REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Tipy na pohodové Vánoce. Jde to i zdravě a bez přibíraní

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Svíček na adventním věnci ubývá a přípravy na Vánoce vrcholí. Zkuste si je letos užít a vychutnat bez stresu a v pohodě. Nenechávejte vánoční nákupy na poslední chvíli a nenapínejte svoje nervy v předvánočních frontách a tlačenicích v obchodech. Svůj drahocenný času si šetřete co nejvíc. Budete mít více klidu a budete si moci vychutnat tu pravou vánoční atmosféru. Vánoční svátky nejsou svátky přejídání a nezdravých jídel. Uvidíte, že přípravy pohoštění zvládneme i zdravě.


TIP 1: Máslu odzvonilo

Při pečení se nebojte použít místo másla třeba kokosový olej, který se skvěle hodí do sladkých jídel. Nejen, že nádherně voní, ale tuky v oleji obsažené se rychle mění na energii a neukládají se do zásob. „Nebo co třeba zkusit avokádo? V něm najdete jen zdravé tuky a spoustu vlákniny, vitamíny C i E a k tomu ještě důležité prvky jako hořčík, železo a fosfor,“ navrhuje Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE.

 

 

TIP 2: Jde to i bez mouky

Vyzkoušejte pečení bez mouky. Tedy samozřejmě ne úplně, jen nahraďte tu klasickou některou z alternativ. My doporučujeme mouku mandlovou – je bezlepková, plná bílkovin a vlákniny a ještě vám dodá důležitý vápník, hořčík a draslík. Podobnou službu vám poskytne i pohanková mouka – obsahuje vitamíny B a E, poskytne vlákninu a je také bezlepková.

 

TIP 3: Zapomeňte na cukr

Oslaďte si život i cukroví, ale místo cukru použijte med. „Med bychom měli zvolit nepasterizovaný, protože si uchovává více stopových prvků včetně železa. Další možností, čím můžete sladit, je stévie. Nebo lze použít rozmixované datle, které mají vysokou sladivost,“ navrhuje hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE.

 

SLADKÉ ČI SLANÉ? REÁLNÝ POHLED ODBORNICE:

Špatně jsou obě varianty. Ani jedna není v pořádku a přibíráte z obou. Každopádně horší je závislost na sladkém.

„Jestliže máte ale chuť na něco sladkého, tak využijte např. čtvereček vysokoprocentní čokolády nebo teď o Vánocích malý dezertní talířek cukroví, které je dělané ze zdravějších mouk, dochucovaných medem, sirupy např. agáve, datlovým. Pokud na slané, jsou třeba výborné domácí zeleninové chipsy či zeleninové hranolky upečené v troubě, které, když si osolíte lehce himalájskou solí, můžete mít i zdravé slané mlsání. Třeba i bramborový salát si odlehčete minimální změnou tak, že nedáte klasickou majonézu, ale zvolíte bílý jogurt,“ říká Bc. Lucie Petřek Michalcová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE.

 

TIP 4: Odlehčený salát

Bramborový salát je klasikou na štědrovečerním stole. I tuto klasiku lze ale odlehčit a dopřát si bez výčitek. „Zkuste salát bez majolky, kterou nahraďte jogurtem smíchaným s troškou olivového oleje, hořčicí, kyselou okurkou a cibulí. Pokud budete chtít salát ještě více dietní, můžete místo brambor použít tuřín – téměř zapomenutou zeleninu. Tuřín má navíc pozitivní účinky na trávení,“ navrhuje poradkyně NATURHOUSE.

 

TIP 5: Trojobal zdravě

Pakliže vás už klasický trojobal nudí nebo si ho kvůli štíhlejší linii nemůžete dopřát, i k němu lze samozřejmě zvolit variantu podle chuti. Smažení není nejzdravější variantou, ale se správnou volbou tuku, jeho přiměřeným množstvím, ale i okapním jídla, či přitlačením papírových ubrousků, se ho nemusíme bát. Velmi populárním druhem obalu se stala hraška. K tomuto obalování nepotřebujeme vejce, jen vodu. Nabízí rychlý a zdravější způsob obalování. Další možnou variantou je prášek z mleté cizrny. Místo strouhanky můžeme použít také ovesné vločky nebo kukuřičné lupínky (nadrcené v utěrce válečkem). Velmi chutných způsobem může být obalování v pivním těstíčku.

 

TIP 6: Svátky nejsou časem přejídání

Spousta z nás si mylně namlouvá, že právě vánoční svátky jsou příležitostí, kdy povolit finance, ale i opasky. Tak tomu určitě není. Ano, můžete si dopřát pestřejší jídelníček, dovolit si více sladkého či o sklenku s přáteli navíc. Ale určitě se vyhněte bezhlavému přejídání s výmluvami na svátky. Snažte se stravování udržet v rovnováze. Konec konců sváteční jídelníček si můžete dopřát kdykoli během roku, takže proč najednou zkonzumovat vše v rámci pár dnů. Ne nadarmo právě o svátcích končí spousta z nás s bolavými žaludky či podrážděnými žlučníky u lékařů.

 

REÁLNÝ POHLED ODBORNICE:

„Špatně jsou obě varianty. Ani jedna není v pořádku a přibíráte z obou. Každopádně horší je závislost na sladkém.

Jestliže máte ale chuť na něco sladkého, tak využijte např. čtvereček vysokoprocentní čokolády nebo teď o Vánocích malý dezertní talířek cukroví, které je dělané ze zdravějších mouk, dochucovaných medem, sirupy např. agáve, datlovým. Pokud na slané, jsou třeba výborné domácí zeleninové chipsy či zeleninové hranolky upečené v troubě, které, když si osolíte lehce himalájskou solí, můžete mít i zdravé slané mlsání. Třeba i bramborový salát si odlehčete minimální změnou tak, že nedáte klasickou majonézu, ale zvolíte bílý jogurt,“ doporučuje Bc. Lucie Petřek Michalcová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE.

 

TIP 7: Suchý přípitek

Alkohol ke svátkům neodmyslitelně patří. Pokud vás netrápí jakákoli omezení, určitě si alespoň k přípitku sklenku dáte. I v tento moment máte několik variant. Suchá, lehká vína obsahují mnohem méně cukru než likéry a šampaňské. Ke skleničce suchého bílého vína přidejte sklenku vody, která se nezapočítává do pitného režimu. Nezapomínejte vypít minimálně 1,5 litru obyčejné vody v průběhu dne. Nepřehánějte to se sladkými limonádami a džusy, které si o svátcích opět hojně dopřáváme.

 

TIP 8: Dětský jídelníček

Nezapomínejte ani na děti. Určitě jejich stravování neomlouvejte svátky a tím, že jednou za rok si mohou dopřát. Nejmenší děti si na spoustu potravin zatím zvykají, především jejich žaludek a zažívaní. Obezřetní buďte i s nejrůznějšími oříšky, jedlými ozdobami na cukroví – na vše, co by dítě mohlo vdechnout. Hlídejte také množství cukru.

 

TIP 9: Nikdy ne hladoví

Nejen o svátcích dobře známe pocit, kdy následkem téměř vyhladovění sníme vše, na co narazíme. Proto buďte chytří a připravení. Jestli vás čeká oslava a na ní spousta dobrot, dejte si menší jídlo už doma. S tím souvisí a rada, ať jíte v klidu. Už rodiče nás upozorňovali, ať tolik nehltáme. O svátcích, při přeplněných stolech, to platí obzvlášť. Jezte pomalu, přemýšlejte nad tím, co jíte. Jídlo do sebe bezhlavě „neházejte“.

 

TIP 10: Pohyb i o svátcích

Ačkoli venku bude zima a vám doma pod dekou u pohádek až moc dobře, mějte silnou vůli a běžte se s rodinou projít a protáhnout. I krátká procházka vašemu tělu prospěje.

 

Zdroj: www.naturhouse-cz.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Cena medu zůstane i přes velký nedostatek českého lesního medu stejná, očekává se rekordní zájem

Český lesní med koncem ledna v obchodech dojde z důvodu špatné snůšky, komentuje situaci Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu. Včely vyprodukovaly v roce 2020 nejméně medu za posledních 20 let.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Stylové streetfoodové recepty pro vás a vaše přátele

Na streetfoodové dobroty, které důvěrně znáte z trhů a festivalů, už nemusíte čekat! Šikovné a známé české food-blogerky Markéta v troubě a S vášní pro jídlo, pro vás připravily chutné a jednoduché recepty s McCain hranolky Crispers, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku. Recepty jsou připravené i v duchu dalších trendů: uvědomělého vaření a neplýtvání jídlem. Oba trendy vybízí připravovat jídlo ze surovin, které máme běžně doma a když nevyužijeme celé balení některé potraviny, můžeme si ji nechat na jindy. Pozvěte přátele, rodinu a vychutnejte si spolu streetfoodové pokrmy v pohodlí domova.

číst dále ...

Nápadité recepty, díky nimž zase dopnete kalhoty

Leden, do kalhot vlezem. I tak bychom si mohli s nadsázkou poupravit známou českou pranostiku. Vánoční hodování se na nás totiž většinou podepíše a v prvním měsíci roku můžeme mít problém dopnout pásek, kalhoty, sukni… Navíc se zase proměnily naše chutě a my toužíme po něčem vyloženě lehkém, nepříliš mastném. Pozor, to ovšem neznamená, že to nebude dobré! Pokud je pokrm nabitý kvalitními surovinami, které poznáte také díky značkám kvality (např. Klasa, Regionální potravina nebo Bio), zažijete chuťové orgie. A navíc pak budete mít v bříšku jako v pokojíčku. Pojďme na to.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Špaldová mouka v kuchyni

Věděli jste, že existuje něco jako pšenice špalda? Ano, opravdu existuje. A právě z ní se vyrábí špaldová mouka. K její výrobě se používají celá zrna včetně obalové části, díky tomu špaldová mouka obsahuje velké množství prospěšných látek. Naši prapraprapraprarodiče z ní vařili a pekli zcela běžně, nyní se do kuchyní opět vrací. Třikrát hurá.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy