatek mléka i v obdobích, ve kterých ho dříve nebyl dostatek. V období hladomoru byl tuřín pojídán především na venkově a do dnešních dnů je považován za jídlo chudáků.

Pokud tuřínem pohrdáte, je to škoda, protože se jedná o robusní, nenáročnou a jednu z nejsnáze pěstovatelných zelenin. Nové odrůdy tuřínu jsou odolné proti nákazám. Jsou chutnější a vynikajícím doplňkem zimní stravy.

Odrůdy: Tuříny odrůdy Acme mají kulaté kořeny se slabě červenavou pokožkou. Nať je náchylná k nákaze padlím. Naopak odrůda Angela, která tvoří purpurové kořeny, je proti padlí odolná. Best of All je odrůda se žlutavou dužinou a červeným povrchem kulatého až zašpičatělého kořene vynikající kvality a jemné chuti. Velmi otužilá je odrůda Lizzy, která má kulaté kořeny se žlutou dužninou a purpurovou pokožku. Tato odrůda je odolná proti předčasné tvorbě květů i proti popraskání. Marian je červená odrůda se žlutou dužinou je velmi chutná a rychle roste. Produkuje obrovské množství velkých tuřínů, které jsou odolné proti nádorovosti košťálové zeleniny a padlí.

Truříny můžeme nakrájet na kostičky nebo kolečka a opékat je podobně jako pastiňák, nebo je přidávat do dušených zeleninových směsí a k dušenému masu. Velmi chutná je směs tuřínu a brambor, kterou podáváme k masu nebo různými způsoby upraveným rybám. Chceme-li tuříny vařit, oloupeme vrchní část pokožky, nakrájíme kořeny na kolečka nebo kostičky a vaříme je 30 minut. Před podáváním necháme kousky tuřínu okapat nebo je osušíme v utěrce.

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew

Recepty s tuřínem:


Skotské řepy Slezské kvaky Dušený tuřín Polévka z tuřínu

Skotská skopová plévka Gratinovaný voňavý tuřín ….

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Mezinárodní den veganství se ve světě slaví už 26 let, letos se oficiálně připojí i české cereálie

Den, který patří rostlinnému stravování každoročně připadá na 1. listopadu. Poprvé se tento svátek slavil roku 1994, v den 50. výročí založení britské organizace Vegan Society. Ta vznikla na popud jistého Donalda Watsona, který společně s pár dalšími lidmi vystoupil z organizace Vegetarian Society, jež se odmítla zabývat problematikou mléčného průmyslu a jeho vlivu na zvířata a životní prostředí. V České republice se tomuto životnímu stylu věnuje Česká veganská společnost, která si klade za cíl snížit do roku 2040 živočišnou spotřebu o 50 %.

číst dále ...

Zatočte s chřipkou a vsaďte na bio

Přichází podzim a s ním také nechvalně známé chřipkové období. Při nemocech i nachlazeních se snažíme tělu dodat co nejvíce vitamínů, abychom mu boj s viry ulehčili. Ty nejčastěji hledáme v citrusech, ale někdy zapomínáme, že řadu vitamínů obsahuje i u nás pěstované ovoce a zelenina. Jsou jimi plodiny, které jsou základem mnoha receptů, jako například cibule a česnek, ale i ty méně často používané druhy jako je řepa, paprika nebo třeba rakytník.

číst dále ...

3 jednoduché kávové drinky, jež oslní i v domácích podmínkách

Vytvořte si chvilku pro sebe a umíchejte si jeden z nenáročných kávových nápojů, jež vás přenese zpátky do letních dnů anebo zahřeje v průběhu těch zimních.

číst dále ...

Medovina aneb nápoj z dutin baobabů

Jedním z nejstarších alkoholických nápojů je medovina. Původní název údajně pochází z gaelštiny a tímto jemně nasládlým mokem se posilovali už staří Vikingové. Dnes je považována za přírodní antibiotikum a má pozitivní vliv na tělesné i duševní zdraví. Proč byla původně považována za nápoj králů? A jakým způsobem se vyrábí?

číst dále ...

Vaříte rádi, ale bojujete s časem? Máme řešení. Božskou kuchařku

Máte občas pocit, že váš den by potřeboval nafouknout, abyste stihli uvařit dobrý oběd, večeři a upéct něco sladkého? V tom případě pro Vás máme řešení! Jedinečnou Božskou kuchařku, první svého druhu, pro zaměstnané rodiče, ale i pro svobodné a bezdětné. Zkrátka pro všechny, kteří marně hledají volné chvíle na vaření anebo jim po pozdním návratu domů už chybí energie.

číst dále ...

Ovoce v podzimních měsících? Stačí sáhnout do sáčku

Chutná a voní jako čerstvé, ale je lehčí, křupavější a při kontaktu s vodou, mlékem či jogurtem vypadá téměř jako právě utržené. Řeč je o lyofilizovaném ovoci, které stále častěji nahrazuje klasické sušené ovoce, jak jej známe. Věděli jste, že při tradičním sušení se rozpadají vitamíny A a C? Při lyofilizaci naopak zůstávají tyto látky, nezbytné k udržení tělesného zdraví, zachovány. Vsaďte s nástupem sychravých dní na sáček mrazem sušeného ovoce, ze kterého můžete mlsat jen tak nebo z něj přisypávat do snídaňových misek.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy