REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Švýcarská kuchyně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Co se jí v ... národní kuchyně: ŠvýcarskoŠvýcarská kuchyně je chutná, kvalitní a vydatná. Je ovlivněna kuchyněmi sousedních států podle kantonů (Švýcarský spolkový stát, tvoří 26 autonomních členských států, kantonů), které jsou spjaty s jazykem daného souseda.

Ve švýcarské kuchyni je tak, i díky poloze Švýcarska, ideálně skloubená francouzská lehkost, italské umění kořenit a najdou se zde i rysy kuchyně německé.


Co se jí v ... národní kuchyně: ŠvýcarskoTypicky švýcarskou kuchyni dosud nalezneme v horských údolních vesnicích a menších městech. Obsahuje především jídla ze sýra, mléka, smetany, vajec, ryb, zeleniny a ovoce. Mnohé švýcarské pokrmy překročily hranice země a staly se světoznámé.

Sýrové fondue je považováno za švýcarský národní pokrm. V kotlíku nad plamenem kahanu se roztaví nejčastěji 2 druhy sýrů s přidáním třešňovice nebo bílého vína a strávnici do roztavené směsi namáčejí na dlouhé vidličce napíchnuté kousky bílého chleba či jiného pečiva. Existuje mnoho variant této pochutiny, fondue se liší podle oblastí, základ je ovšem vždy roztavený sýr. Do roztaveného sýru se mohou namáčet i kousky masa nebo zeleniny.

Je známé a oblíbené také čokoládové fondue, kdy se rozehřeje čokoláda do níž se namáčí kousky ovoce. Fondue je společenská událost pro více stolovníků, nikdy se nepřipravuje pro jednoho stolovníka, celý obřad pak trvá i několik hodin. Fondue se nejčastěji zapijí bílým vínem nebo třešňovicí. Sýrové fondue je specialitou především ve frankofonních kantonech. Kdo zná masová fondue, tak ty mají tradici spíše ve Francii. Kousky masa restované v rozpáleném oleji nebo vařené v horkém vývaru jsou taková odnož sýrových fondue, ale ve Švýcarsku se moc nedělají.

Raclette je název druhu sýru, ale i příprava pokrmu na speciálním grilu. Dříve se u ohniště tavil sýr, roztavená vrstva se podávala s vařenými brambory ve slupce, naloženými cibulkami a okurkami, podobně jako fondue se pokrm zapíjel bílým vínem. Dnes běžné ohniště nahradily grily raclette, které se prodávají po celém světě. Opéká se na nich kde co, maso, zelenina … v miskách se pak pod grilem smaží vejce a zapékají další různé dovroty.

Vysoká produkce kvalitního mléka a mléčných výrobků, zejména široký sortiment sýrů, ovlivňuje i jejich vysokou spotřebu ve Švýcarsku. Sýry se podávají v původní formě, tedy v celku a používají se k přípravě opravdu mnoha pokrmů. Pro každé sýrové jídlo mají Švýcaři pouze sýr určitého druhu, neboť každý má svoji specifickou vůni a chuť.

Pokrm podobný našemu bramboráku se nazývá Rösti, je oblíbený v německy mluvících kantonech. Dříve to byla snídaně švýcarských sedláků, brambory se nastrouhaly na hrubo, spojily lžící škrobu, udělaly placky, které se pak opékaly na sádle. Existuje opět mnoho obměn a variant tohoto pokrmu. Dnes se rösti podávají spíše jako příloha k masitým i zeleninovým pokrmům.

V italsky hovořících oblastech je oblíbené rizoto s houbami, cibulí a sýrem, kukuřičná kaše polenta a pizza, která se však připravuje na plechu hranatém, není tedy kulatá, jako pizza italská.

Švýcarsko proslavilo i műsli jídlo, které vymyslel v roce 1900 švýcarský lékař Maxmilián Bircher – Benner ve své nemocnici jako snídani pro pacienty. Šlo o směs ovesných vloček, ovoce a ořechů. Műsli se rozšířilo do celé Evropy a dodnes je považováno za zdravou a výživnou snídani.

Tuto zemi proslavila i čokoláda a také proto jsou Švýcaři největšími konzumenty čokolády na světě. Čokoláda je také důležitým vývozním artiklem Švýcarů. Cukrář Phillipe Suchard v roce 1824 propašoval do USA kufr švýcarských hodinek a zde je prodal. Po návratu do Švýcarska si založil továrnu na výrobu čokolády. V roce 1875 přidal Daniel Peter do čokolády kondenzované mléko, které vynalezl Henri Nestlé a mléčná čokoláda byla na světě. Nejznámější značky švýcarské čokolády jsou Suchard, Lindt, Tobler, Sprűngli.

Maso ve Švýcarsku má také velikou oblibu, zejména hovězí, telecí a vepřové. Masným výrobkem zde proslulá je klobása Cervalat, z kterou se můžeme setkat i v některých částech Německa. Vyrábí se z hovězího a vepřového masa, slaniny a vepřových kůží.

V oblibě je ve Švýcarsku i sušené maso, které se nakládá do slaného nálevu a potom potírá bylinkovou směsí. Proslulé je telecího na smetaně – Geschnetzeltes kalbfleisch.

Hojnost ryb v jezerech a potocích zásobuje švýcarskou kuchyni pstruhy, lipany a siveny. Zelenina, které je v obchodech bohatý výběr v množství i sortimentu, se podává nejčastěji ve formě salátu, nebo vařená v páře a politá čerstvým rozehřátým máslem. Švýcarský oběd nebo večeře začíná obvykle právě salátem z různých druhů zeleniny.

Ve švýcarské kuchyni je bohatě zastoupeno i ovoce, rozličné pokrmy z vajec a různě upravené těstoviny. Pochoutkou jsou švýcarské moučníky, proslulý je ořechový koláč, višňový dort a perníčky.

 

A co Švýcaři rádi pijí?

Švýcaři rádi pijí víno, pěstuje se v kantonech Valais a Vaud. Mají rádi pálenku, která se pálí z třešní švestek, hrušek atd. Pivo se hodně pije v německy hovořících kantonech. Oblíbené je zde také mléko a nealkoholický šumivý nápoj z vody, mléčného séram, cukru a dalších přísad – Rivella, který se již začal objevovat i u nás na trhu. Kávě s mlékem dává Švýcar přednost před čajem.

 

Slovo závěrem

Švýcarská kuchyně je chutná, pestrá a zdravá. K jednotlivým denním jídlům se podává více druhů pokrmů v malých porcích. Svou rozmanitostí, vysokou spotřebou mléka, mléčných výrobků a sýrů, zeleniny a ovoce předčí z hlediska správné výživy mnohé evropské, ale i světové kuchyně.

Autor článku: Dalibor Marounek

Zdroje: Co chutná Evropě – L. Vlachová – Avicenum 1979, internet

 

Recepty švýcarské kuchyně najdete zde: Švýcarsko

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Bageterie Boulevard uvádí nové menu podle známého izraelského šéfkuchaře, jako první ho ochutnal izraelský velvyslanec

Zákazníci Bageterie Boulevard možnost ochutnat nové sezónní Chef Menu, které pro ně sestavil přední izraelský šéfkuchař Charlie Fadida z Tel Avivu. V menu hrají prim chutě i suroviny typické pro izraelskou kuchyni. Kromě dvou různých baget a polévky se v rámci řady Balanced calories představí také vegetariánský burger a veganský wrap. Nové Chef Menu je dostupné na všech pobočkách Bageterie Boulevard. Jako první menu ochutnal velvyslanec Státu Izrael v České republice Daniel Meron.

číst dále ...

Grilovací sezóna začíná: Připravte si steak jako od šéfkuchaře. Potřebujete jen vyzrálé maso a správně rozehřátý gril

Slunce příjemně hřeje, zahrada ožívá čerstvě zelenou trávou a barevnými květy a všem milovníkům dobrého jídla začíná sezóna venkovního grilování. Je čas vytáhnout zaprášené grily z kůlny a věnovat jim trochu pozornosti a nakoupit uhlí a další nezbytnosti, bez kterých se žádný mistr grilu neobejde. V článku najdete také tipy, jak si vykouzlit dokonalý steak jako od profesionála.

číst dále ...

Jahody, konečně!

Patříte mezi milovníky jahod a už se jich letos nemůžete dočkat? Koncem května začínají dozrávat první lokální jahody a v průběhu června jejich sezóna vrcholí. Pokud ani vy nemůžete slaďoučkému červenému ovoci odolat, dopřejte si jich, co hrdlo ráčí. Vybírejte však pečlivě.

číst dále ...

Netradiční recepty ze zeleniny

Ani vás už nebaví neustálé vymýšlení receptů? Rádi byste uvařili něco nového, chutného, barevného a zároveň plného vitamínů? Sáhněte do spíže po zelenině a zkuste tentokrát připravit netradiční pokrmy, které zachutnají nejen vám, ale celé rodině!

číst dále ...

Jak na přípravu domácích burgerových housek

Radí Pavel Meduna, vedoucí pekařství hypermarketů Globus. Receptů na domácí bulky existuje velké množství, nikdy ale neuděláte špatně, když se budete držet osvědčeného receptu vycházejícího z kynutého těsta. Housky jsou díky tomu vláčné a nadýchané a zároveň není potřeba velké množství surovin.

číst dále ...

GIUNCATA s medvědím česnekem

Giuncata je měkký sýr s jemnou mléčnou chutí a s mnohostranným využitím v kuchyni. Tento čerstvý jemný sýr se vyrábí z kravského mléka, má měkkou a pružnou konzistenci a uchovává si chuť i barvu kvalitního čerstvého mléka. Má jemnou strukturu a patří k nejlépe stravitelným sýrům, díky čemuž je vhodný také pro malé děti.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy