Velikonoce patří mezi nejoblíbenější svátky jara ve velké části naší zeměkoule, tedy přesně tam, kde najdeme křesťany a jejich víru. Velikonoce jsou totiž křesťanské svátky, které mají připomínat zmrtvýchvstání Ježíše Krista. A když jde o svátky, tak k těm většinou patří skvělé, často slavnostní jídlo. Následující řádky si tedy povíme o tradičních pokrmech, které se připravují právě o Velikonocích ve světě, ale ne jen o jídle, ale také o zvycích, které velikonoce v různých částech světa provázejí.
Kořeny Velikonoc sahají dál než k počátku našeho letopočtu. Vycházejí z židovské slavnosti zvané pesach – uchránění, ušetření, přejití (odtud latinské, řecké a ruské pascha, naše pašije) na počest vysvobození Židů z egyptského otroctví. Každá izraelská rodina zabila beránka a jeho krví potřela domovní dveře. Pak beránka upekli a snědli. Věřilo se, že v domech neoznačených beránčí krví, tedy v domech egyptských otrokářů, pomřelo vše prvorozené.
Kořeny Velikonoc sahají dál než k počátku našeho letopočtu. Vycházejí z židovské slavnosti zvané pesach – uchránění, ušetření, přejití (odtud latinské, řecké a ruské pascha, naše pašije) na počest vysvobození Židů z egyptského otroctví. Každá izraelská rodina zabila beránka a jeho krví potřela domovní dveře. Pak beránka upekli a snědli. Věřilo se, že v domech neoznačených beránčí krví, tedy v domech egyptských otrokářů, pomřelo vše prvorozené.
… stejně jako při koledě, v pondělí mají mládenci právo polít vyhlédnutou dívčí oběť vodou. Vodu si nosí ve vědrech a může jí tedy být i větší množství. Měli by však brát ohled na počasí a dát pozor na škody, které by polití mohlo způsobit v obytných prostorech …
Jedním ze symbolů Velikonoc je vajíčko, což má také dávnou tradici. Zvyk konzumovat ho v době svátků jara k nám přišel z Německa a zdá se, že souvisí s velkým postem, při němž se nesměla jíst ani vejce, a lidé proto nedočkavě čekali, až postní doba skončí. Ve spojení s lidovou tradicí vznikl zvyk zdobení vajíček neboli zhotovování kraslic doprovázený řadou obřadů a pověr. Od nepaměti symbolizovalo vejce zárodečný chaos, ze kterého vznikl svět, ale také životní sílu, narození a zmrtvýchvstání, nesmrtelnost, návrat jara a díky skořápce i pocit bezpečí. Z vajíčka Lédy oplodněné Diem v podobně labutě se přece narodila krásná Helena, příčina trojské války. V antických hrobech byly nalezeny figurky boha Dionýsa s vajíčkem v dlani, což byl symbol návratu k životu. Židé podávají pečené vejce “betzab” při velikonoční hostině, protože jim připomíná jarní oběti v jeruzalémské svatyni.
Vepřové výpečky - Větší kostky vepřového bůčku okořeněné pepřem, osolené, promíchané s cibulí a prolisovaným česnekem, upečené v troubě podlité vodou.
Záhorácký závitek II. - Plátky vepřové kýty potřené česnekem, pokladené anglickou slaninou a kysaným zelím, zamotané do tvaru závitků, zprudka opečené, pak podušené, nakonec dopečené v troubě doměkka.
Květákové placičky opečené na pánvi - Určitě vás potěší, že květák je dietní, detoxikuje, a navíc ho dokážeme skvěle strávit. Obsahuje mnoho důležitých látek, jako jsou vitaminy (betakaroten, B, C, E), minerály (např. draslík, hořčík, vápník) a stopové prvky (např. zinek, mangan, selen)...
Rajčatový salát s kozím sýrem - Rajčata jsou plná antioxidantů, vitaminů a minerálů. Navíc je mohou konzumovat také diabetici a pomáhají při detoxikaci organismu. A především jsou opravdu lahodná. V kombinaci se šalotkou, pažitkou a kozím sýrem nemají chybu!
Pomazánka z červené řepy a lučiny - Pokud si dopředu nachystáme půlku uvařené řepy, můžeme tuto pomazánku vyrobit za pár minut. Je zdravá, plná vitamínů, přitom je moc dobrá, skvěle se také hodí jako součást detoxikačního menu.
Další osvědčené recepty, nejen na detoxikační pokrmy, najdete v naší internetové kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Recepty jídel, recepty na nápoje...