REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Třená těsta

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jestliže se naučíme doma připravovat piškotové těsto, pak je již příprava a pečení třeného těsta celkem jednoduchá. Třené těsto uvádíme i pro začínající kuchtíky proto, že se dá také použít na přípravu různých moučníků – chlebíčků, řezů, ovocných bublanin, vykrajovaných tvarů, dortů, bábovek apod.


Škola vaření - Pečení cukroví a dezertůTřená těsta připravujeme třením tuku s cukrem a žloutky a tento základ doplňujeme střídavě moukou a dobře ušlehaným sněhem z bílků. Třená těsta se od sebe liší množstvím použitého tuku i mouky, případně také tím, čím je doplňujeme.

Tuk – při zpracování třeného těsta má být změklý až nahřátý. Našleháváme ho s moučkovým cukrem a se žloutky buď jen vařečkou, kovovou metlou, nebo nejrychleji elektrickým šlehačem. Do tohoto základu pak opět jako u piškotového těsta přidáváme střídavě prosátou mouku a dobře vyšlehaný sníh z bílků.

Pokud třené těsto ještě doplňujeme oříšky nebo kakaem, pak tyto suroviny buď přidáváme místo části mouky, nebo musíme současně zředit základ, aby těsto nebylo příliš těžké. Do mouky můžeme zamíchat i kypřící prášek. Přidávat můžeme kakao, kávu, rozinky, kandované ovoce, ořechy, mandle, čokoládu a dobře omytou a nastrouhanou citronovou kůru. Nakrájené kandované ovoce, ořechy, mandle apod. Před přidáním do těsta obalíme v hrubé mouce, ovoce pak neklesne při pečení na dno formy, ale zůstane stejnoměrně rozptýlené v těstě.

Třené těsto se peče stejným způsobem, jako těsto piškotové. Tukem dobře vymazané formy nebo plechy vysypeme hrubou moukou, naplníme těstem, dobře rozetřeme a pečeme v dobře vyhřáté troubě. Třené těsto ve vyšší vrstvě, například chlebíčky, v hodně vyhřáté troubě jen zapečeme a pak již dopékáme pozvolna.

Třená těsta dělíme podle množství použitého tuku, cukru nebo mouky na základní, jemná a úsporná.

 

Třené těsto základní (na chlebíčky, dorty, řezy)

160 g polohrubé mouky, 80-120 g tuku nebo másla, 120 g moučkového cukru, 4 ks žloutky, 4 ks bílky na sníh, citronová kůra

 

Třené těsto úsporné (na ovocné bublaniny a chlebíčky)

300 g polohrubé mouky, 140 g moučkového cukru, 100 g tuku, 3 ks žloutky, 3 ks bílky, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva, 1/8 l vody

Staré dávkování na pravé třené těsto bylo na 1 ks vejce 40 g tuku, 40 g cukru a 40 g hrubé mouky. Protože chceme dávky tuků v naší stravě snižovat, snižujeme dávky tuků i u těchto moučníků. Zpravidla je stejně ještě doplňujeme krémem, šlehačkou, ovocem atd. A tím jejich energetickou hodnotu ještě zvyšujeme.

Autor: Hana Sedláčková, zdroj: Učíme se vařit, Práce 1986

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Existuje dokonalé jídlo? Anthony Bourdain se to vydal zjistit

Anthony Bourdain byl rokenrolovou hvězdou světa gastronomie. Proslavil se v doběla rozpáleném pekle newyorských kuchyní, svým džentlmenstvím a láskou k francouzské kuchyni. V letech 2013–2018 se vydal na fascinující gastronomickou jízdu kolem světa. A jaký byl jeho cíl? Najít dokonalé jídlo.

číst dále ...

Dnes poprvé otevírá „Kukang Coffee“ – v Česku unikátní kavárna, která pomáhá chránit outloně na Sumatře!

Právě dnes otevřela své dveře prvním hostům unikátní „ochranářská“ kavárna „Kukang Coffee“! Můžete si v ní vychutnat šálek kávy a podílet se tím na ochraně outloňů a pomoci farmářům z daleké Sumatry. Poznejte s námi příběh kávy, která chrání přírodu!

číst dále ...

4 nejlepší třešňové Cake Pops recepty

Tak dobré a přitom tak rychle pryč. Třešně jsou jedna z těch typicky letních surovin, která je pryč dřív, než se rozkoukáte. Vrhněte se na ně tento rok pořádně a až se vám přejí čerstvé, zakomponujte je do dezertů! Hitem jsou teď dezerty, které si každý jednoduše vezme do ruky bez složitého krájení a oddělování.

číst dále ...

3 okamžiky, kdy se vyhnout cukru a vsadit na svačinku plnou bílkovin

Když nás trápí pocit hladu, zaženeme ho jídlem. Spousta potravin ho dokáže přirozeným způsobem potlačit, obzvlášť potom ty, které jsou bohaté na proteiny a navozují rychlý pocit sytosti. Jiné zase naopak ovlivňují chutě a je lepší se jim vyhnout obloukem. Jsou to ty s vysokým glykemickým indexem, které sice „zaplácnou“, ale zanedlouho se žaludek ozve znovu a o to silněji. Obzvlášť pozor si dejte na potraviny, v kterých byste nenápadně ukrytý cukr nečekali. Ozývá se hlad nevhod? Zažeňte ho unikátní proteinovou tyčinku bez přidaného cukru.

číst dále ...

Kouzlete se saláty a připravte si svěží večeři

Dostaňte se na léto do formy. Vyzkoušejte namísto těžkých a smažených pokrmů lehká jídla, jako jsou čím dál oblíbenější Buddha bowls. Přestože můžete mít pocit, že vás zeleninový salát nezasytí, věřte, že v kombinaci s kvalitním masem nebo sýrem, tomu bude právě naopak. Nejen, že zaženete hlad, ale budete mít také spoustu energie. Salát nemusí být jen kombinace nakrájené zeleniny, ale mísa plná vyvážených a plných chutí.

číst dále ...

Zpestřete si grilování prvním nutričně kompletním rostlinným burgerem od české Many

Česká firma Mana přišla s novinkou, kterou je první nutričně kompletní rostlinný burger na světě. I přes jeho rostlinný původ neztrácí tento burger nic na chuti ani textuře. Díky intenzivnímu vývoji se podařilo vytvořit burger, který chutná stejně dobře jako ty masové, má pevnou strukturu, a přitom je i skvěle šťavnatý. ManaBurger není jen pro vegany, ale i pro ty, kteří mají rádi chuť poctivého burgeru z hovězího masa, ale chtějí si místo něj občas dopřát zdravější a nutričně plnohodnotnou alternativu vyrobenou s výrazně nižším dopadem na planetu. Výroba tohoto burgeru je totiž výrazně šetrnější k životnímu prostředí než produkce hovězího masa. Energetická náročnost je o polovinu nižší a spotřeba vody dokonce o 99 %.

číst dále ...

Zelenina jako strašák dětských talířů

Zelenina – základní potravina, která by měla mít své místo v dospělém, ale i dětském jídelníčku. Jenže donutit děti zeleninu jíst, bývá občas problém. Můžete ji ale šikovně schovat do jídel, ve kterých nepůjde tolik poznat. Přinášíme vám tipy, jak udělat pokrmy ze zeleniny atraktivnější a taky chutnější.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy