REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Těsto, tipy a triky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Při zadělávání kynutého těsta, zejména máme-li vejce s bledými žloutky, přidáváme na 1 kg mouky jeden pudinkový prášek s vanilinovou příchutí. Pečivo bude krásně žluté a bude příjemně vonět vanilkou …


  • Nemáme-li při zadělávání kynutého těsta dostatečně velký kousek droždí, prosejeme do mouky trochu prášku do pečiva.
  • Také do některých tužších kynutých těst, jako je třeba na vánočku, můžeme vedle kvásku přidat i trochu prášku do pečiva.
  • Chceme-li kynuté těsto smažit, dáváme na zkoušku do rozehřátého tuku malý kousek těstíčka. Vyplave-li na povrch a ihned se smaží, je teplota tuku správná.
  • Těsta piškotová jsou velmi oblíbena a známe jich několik druhů. Základem jsou čerstvá vejce, jakostní pšeničná polohrubá mouka a jemný pískový cukr. Dělíme je na: lehké piškotové těsto (omelety, balenky, rolády), na těžší piškotové těsto třené (dorty, řezy), na těsta šlehaná za tepla (dorty, pláty, bábovky), úsporné piškotové těsto (nastavené trochou vody s více bílky). Na piškotová těsta si mouku musíme přesně odměřit, je-li váha mouky větší než je váha poloviny vajec, je piškot suchý a tvrdý. Nejlepší je poměr: kolik váží vejce, tolik cukru. nadměrné množství cukru dělá piškot suchý a tvrdý. Vejce opatrně oddělíme na bílky a žloutky. Z bílků ušleháme tuhý sníh, žloutky třeme s cukrem do pěny. Do žloutkové směsi pak přidáváme mouku. Můžeme přidat i trochu prášku do pečiva. Zda je moučník upečen, poznáme podle barvy na povrchu. Pod tlakem prstu na střed moučníku poznáme, je-li hmota pružná a neboří se. Vyšší moučníky propíchneme párátkem nebo špejlí, na které nesmí po vytažení zůstat přichycené těsto.
  • Do piškotových těst můžeme použít hrubou mouku, polohrubá se hodí prakticky na všechno a hladká mouka na lité a drobné cukroví.
  • Těsto s droždím kyne tím pomaleji, čím je nižší okolní teplota. Proto si můžeme připravit čerstvé pečivo je snídani. Těsto si zaděláme večer a dáme ho přes noc kynout do chladničky.
  • Při zpracování těsta nejprve utřeme máslo s cukrem, až je s úplně bílá. Teprve potom přidáváme žloutek a ostatní ingredience.
  • Při vypracovávání těsta (na cukroví atd.) pro lepší zapracování máslo nebo tuk rozstrouháme na hrubém struhadle.
  • Křehkého pečiva dosáhneme, jestliže dodržíme poměr mouky a tuku 1:2 (jeden díl tuku a dva díly mouky).
  • K přípravě tzv. francouzského těsta používáme tvrdé máslo a hotové těsto necháme odpočinout alespoň půl hodiny v ledničce.
  • Stává se že se těsto lepí k válu a nelze ho zpracovat. Soustavné přidávání mouky by vedlo ke změně receptury těsta. Doporučujeme položit na vál pergamenový papír, na který se těsto nepřilepí.
  • Těsto na tažený závin se nebude trhat, přidáme-li do něj trochu octa.
  • Křehké a jemné těsto se nejlépe upeče v hodně horké troubě. Pečeme-li ho příliš pomalu, suší se.
  • Listové těsto před pečením vždy potřeme vejcem. Vidličkou mírně rozšleháme 1 celé vejce a 1 žloutek nebo ve vodě rozmícháme 1 žloutek s 1 lžící smetany. Těsto potíráme pouze po povrchu, nikoli po stranách, protože pak by nevzešlo.
  • Do piškotového těsta zatřeme za každý žloutek 1 lžíci teplé vody, pokaždé zvlášť, postupně. Těsto bude lehčí a nabude.
  • Tření těsta s cukrem a vejci do těsta je snadnější, když nádobu k tomu určenou nejdříve vypaříme a dobře vysušíme.
  • Každé pečivo s výjimkou sněhových pusinek můžeme uchovat v mrazničce. Po vyjmutí je necháme zvolna rozmrazit nebo je rozpečeme v troubě.
  • Jestliže jsme zapomněli osolit těsto, např. na knedlíky nebo i buchty, použijeme trochu mléka nebo vody, osolíme ji a do těsta ji vpracujeme.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Vhodné potraviny využívané při dietě

Článek pana Jaroslava Vašáka. Potraviny, které vám umožní snížit váhu. Víte které suroviny jsou pro dietu ty nejvhodnější? Tak například artyčoky, avokáda, čekanky, datle, fazolové lusky, grapefruity… Ano, ať už držíte jakoukoliv dietu, je třeba, při přípravě dietních pokrmů, vybrat ty potraviny, po kterých se hubne.

číst dále ...

Jarní detox chutně a zdravě? Vyzkoušejte recepty z rostlinné stravy

S příchodem jara je v posledních letech čím dál populárnější dopřávat si takzvaný jarní detox organismu. Metod, jak ho docílit, je celá řada. Ideální je zvolit takovou cestu, kterou si neublížíme a bude nám příjemná i dlouhodoběji. Jedině tak totiž svému tělu dopřejeme skutečně to, co po zimě potřebuje. V žádném případě není nutné držet úplný půst, popíjet jen ovocné šťávy nebo třeba několik dnů po sobě jíst stejné jídlo. Bohatě stačí jídelníček s příchodem jara vhodně odlehčit a dopřát si na vitamíny bohatou rostlinnou stravu. Chcete-li letos očistu těla zkusit s chutí, rozumem a pestrou chutnou stravou, nechte se inspirovat recepty na chutné jarní menu od České veganské společnosti.

číst dále ...

Odlehčená oblíbená jídla, která potěší celou rodinu

Přemýšlíte, jak překvapit a hlavně nasytit vaše strávníky? Pořád probíráte nové recepty? Už nehledejte a vyzkoušejte osvědčené klasiky, ale nově s kuřecím mletým masem. Mleté maso je velmi univerzální a skvěle nahradí vepřové a hovězí maso. Zároveň je lehce stravitelné a bohaté na řadu potřebných vitamínů a podporuje nárůst a regeneraci svalové hmoty. Připravte si doma mini burgery, kuřecí tatarák, knedlíčky do polévky, sekanou, karbanátky nebo se inspirujte světovými hity jako jsou špagety bolognese, skotská vejce nebo chilli con carne. S novinkou Kuřecím steakem bez kůže mletým od Drůbežářského závodu Klatovy s 99% podílem masa vykouzlíte výtečnou hostinu na všechny způsoby.

číst dále ...

Zažeňte únorovou únavu pomocí těchto receptů

V druhém letošním měsíci potřebujeme doplnit síly po dlouhé zimě a temných dnech. Čím si tedy podmaní únor naše chuťové pohárky? Ideálně něčím zemitým a hutnějším, ale zároveň dobře stravitelným. Pojítkem všech našich receptů jsou proto zelenina a ovoce doplněné o vydatnější suroviny, jako je tvaroh, zvěřina, sýr nebo smetana. Čeká na vás polévka z pečené cibule, jelení hřbet s restovanou zeleninou, pečená mrkev s tvarohem a jako dezert jablečné řezy se zakysanou smetanou. Díky čemu budou vaše pokrmy dokonalé? Především díky tomu, že přemýšlíte o výběru surovin a kupujete ty kvalitní, což na ně prozradí mj. také značky kvality potravin na jejich obalech. Jedná se např. o Klasu nebo Regionální potravinu.

číst dále ...

Zkroťte chutě na sladké, aneb 5 tipů ke sladkému životu bez cukru

V posledních letech se stal cukr v očích nás, spotřebitelů, stále více hlídanou surovinou. Na tento trend tak začali reagovat i výrobci, jenž chtějí svým zákazníkům poskytnout oblíbené produkty v alternativě bez bílého cukru. Sladké chuti se přitom nemusíme vyhýbat úplně, stačí sáhnout po produktech, za jejichž sladkou chutí stojí například ovoce, nebo přírodní sladidla, jako třeba čekanka. Jak zkrotit chutě, když se dožadují většího množství sladkostí, než tělo potřebuje?

číst dále ...

Svačinové pomazánky, TOP výběr těch nejlepších receptů z databáze kuchařky ReceptyOnLine.cz

Jednoduché recepty na úžasné pomazánky servírované jen tak, namazané na pečivu. Některé se dají používat i jako dipy, k namáčení krekrů či kousků zeleniny, jiné lze využít i na potření chlebíčků, či kanapek. Ovšem především je využijeme na přípravu chutných svačinek do školy, práce či na výlet. V tomto výběru svačinových pomazánek najdete 24 vyzkoušených receptů!

číst dále ...

Nealko koktejlová inspirace na druhou polovinu únorové výzvy

Polovina Suchého února je za námi a možná už vás přepadá chuť na některý z oblíbených míchaných drinků. Dobrou zprávou je, že si jejich lahodnou chuť můžete užít, aniž byste svůj únorový závazek porušili. S nealkoholickými šumivými víny Bohemia Sekt a sirupy Monin vás čeká dokonalá nealko-koktejlová paleta chutí, vůní a barev. Který z následujících drinků vás láká vyzkoušet jako první?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy