REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Tipy na chuťovky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Žádný slavnostní raut bez nich není dokonalý. Chuťovky jsou nedílnou součástí Silvestovského menu, ale nesmí chybět ani na běžných narozeninových oslavách. Existuje tisíce variací a tak v tomto článku najdete opravdu jen nepatrné množství tipů.


Rybí I

Uvařenou nebo pečenou rybu bez kostí rozmixujeme se žervé (měkký sýr), ochutíme nadrobno nastrouhaným křenem, mletým bílým pepřem, solí a zjemníme trochou ušlehané smetany. Směs natíráme na kolečka rohlíků a ozdobíme osminkou rajčete.

Rybí II

Kolečka rohlíků potřeme máslem, poklademe kousky kyselé ryby nebo řezy z uzených ryb (makrela, tuňák, platýs – bez kostí a kůže) a zdobíme sterilovanou cibulkou.

Rybí III

Kolečka rohlíků potřeme sardelovým máslem (ke změklému máslu přidáme 2 najemno rozetřená sardelová očka nebo sardelovou pastu, mletý bílý pepř a nadrobno nasekanou petrželku a vše promícháme), položíme na ně sardelová očka a zdobíme rozkrojenými na půlky olivami plněnými paprikou.

Játrové s brusinkami

Játrovou paštiku našleháme s máslem a natíráme kolečka rohlíků touto směsí. Posypeme jemně nastrouhaným křenem a zdobíme brusinkami.

S anglickou slaninou

Kolečka rohlíků namažeme máslem, poklademe malými plátky libové anglické slaniny, které jsme obalili v mleté paprice, na kolečka nakrájenou cibulí a sterilovanými žampiony.

Plněný celer

Duté řapíky celeru naplníme ochuceným krémovým sýrem.

Hroznové víno s nivou

Smícháme stejné množství nivy a másla, velké bobule zeleného nebo i červeného hroznu rozpůlíme, naplníme směsí a opět obě půlky spojíme.

Houby plněné paštikou

Z malých sterilovaných žampionů odkrojíme nožičky a pak vzniklé důlky naplníme paštikou.

Šunka s kiwi

Čtvrtky oloupaného kiwi zabalíme do tenkých plátků uzené šunky u upevníme párátkem.

Slaninové copánky

Tenké proužky uzené slaniny stočíme s proužky listového těsta do copánků, pečeme cca 15 minut, při teplotě kolem 200 °C, dozlatova.

Toasty s kuřecími játry

Kuřecí játra krátce podusíme na troše másla a sherry, nakrájené kousky toastů pak natřeme játry a zdobíme párátky.

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy