REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Tipy na chuťovky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Žádný slavnostní raut bez nich není dokonalý. Chuťovky jsou nedílnou součástí Silvestovského menu, ale nesmí chybět ani na běžných narozeninových oslavách. Existuje tisíce variací a tak v tomto článku najdete opravdu jen nepatrné množství tipů.


Rybí I

Uvařenou nebo pečenou rybu bez kostí rozmixujeme se žervé (měkký sýr), ochutíme nadrobno nastrouhaným křenem, mletým bílým pepřem, solí a zjemníme trochou ušlehané smetany. Směs natíráme na kolečka rohlíků a ozdobíme osminkou rajčete.

Rybí II

Kolečka rohlíků potřeme máslem, poklademe kousky kyselé ryby nebo řezy z uzených ryb (makrela, tuňák, platýs – bez kostí a kůže) a zdobíme sterilovanou cibulkou.

Rybí III

Kolečka rohlíků potřeme sardelovým máslem (ke změklému máslu přidáme 2 najemno rozetřená sardelová očka nebo sardelovou pastu, mletý bílý pepř a nadrobno nasekanou petrželku a vše promícháme), položíme na ně sardelová očka a zdobíme rozkrojenými na půlky olivami plněnými paprikou.

Játrové s brusinkami

Játrovou paštiku našleháme s máslem a natíráme kolečka rohlíků touto směsí. Posypeme jemně nastrouhaným křenem a zdobíme brusinkami.

S anglickou slaninou

Kolečka rohlíků namažeme máslem, poklademe malými plátky libové anglické slaniny, které jsme obalili v mleté paprice, na kolečka nakrájenou cibulí a sterilovanými žampiony.

Plněný celer

Duté řapíky celeru naplníme ochuceným krémovým sýrem.

Hroznové víno s nivou

Smícháme stejné množství nivy a másla, velké bobule zeleného nebo i červeného hroznu rozpůlíme, naplníme směsí a opět obě půlky spojíme.

Houby plněné paštikou

Z malých sterilovaných žampionů odkrojíme nožičky a pak vzniklé důlky naplníme paštikou.

Šunka s kiwi

Čtvrtky oloupaného kiwi zabalíme do tenkých plátků uzené šunky u upevníme párátkem.

Slaninové copánky

Tenké proužky uzené slaniny stočíme s proužky listového těsta do copánků, pečeme cca 15 minut, při teplotě kolem 200 °C, dozlatova.

Toasty s kuřecími játry

Kuřecí játra krátce podusíme na troše másla a sherry, nakrájené kousky toastů pak natřeme játry a zdobíme párátky.

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Vaše oblíbené zeleninové pokrmy v netradičním podání

Horké letní dny přímo vybízejí k tomu, abyste ve svém jídelníčku využili maximum z toho, co nám příroda právě nabízí. V žádném jiném ročním období nemáme takový výběr čerstvé zeleniny. Přidáním masa navíc získáte plnohodnotný hlavní chod. Co takhle vyzkoušet nové a překvapivé varianty oblíbených receptů, jako je odlehčená verze Caesar salátu nebo kuskus připravený jako řecký salát?

číst dále ...

Ochutnejte nejznámější jídla z dánské kuchyně

Dánská kuchyně je pro většinu z nás spíše velkou neznámou, při pohledu na typická dánská jídla však brzy zjistíte, že by byla chyba ji nevyzkoušet. Vyniká totiž použitím čerstvých, lokálních surovin s důrazem na ingredience, které se pěstují či chovají přímo v Dánsku. Jídla inspirovaná dánskou kuchyní si můžete dopřát v rámci Dánského menu, které bude k dostání už příští týden na všech pobočkách Bageterie Boulevard.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Rychlé a chutné svačiny pro děti i dospělé podle Drůbežářského závodu Klatovy

Září a s ním spojený začátek nového školního roku je pro každého jinak náročný. Děti se těší na nové zážitky a kamarády a rodiče organizují, jak všechno zvládnout. Jeden z důležitých úkolů pro rodiče je připravit dětem svačinu, která je nejen nasytí ale bude zároveň i velmi pestrá. Ideálním řešením je ovoce, zelenina a k tomu jednoduché ale vydatné tipy od Drůbežářského závodu Klatovy. Kombinace křupavého čerstvého pečiva, svěží zeleniny a Kuřecí prsní zauzené šunky nejvyšší jakosti krájené, která je oceněná značkou kvalitních potravin KLASA a certifikátem České cechovní normy nebo Kuřecího dětského junioru bez přidaných E, tak potěší nejen malého školáka, ale i teenagera a neodolají ani samotní rodiče.

číst dále ...

Prague mussel week odstartoval. Zapojí se Les Moules, Bruxx i Grandhotel Pupp

Týden od 21. do 27. září patří v desítkách restaurací holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabízí zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojili se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů zapojených restaurací jsou dostupné i na webu PMW.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy