REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Superpotravina chia

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

PR - Menu Gold - ChiaCHIA – drobné plody šalvěje hispánské (salvia hispanica). Původně pocházejí z Latinské a Střední Ameriky. V minulosti patřila semínka „čia“ k hlavním potravinám bájných Aztéků, kteří vynikali výbornou fyzickou kondicí a zdravím. „Proto je spousta sportovců používá pro zlepšení dlouho trvajícího výkonu a dodání energie. Jejich zařazení do jídelníčku pozitivně ovlivňuje mozkovou a srdeční činnost.“ říká Mgr. Milan Merva, specialista na zdravý životní styl a osobní trenér.


Hlavní předností chia semínek je schopnost navázat na sebe vodu. Dokážou zvětšit svůj objem až 12x. Díky tomu je tělo dostatečně hydratováno, což má příznivý vliv na jakoukoliv fyzickou zátěž. Chia navíc obsahují proteiny, kvalitní sacharidy, tuky, Omega-3 mastné kyseliny (příznivě působí na kardiovaskulární systém), vlákninu, vápník a antioxidanty. Jsou také přirozeným zdrojem železa, zinku, fosforu, magnesia a dalších důležitých živin.

Hydrofilní vlastnosti chia semínek umožňují vytvořit jemný a lehce stravitelný gel, který v těle významně snižuje hladinu krevního cukru, proto jsou vhodné pro diabetiky. Tím, že prodlužují proces přeměny zkonzumovaných cukrů na glukózu, se podílejí na udržování normoglikémie (stále hladiny cukru v krvi). Podle mnoha odborníků mají chia semínka pozitivní vliv na kardiovaskulární systém. Jejich pravidelným užíváním předejdete celé řadě onemocnění. V jídelníčku se mohou objevit v podobě ovocného nápoje, zahušťovadla, mouky, v pečivu, v ovesné kaši, dezertech či v polévce.

Mgr. Milan Merva, specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold, doporučuje chia semínka v množství 1-2 polévkové lžíce namočit do vody na 30-60 min, aby na sebe navázala dostatečné množství vody. Připravenou směs pak konzumovat před závodem nebo déle trvajícími tréninkovými jednotkami.

 

TIP! NOVINKA MENU GOLD CHIA

PR - Menu Gold - ChiaDostupnost: MAKRO, KAUFLAND, ALBERT, TESCO

Doporučená MOC: 129 Kč

Nutriční hodnoty ve 100g výrobku:

Energetická hodnota: 2052kj/490 kcal

Tuky: 31 g

z toho nasycené mast kyseliny: 3 g

– Sacharidy: 44 g

Z toho cukry: 0 g

Bílkoviny: 16 g

Sůl: 0,019 g

www.lafood.cz

 

Recepty s chia semínky :

Dýňový krém se zakysanou smetanou a chia semínky

Doba přípravy: 30 minut

Náročnost: střední

Počet porcí: 4

Suroviny:

  • 350 g dýně muškátové
  • 165 g cibule
  • 250 ml zakysané smetany
  • sůl dle chuti
  • 25 g chia semínek
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 10 ml slunečnicového oleje

Postup:

Čerstvou muškátovou dýni oloupeme a nakrájíme na malé kostky, orestujeme na slunečnicovém oleji s cibulkou, zalijeme zeleninovým vývarem a na mírném ohni povaříme asi 15 minut až do změknutí. Mezi tím nasypeme chia semínka do zakysané smetany a necháme nabobtnat. Jakmile je dýně změknutá, dochutíme solí, přidáme nabobtnaná chia semínka se zakysanou smetanou, krátce povaříme a můžeme podávat.

Doporučení šéfkuchaře: Pro výraznější chuť můžete do základu přidat chilli papričku.

 

PR - Menu Gold - Chia

 

Mixovaný špenátový nápoj s jarní cibulkou, chilli papričkou a chiou

Doba přípravy: 10 minut

Náročnost: jednoduché

Počet porcí: 4

Suroviny:

  • 400 g listového špenátu
  • 500 ml mléka
  • 20 g jarní cibulky
  • sůl dle chuti
  • pepř dle chuti
  • 1 ks čerstvé chilli papričky jalapenos
  • 2 kávové lžičky chia semínek

Postup:

Do vysoké nádoby vložíme opláchnuté listy špenátu, zalejeme mlékem, přidáme chilli dle chuti a semínka Chia, vše řádně rozmixujeme. Dochutíme solí, pepřem a dozdobíme nasekanou jarní cibulkou, která nám koktejl krásně zjemní.

Recepty připravil David Brada, šéfkuchař společnosti LA Food.

 

PR - Menu Gold - Chia

 

Tuňáková pomazánka s chia tousty

Doba přípravy: 15 minut

Náročnost: jednoduché

Počet porcí: 4

Suroviny:

  • 280 g tuňák ve vlastní šťávě
  • 100 g cibule
  • sůl dle chuti
  • 1 kávová lžička čerstvé citrónové šťávy
  • pepř dle chuti
  • 2 kávové lžičky chia semínek
  • 140 g listového těsta
  • 5 g hořčice plnotučné

Příprava:

Do misky si nakrájíme na jemno cibulku, přidáme tuňáka, dochutíme hořčicí, osolíme a zakápneme citrónem dle chuti. Do listového těsta vpracujeme chia semínka a nakrájíme na libovolný tvar, například na kolečka pomocí vykrajovátek. Potřeme žloutkem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 5 minut. Jakmile jsou tousty hotové, podáváme k tuňákové pomazánce a ozdobíme citrónem.

 

PR - Menu Gold - Chia

 

Lososový salát s bulgurem v jogurtové pěně s chiou, quinou a chia tyčinkou

Doba přípravy: 30 minut

Náročnost: jednoduché

Počet porcí: 4

Suroviny:

  • 400 g uzeného lososa
  • 250 ml bílého jogurtu
  • 125 g quinoy
  • 125 g bulguru
  • 150 g listového těsta
  • 2 kávové lžičky chia semínek
  • sůl dle chuti
  • pepř dle chuti
  • 1 kávová lžička čerstvé citrónové šťávy

Příprava:

V osolené vodě při době vaření 15 minut si uvaříme bulgur s quinoou, po uvaření necháme schladit. Lžičku chia semínek zalijeme troškou vody a necháme nabobtnat. Následně přidáme do směsi bulguru a quinoy. Uzeného lososa si nakrájíme na malé kostky, či utřeme, smícháme s jogurtem, osolíme, opepříme, zakápneme citrónem a přidáme připravenou směs. Tyčinky si připravíme z listového těsta a semínek chia. Do těsta vpracujeme chia semínka, vytvarujeme tyčinky, potřeme žloutkem a pečeme v rozehřáté troubě na 180 stupňů asi 5 minut. Salát podáváme vychlazený.

 

PR - Menu Gold - Chia

 

Zdroj:  www.lafood.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Cena medu zůstane i přes velký nedostatek českého lesního medu stejná, očekává se rekordní zájem

Český lesní med koncem ledna v obchodech dojde z důvodu špatné snůšky, komentuje situaci Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu. Včely vyprodukovaly v roce 2020 nejméně medu za posledních 20 let.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Stylové streetfoodové recepty pro vás a vaše přátele

Na streetfoodové dobroty, které důvěrně znáte z trhů a festivalů, už nemusíte čekat! Šikovné a známé české food-blogerky Markéta v troubě a S vášní pro jídlo, pro vás připravily chutné a jednoduché recepty s McCain hranolky Crispers, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku. Recepty jsou připravené i v duchu dalších trendů: uvědomělého vaření a neplýtvání jídlem. Oba trendy vybízí připravovat jídlo ze surovin, které máme běžně doma a když nevyužijeme celé balení některé potraviny, můžeme si ji nechat na jindy. Pozvěte přátele, rodinu a vychutnejte si spolu streetfoodové pokrmy v pohodlí domova.

číst dále ...

Nápadité recepty, díky nimž zase dopnete kalhoty

Leden, do kalhot vlezem. I tak bychom si mohli s nadsázkou poupravit známou českou pranostiku. Vánoční hodování se na nás totiž většinou podepíše a v prvním měsíci roku můžeme mít problém dopnout pásek, kalhoty, sukni… Navíc se zase proměnily naše chutě a my toužíme po něčem vyloženě lehkém, nepříliš mastném. Pozor, to ovšem neznamená, že to nebude dobré! Pokud je pokrm nabitý kvalitními surovinami, které poznáte také díky značkám kvality (např. Klasa, Regionální potravina nebo Bio), zažijete chuťové orgie. A navíc pak budete mít v bříšku jako v pokojíčku. Pojďme na to.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Špaldová mouka v kuchyni

Věděli jste, že existuje něco jako pšenice špalda? Ano, opravdu existuje. A právě z ní se vyrábí špaldová mouka. K její výrobě se používají celá zrna včetně obalové části, díky tomu špaldová mouka obsahuje velké množství prospěšných látek. Naši prapraprapraprarodiče z ní vařili a pekli zcela běžně, nyní se do kuchyní opět vrací. Třikrát hurá.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy