REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Švýcarská kuchyně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Co se jí v ... národní kuchyně: ŠvýcarskoŠvýcarská kuchyně je chutná, kvalitní a vydatná. Je ovlivněna kuchyněmi sousedních států podle kantonů (Švýcarský spolkový stát, tvoří 26 autonomních členských států, kantonů), které jsou spjaty s jazykem daného souseda.

Ve švýcarské kuchyni je tak, i díky poloze Švýcarska, ideálně skloubená francouzská lehkost, italské umění kořenit a najdou se zde i rysy kuchyně německé.


Co se jí v ... národní kuchyně: ŠvýcarskoTypicky švýcarskou kuchyni dosud nalezneme v horských údolních vesnicích a menších městech. Obsahuje především jídla ze sýra, mléka, smetany, vajec, ryb, zeleniny a ovoce. Mnohé švýcarské pokrmy překročily hranice země a staly se světoznámé.

Sýrové fondue je považováno za švýcarský národní pokrm. V kotlíku nad plamenem kahanu se roztaví nejčastěji 2 druhy sýrů s přidáním třešňovice nebo bílého vína a strávnici do roztavené směsi namáčejí na dlouhé vidličce napíchnuté kousky bílého chleba či jiného pečiva. Existuje mnoho variant této pochutiny, fondue se liší podle oblastí, základ je ovšem vždy roztavený sýr. Do roztaveného sýru se mohou namáčet i kousky masa nebo zeleniny.

Je známé a oblíbené také čokoládové fondue, kdy se rozehřeje čokoláda do níž se namáčí kousky ovoce. Fondue je společenská událost pro více stolovníků, nikdy se nepřipravuje pro jednoho stolovníka, celý obřad pak trvá i několik hodin. Fondue se nejčastěji zapijí bílým vínem nebo třešňovicí. Sýrové fondue je specialitou především ve frankofonních kantonech. Kdo zná masová fondue, tak ty mají tradici spíše ve Francii. Kousky masa restované v rozpáleném oleji nebo vařené v horkém vývaru jsou taková odnož sýrových fondue, ale ve Švýcarsku se moc nedělají.

Raclette je název druhu sýru, ale i příprava pokrmu na speciálním grilu. Dříve se u ohniště tavil sýr, roztavená vrstva se podávala s vařenými brambory ve slupce, naloženými cibulkami a okurkami, podobně jako fondue se pokrm zapíjel bílým vínem. Dnes běžné ohniště nahradily grily raclette, které se prodávají po celém světě. Opéká se na nich kde co, maso, zelenina … v miskách se pak pod grilem smaží vejce a zapékají další různé dovroty.

Vysoká produkce kvalitního mléka a mléčných výrobků, zejména široký sortiment sýrů, ovlivňuje i jejich vysokou spotřebu ve Švýcarsku. Sýry se podávají v původní formě, tedy v celku a používají se k přípravě opravdu mnoha pokrmů. Pro každé sýrové jídlo mají Švýcaři pouze sýr určitého druhu, neboť každý má svoji specifickou vůni a chuť.

Pokrm podobný našemu bramboráku se nazývá Rösti, je oblíbený v německy mluvících kantonech. Dříve to byla snídaně švýcarských sedláků, brambory se nastrouhaly na hrubo, spojily lžící škrobu, udělaly placky, které se pak opékaly na sádle. Existuje opět mnoho obměn a variant tohoto pokrmu. Dnes se rösti podávají spíše jako příloha k masitým i zeleninovým pokrmům.

V italsky hovořících oblastech je oblíbené rizoto s houbami, cibulí a sýrem, kukuřičná kaše polenta a pizza, která se však připravuje na plechu hranatém, není tedy kulatá, jako pizza italská.

Švýcarsko proslavilo i műsli jídlo, které vymyslel v roce 1900 švýcarský lékař Maxmilián Bircher – Benner ve své nemocnici jako snídani pro pacienty. Šlo o směs ovesných vloček, ovoce a ořechů. Műsli se rozšířilo do celé Evropy a dodnes je považováno za zdravou a výživnou snídani.

Tuto zemi proslavila i čokoláda a také proto jsou Švýcaři největšími konzumenty čokolády na světě. Čokoláda je také důležitým vývozním artiklem Švýcarů. Cukrář Phillipe Suchard v roce 1824 propašoval do USA kufr švýcarských hodinek a zde je prodal. Po návratu do Švýcarska si založil továrnu na výrobu čokolády. V roce 1875 přidal Daniel Peter do čokolády kondenzované mléko, které vynalezl Henri Nestlé a mléčná čokoláda byla na světě. Nejznámější značky švýcarské čokolády jsou Suchard, Lindt, Tobler, Sprűngli.

Maso ve Švýcarsku má také velikou oblibu, zejména hovězí, telecí a vepřové. Masným výrobkem zde proslulá je klobása Cervalat, z kterou se můžeme setkat i v některých částech Německa. Vyrábí se z hovězího a vepřového masa, slaniny a vepřových kůží.

V oblibě je ve Švýcarsku i sušené maso, které se nakládá do slaného nálevu a potom potírá bylinkovou směsí. Proslulé je telecího na smetaně – Geschnetzeltes kalbfleisch.

Hojnost ryb v jezerech a potocích zásobuje švýcarskou kuchyni pstruhy, lipany a siveny. Zelenina, které je v obchodech bohatý výběr v množství i sortimentu, se podává nejčastěji ve formě salátu, nebo vařená v páře a politá čerstvým rozehřátým máslem. Švýcarský oběd nebo večeře začíná obvykle právě salátem z různých druhů zeleniny.

Ve švýcarské kuchyni je bohatě zastoupeno i ovoce, rozličné pokrmy z vajec a různě upravené těstoviny. Pochoutkou jsou švýcarské moučníky, proslulý je ořechový koláč, višňový dort a perníčky.

 

A co Švýcaři rádi pijí?

Švýcaři rádi pijí víno, pěstuje se v kantonech Valais a Vaud. Mají rádi pálenku, která se pálí z třešní švestek, hrušek atd. Pivo se hodně pije v německy hovořících kantonech. Oblíbené je zde také mléko a nealkoholický šumivý nápoj z vody, mléčného séram, cukru a dalších přísad – Rivella, který se již začal objevovat i u nás na trhu. Kávě s mlékem dává Švýcar přednost před čajem.

 

Slovo závěrem

Švýcarská kuchyně je chutná, pestrá a zdravá. K jednotlivým denním jídlům se podává více druhů pokrmů v malých porcích. Svou rozmanitostí, vysokou spotřebou mléka, mléčných výrobků a sýrů, zeleniny a ovoce předčí z hlediska správné výživy mnohé evropské, ale i světové kuchyně.

Autor článku: Dalibor Marounek

Zdroje: Co chutná Evropě – L. Vlachová – Avicenum 1979, internet

 

Recepty švýcarské kuchyně najdete zde: Švýcarsko

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vhodné potraviny využívané při dietě

Článek pana Jaroslava Vašáka. Potraviny, které vám umožní snížit váhu. Víte které suroviny jsou pro dietu ty nejvhodnější? Tak například artyčoky, avokáda, čekanky, datle, fazolové lusky, grapefruity… Ano, ať už držíte jakoukoliv dietu, je třeba, při přípravě dietních pokrmů, vybrat ty potraviny, po kterých se hubne.

číst dále ...

Jarní detox chutně a zdravě? Vyzkoušejte recepty z rostlinné stravy

S příchodem jara je v posledních letech čím dál populárnější dopřávat si takzvaný jarní detox organismu. Metod, jak ho docílit, je celá řada. Ideální je zvolit takovou cestu, kterou si neublížíme a bude nám příjemná i dlouhodoběji. Jedině tak totiž svému tělu dopřejeme skutečně to, co po zimě potřebuje. V žádném případě není nutné držet úplný půst, popíjet jen ovocné šťávy nebo třeba několik dnů po sobě jíst stejné jídlo. Bohatě stačí jídelníček s příchodem jara vhodně odlehčit a dopřát si na vitamíny bohatou rostlinnou stravu. Chcete-li letos očistu těla zkusit s chutí, rozumem a pestrou chutnou stravou, nechte se inspirovat recepty na chutné jarní menu od České veganské společnosti.

číst dále ...

Odlehčená oblíbená jídla, která potěší celou rodinu

Přemýšlíte, jak překvapit a hlavně nasytit vaše strávníky? Pořád probíráte nové recepty? Už nehledejte a vyzkoušejte osvědčené klasiky, ale nově s kuřecím mletým masem. Mleté maso je velmi univerzální a skvěle nahradí vepřové a hovězí maso. Zároveň je lehce stravitelné a bohaté na řadu potřebných vitamínů a podporuje nárůst a regeneraci svalové hmoty. Připravte si doma mini burgery, kuřecí tatarák, knedlíčky do polévky, sekanou, karbanátky nebo se inspirujte světovými hity jako jsou špagety bolognese, skotská vejce nebo chilli con carne. S novinkou Kuřecím steakem bez kůže mletým od Drůbežářského závodu Klatovy s 99% podílem masa vykouzlíte výtečnou hostinu na všechny způsoby.

číst dále ...

Zažeňte únorovou únavu pomocí těchto receptů

V druhém letošním měsíci potřebujeme doplnit síly po dlouhé zimě a temných dnech. Čím si tedy podmaní únor naše chuťové pohárky? Ideálně něčím zemitým a hutnějším, ale zároveň dobře stravitelným. Pojítkem všech našich receptů jsou proto zelenina a ovoce doplněné o vydatnější suroviny, jako je tvaroh, zvěřina, sýr nebo smetana. Čeká na vás polévka z pečené cibule, jelení hřbet s restovanou zeleninou, pečená mrkev s tvarohem a jako dezert jablečné řezy se zakysanou smetanou. Díky čemu budou vaše pokrmy dokonalé? Především díky tomu, že přemýšlíte o výběru surovin a kupujete ty kvalitní, což na ně prozradí mj. také značky kvality potravin na jejich obalech. Jedná se např. o Klasu nebo Regionální potravinu.

číst dále ...

Zkroťte chutě na sladké, aneb 5 tipů ke sladkému životu bez cukru

V posledních letech se stal cukr v očích nás, spotřebitelů, stále více hlídanou surovinou. Na tento trend tak začali reagovat i výrobci, jenž chtějí svým zákazníkům poskytnout oblíbené produkty v alternativě bez bílého cukru. Sladké chuti se přitom nemusíme vyhýbat úplně, stačí sáhnout po produktech, za jejichž sladkou chutí stojí například ovoce, nebo přírodní sladidla, jako třeba čekanka. Jak zkrotit chutě, když se dožadují většího množství sladkostí, než tělo potřebuje?

číst dále ...

Svačinové pomazánky, TOP výběr těch nejlepších receptů z databáze kuchařky ReceptyOnLine.cz

Jednoduché recepty na úžasné pomazánky servírované jen tak, namazané na pečivu. Některé se dají používat i jako dipy, k namáčení krekrů či kousků zeleniny, jiné lze využít i na potření chlebíčků, či kanapek. Ovšem především je využijeme na přípravu chutných svačinek do školy, práce či na výlet. V tomto výběru svačinových pomazánek najdete 24 vyzkoušených receptů!

číst dále ...

Nealko koktejlová inspirace na druhou polovinu únorové výzvy

Polovina Suchého února je za námi a možná už vás přepadá chuť na některý z oblíbených míchaných drinků. Dobrou zprávou je, že si jejich lahodnou chuť můžete užít, aniž byste svůj únorový závazek porušili. S nealkoholickými šumivými víny Bohemia Sekt a sirupy Monin vás čeká dokonalá nealko-koktejlová paleta chutí, vůní a barev. Který z následujících drinků vás láká vyzkoušet jako první?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy