REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Třená těsta

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jestliže se naučíme doma připravovat piškotové těsto, pak je již příprava a pečení třeného těsta celkem jednoduchá. Třené těsto uvádíme i pro začínající kuchtíky proto, že se dá také použít na přípravu různých moučníků – chlebíčků, řezů, ovocných bublanin, vykrajovaných tvarů, dortů, bábovek apod.


Škola vaření - Pečení cukroví a dezertůTřená těsta připravujeme třením tuku s cukrem a žloutky a tento základ doplňujeme střídavě moukou a dobře ušlehaným sněhem z bílků. Třená těsta se od sebe liší množstvím použitého tuku i mouky, případně také tím, čím je doplňujeme.

Tuk – při zpracování třeného těsta má být změklý až nahřátý. Našleháváme ho s moučkovým cukrem a se žloutky buď jen vařečkou, kovovou metlou, nebo nejrychleji elektrickým šlehačem. Do tohoto základu pak opět jako u piškotového těsta přidáváme střídavě prosátou mouku a dobře vyšlehaný sníh z bílků.

Pokud třené těsto ještě doplňujeme oříšky nebo kakaem, pak tyto suroviny buď přidáváme místo části mouky, nebo musíme současně zředit základ, aby těsto nebylo příliš těžké. Do mouky můžeme zamíchat i kypřící prášek. Přidávat můžeme kakao, kávu, rozinky, kandované ovoce, ořechy, mandle, čokoládu a dobře omytou a nastrouhanou citronovou kůru. Nakrájené kandované ovoce, ořechy, mandle apod. Před přidáním do těsta obalíme v hrubé mouce, ovoce pak neklesne při pečení na dno formy, ale zůstane stejnoměrně rozptýlené v těstě.

Třené těsto se peče stejným způsobem, jako těsto piškotové. Tukem dobře vymazané formy nebo plechy vysypeme hrubou moukou, naplníme těstem, dobře rozetřeme a pečeme v dobře vyhřáté troubě. Třené těsto ve vyšší vrstvě, například chlebíčky, v hodně vyhřáté troubě jen zapečeme a pak již dopékáme pozvolna.

Třená těsta dělíme podle množství použitého tuku, cukru nebo mouky na základní, jemná a úsporná.

 

Třené těsto základní (na chlebíčky, dorty, řezy)

160 g polohrubé mouky, 80-120 g tuku nebo másla, 120 g moučkového cukru, 4 ks žloutky, 4 ks bílky na sníh, citronová kůra

 

Třené těsto úsporné (na ovocné bublaniny a chlebíčky)

300 g polohrubé mouky, 140 g moučkového cukru, 100 g tuku, 3 ks žloutky, 3 ks bílky, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva, 1/8 l vody

Staré dávkování na pravé třené těsto bylo na 1 ks vejce 40 g tuku, 40 g cukru a 40 g hrubé mouky. Protože chceme dávky tuků v naší stravě snižovat, snižujeme dávky tuků i u těchto moučníků. Zpravidla je stejně ještě doplňujeme krémem, šlehačkou, ovocem atd. A tím jejich energetickou hodnotu ještě zvyšujeme.

Autor: Hana Sedláčková, zdroj: Učíme se vařit, Práce 1986

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

Vánoční večírky ve znamení jednohubek

Vánoční čas se pomalu blíží a s ním i čas vánočních večírků. Připravte se letos na tradiční setkávání a vyzkoušejte rychlé a chutné recepty, které ze stolu okamžitě zmizí. Jsou ideální ke koktejlům, vínu i pivu a vaše hosty budou rozhodně bavit!

číst dále ...

Metropol slaví 60 let! Připijte si na svátky přípitkem, jehož chuť je prověřená generacemi

Vánoce se blíží mílovými kroky a než se nadějeme, budeme slavit příchod nového roku. Chcete si tyto každoroční oslavy užít a dopřát si něco tradičního, ale přesto výjimečného? Vyzkoušejte Metropol, který je tady s námi již 60 let! Tradiční hořkosladký aperitiv s příjemným kořenitým aroma nejen připomene „staré“ dobré časy, ale skvěle si ho vychutnáte i v horkém míchaném drinku.

číst dále ...

Vánoční hodování hravěji a zdravěji. 3+3 tipy na skvělé pomocníky a snadné recepty

Příprava na Vánoce je hlavně pro hospodyňky opravdu náročná. Napéct cukroví, nakoupit zásoby, zabalit dárky, uklidit, vymyslet štědrovečerní menu… Ulehčete si letos práci s chytrými pomocníky. Moderní výkonné multifunkční roboty za vás uhnětou těsta od lineckého po perníkové i ušlehají dokonale hladké krémy. Pomalý hrnec za vás bezpečně upeče dokonale křehké maso, zatímco vy můžete poklidit nebo připravovat dezert. A aby celá rodina neskončila po svátcích s bolavým a těžkým břichem, zapojte do smažení beztukovou fritézu.

číst dále ...

Sýrovka je tu a spolu s ní i 10 zajímavostí o sýru a smažáku

Také jste se už nemohli dočkat? Do McDonald’s právě dorazila Sýrová sezóna, a to znamená jediné: ani letos o největší hvězdy se smažákem, ale i ementálem nebo hermelínem ochuzeni nebudete. Abychom nejoblíbenější sezónní nabídku pořádně oslavili, podívali jsme se na to, kde se sýr vůbec vzal, jak se vyrábí i který národ ho zkonzumuje úplně nejvíc. Tady je 10 zajímavostí, které jste o sýru a smažáku možná nevěděli.

číst dále ...

Připravte se na vánoční pečení nejen s královskou rodinou

Vánoční čas se nezadržitelně blíží a krom nákupu vánočních dárků, byste měli pomalu začít myslet i na pečení vánočního cukroví. Chcete-li vaše blízké překvapit něčím novým, přinášíme několik tipů na inspirativní kulinární seriály. Kuchařské show s Mary Berry, Jamie Oliverem či Nigellou vám v rozhodování určitě pomůžou, a to už od 1. prosince na TV Paprika.

číst dále ...

Konec vánočnímu shonu! Začněte letos s přípravou cukroví včas

Vánoce se blíží mílovými kroky a sladké dobroty v podobě voňavého cukroví jsou jejich neodmyslitelnou součástí. S některými druhy je ideální začít s předstihem, jiné stačí připravit těsně před Štědrým dnem. Vyhněte se předvánočnímu stresu a upečte si s námi cukroví, které si nejlépe vychutnáte pořádně odleželé!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy