REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Těsto, tipy a triky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Při zadělávání kynutého těsta, zejména máme-li vejce s bledými žloutky, přidáváme na 1 kg mouky jeden pudinkový prášek s vanilinovou příchutí. Pečivo bude krásně žluté a bude příjemně vonět vanilkou …


  • Nemáme-li při zadělávání kynutého těsta dostatečně velký kousek droždí, prosejeme do mouky trochu prášku do pečiva.
  • Také do některých tužších kynutých těst, jako je třeba na vánočku, můžeme vedle kvásku přidat i trochu prášku do pečiva.
  • Chceme-li kynuté těsto smažit, dáváme na zkoušku do rozehřátého tuku malý kousek těstíčka. Vyplave-li na povrch a ihned se smaží, je teplota tuku správná.
  • Těsta piškotová jsou velmi oblíbena a známe jich několik druhů. Základem jsou čerstvá vejce, jakostní pšeničná polohrubá mouka a jemný pískový cukr. Dělíme je na: lehké piškotové těsto (omelety, balenky, rolády), na těžší piškotové těsto třené (dorty, řezy), na těsta šlehaná za tepla (dorty, pláty, bábovky), úsporné piškotové těsto (nastavené trochou vody s více bílky). Na piškotová těsta si mouku musíme přesně odměřit, je-li váha mouky větší než je váha poloviny vajec, je piškot suchý a tvrdý. Nejlepší je poměr: kolik váží vejce, tolik cukru. nadměrné množství cukru dělá piškot suchý a tvrdý. Vejce opatrně oddělíme na bílky a žloutky. Z bílků ušleháme tuhý sníh, žloutky třeme s cukrem do pěny. Do žloutkové směsi pak přidáváme mouku. Můžeme přidat i trochu prášku do pečiva. Zda je moučník upečen, poznáme podle barvy na povrchu. Pod tlakem prstu na střed moučníku poznáme, je-li hmota pružná a neboří se. Vyšší moučníky propíchneme párátkem nebo špejlí, na které nesmí po vytažení zůstat přichycené těsto.
  • Do piškotových těst můžeme použít hrubou mouku, polohrubá se hodí prakticky na všechno a hladká mouka na lité a drobné cukroví.
  • Těsto s droždím kyne tím pomaleji, čím je nižší okolní teplota. Proto si můžeme připravit čerstvé pečivo je snídani. Těsto si zaděláme večer a dáme ho přes noc kynout do chladničky.
  • Při zpracování těsta nejprve utřeme máslo s cukrem, až je s úplně bílá. Teprve potom přidáváme žloutek a ostatní ingredience.
  • Při vypracovávání těsta (na cukroví atd.) pro lepší zapracování máslo nebo tuk rozstrouháme na hrubém struhadle.
  • Křehkého pečiva dosáhneme, jestliže dodržíme poměr mouky a tuku 1:2 (jeden díl tuku a dva díly mouky).
  • K přípravě tzv. francouzského těsta používáme tvrdé máslo a hotové těsto necháme odpočinout alespoň půl hodiny v ledničce.
  • Stává se že se těsto lepí k válu a nelze ho zpracovat. Soustavné přidávání mouky by vedlo ke změně receptury těsta. Doporučujeme položit na vál pergamenový papír, na který se těsto nepřilepí.
  • Těsto na tažený závin se nebude trhat, přidáme-li do něj trochu octa.
  • Křehké a jemné těsto se nejlépe upeče v hodně horké troubě. Pečeme-li ho příliš pomalu, suší se.
  • Listové těsto před pečením vždy potřeme vejcem. Vidličkou mírně rozšleháme 1 celé vejce a 1 žloutek nebo ve vodě rozmícháme 1 žloutek s 1 lžící smetany. Těsto potíráme pouze po povrchu, nikoli po stranách, protože pak by nevzešlo.
  • Do piškotového těsta zatřeme za každý žloutek 1 lžíci teplé vody, pokaždé zvlášť, postupně. Těsto bude lehčí a nabude.
  • Tření těsta s cukrem a vejci do těsta je snadnější, když nádobu k tomu určenou nejdříve vypaříme a dobře vysušíme.
  • Každé pečivo s výjimkou sněhových pusinek můžeme uchovat v mrazničce. Po vyjmutí je necháme zvolna rozmrazit nebo je rozpečeme v troubě.
  • Jestliže jsme zapomněli osolit těsto, např. na knedlíky nebo i buchty, použijeme trochu mléka nebo vody, osolíme ji a do těsta ji vpracujeme.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Zpestřete si grilování prvním nutričně kompletním rostlinným burgerem od české Many

Česká firma Mana přišla s novinkou, kterou je první nutričně kompletní rostlinný burger na světě. I přes jeho rostlinný původ neztrácí tento burger nic na chuti ani textuře. Díky intenzivnímu vývoji se podařilo vytvořit burger, který chutná stejně dobře jako ty masové, má pevnou strukturu, a přitom je i skvěle šťavnatý. ManaBurger není jen pro vegany, ale i pro ty, kteří mají rádi chuť poctivého burgeru z hovězího masa, ale chtějí si místo něj občas dopřát zdravější a nutričně plnohodnotnou alternativu vyrobenou s výrazně nižším dopadem na planetu. Výroba tohoto burgeru je totiž výrazně šetrnější k životnímu prostředí než produkce hovězího masa. Energetická náročnost je o polovinu nižší a spotřeba vody dokonce o 99 %.

číst dále ...

Zelenina jako strašák dětských talířů

Zelenina – základní potravina, která by měla mít své místo v dospělém, ale i dětském jídelníčku. Jenže donutit děti zeleninu jíst, bývá občas problém. Můžete ji ale šikovně schovat do jídel, ve kterých nepůjde tolik poznat. Přinášíme vám tipy, jak udělat pokrmy ze zeleniny atraktivnější a taky chutnější.

číst dále ...

Netradiční recepty ze zeleniny

Ani vás už nebaví neustálé vymýšlení receptů? Rádi byste uvařili něco nového, chutného, barevného a zároveň plného vitamínů? Sáhněte do spíže po zelenině a zkuste tentokrát připravit netradiční pokrmy, které zachutnají nejen vám, ale celé rodině!

číst dále ...

3 okamžiky, kdy se vyhnout cukru a vsadit na svačinku plnou bílkovin

Když nás trápí pocit hladu, zaženeme ho jídlem. Spousta potravin ho dokáže přirozeným způsobem potlačit, obzvlášť potom ty, které jsou bohaté na proteiny a navozují rychlý pocit sytosti. Jiné zase naopak ovlivňují chutě a je lepší se jim vyhnout obloukem. Jsou to ty s vysokým glykemickým indexem, které sice „zaplácnou“, ale zanedlouho se žaludek ozve znovu a o to silněji. Obzvlášť pozor si dejte na potraviny, v kterých byste nenápadně ukrytý cukr nečekali. Ozývá se hlad nevhod? Zažeňte ho unikátní proteinovou tyčinku bez přidaného cukru.

číst dále ...

Bageterie Boulevard uvádí nové menu podle známého izraelského šéfkuchaře, jako první ho ochutnal izraelský velvyslanec

Zákazníci Bageterie Boulevard možnost ochutnat nové sezónní Chef Menu, které pro ně sestavil přední izraelský šéfkuchař Charlie Fadida z Tel Avivu. V menu hrají prim chutě i suroviny typické pro izraelskou kuchyni. Kromě dvou různých baget a polévky se v rámci řady Balanced calories představí také vegetariánský burger a veganský wrap. Nové Chef Menu je dostupné na všech pobočkách Bageterie Boulevard. Jako první menu ochutnal velvyslanec Státu Izrael v České republice Daniel Meron.

číst dále ...

Grilovací sezóna začíná: Připravte si steak jako od šéfkuchaře. Potřebujete jen vyzrálé maso a správně rozehřátý gril

Slunce příjemně hřeje, zahrada ožívá čerstvě zelenou trávou a barevnými květy a všem milovníkům dobrého jídla začíná sezóna venkovního grilování. Je čas vytáhnout zaprášené grily z kůlny a věnovat jim trochu pozornosti a nakoupit uhlí a další nezbytnosti, bez kterých se žádný mistr grilu neobejde. V článku najdete také tipy, jak si vykouzlit dokonalý steak jako od profesionála.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy