REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Střevlička východní

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V Česku nepůvodní druh, byla k nám zavlečena s plůdkem býložravých ryb. Osídlila především stojaté vody. Při větší početnosti konkuruje hospodářsky cenným rybám.


 

Atlas sladkovodních ryb - KaprovitíLatinský název: Pseudorasbora parva

Jiný název: Stone moroco, Tschebatschek, Amurskij čebačok, Hrúzovec sieťovaný

Rozpoznávací znaky:

Malá rybka s ústy umístěnými v hodní části hlavy, dolní čelist je delší než vrchní. Ploutve má zaoblené, ocasní však vykrojenou. Šupiny má střevlička, vzhledem ke své velikosti, velké s výraznou postranní čárou táhnoucí se středem jejího těla, na krajích mají tmavý flíček. Zbarvená je od žluto-zelené až do světle hnědé. Hřbet má tmavší, boky s bříškem světlejší, někdy zbarvené do žluta nebo stříbrna. Hlavně mladé rybky lze zaměnit za slunku stříbrnou (obecnou). Žijí na stejných místech, ale střevlička je výrazněji zbarvená a také má menší základnu řitní ploutve (střevle 6 má paprsků, slunka 10-13).

 

Obecně:

Je to velmi malá rybka žijící v menších hejnech. Zdržuje se především u dna, nebo v zarostlých trsech vodních rostlin, jen občas ji uvidíme pod hladinou nebo na volné ploše.

Rybka dorůstá délky do 8 cm, a 10 g váhy, ale výjimečně se mohou objevit jedinci velcí i 11 cm. Dožívá se maximálně 5 let života, ale většinou méně.

Vždy několik rybek, více samců se tře najednou od dubna do června, opakovaně na místa očištěná mlíčňáky, jikry lepí na kameny, ulity měkkýšů apod. Zajímavé je, že mlíčňáci své jikry aktivně chrání, dokud se plůdek nevykulí.

Příprava v kuchyni:

Je to malá rybka nevalné chuti. Vzhledem k její velikosti (dorůstá maximálně do 10 až 11 cm) je předurčena spíše pro skrmení dravců, než jako pochutina na talíř. Dá se samozřejmě zparcovávat jako jiné malé plevelné ryby.

Autor obrázku: akademický malíř K. Hísek

Další články k tématu:

Základní způsoby tepelných úprav ryb Pokrmy z ryb, rybek a rybiček

Ryby sladkovodní, dělení a úprava

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Dny českého piva

Každý rok poslední týden v září patří dnům českého piva. Vychutnejte si pivní speciály. Ochutnejte speciální menu. Nebo se seznamte se sládkem vašeho oblíbeného pivovaru. Dny českého piva slavíme celý týden a po celé zemi. Protože Václav prostě ví, co je pro národ dobré!

číst dále ...

Rakytník, ostružina, borůvka nebo arónie? Zdravím nabušené domácí shruby a limonády podle barmana Tomáše Kubíčka!

Naboostujte svou imunitu s úžasnými plody. Vyrobte si doma skvělé shruby a pijte pravidelně zdraví prospěšné limonády z darů přírody. Výroba shrubů je velmi jednoduchá, tak neváhejte a s chutí do toho. Recepty pro Vás připravil barman Tomáš Kubíček, který mimo své barmanské vášně přemýšlí i o zdravém způsobu života.

číst dále ...

Rychlé a chutné svačiny pro děti i dospělé podle Drůbežářského závodu Klatovy

Září a s ním spojený začátek nového školního roku je pro každého jinak náročný. Děti se těší na nové zážitky a kamarády a rodiče organizují, jak všechno zvládnout. Jeden z důležitých úkolů pro rodiče je připravit dětem svačinu, která je nejen nasytí ale bude zároveň i velmi pestrá. Ideálním řešením je ovoce, zelenina a k tomu jednoduché ale vydatné tipy od Drůbežářského závodu Klatovy. Kombinace křupavého čerstvého pečiva, svěží zeleniny a Kuřecí prsní zauzené šunky nejvyšší jakosti krájené, která je oceněná značkou kvalitních potravin KLASA a certifikátem České cechovní normy nebo Kuřecího dětského junioru bez přidaných E, tak potěší nejen malého školáka, ale i teenagera a neodolají ani samotní rodiče.

číst dále ...

Experimentujte s moštem, dodá pokrmu šmrnc!

Pokud toužíte žít co nejvíce v souladu s přírodou, jednou z nejprostších cest je dopřávat si sezónní potraviny. A tou je v tuto chvíli bezpochyby jablečný mošt. Málokoho ovšem napadne použít ho do nějakého pokrmu. Přitom mu dodá jedinečnou chuť. Využití najde nejen nasladko, ale i naslano, třeba v kombinaci s masem. Mošty můžeme pořídit i v kvalitě bio, stejně tak jako další suroviny, které jsou součástí našich receptů. S výběrem mohou pomoci také značky kvality (např. „Biozebra“ nebo „Biolist“, Klasa, Regionální potravina). Možná vám dokonce šťáva z jablek v jídle zachutná natolik, že ji začnete přidávat naprosto kamkoliv.

číst dále ...

Vaše oblíbené zeleninové pokrmy v netradičním podání

Horké letní dny přímo vybízejí k tomu, abyste ve svém jídelníčku využili maximum z toho, co nám příroda právě nabízí. V žádném jiném ročním období nemáme takový výběr čerstvé zeleniny. Přidáním masa navíc získáte plnohodnotný hlavní chod. Co takhle vyzkoušet nové a překvapivé varianty oblíbených receptů, jako je odlehčená verze Caesar salátu nebo kuskus připravený jako řecký salát?

číst dále ...

Ochutnejte nejznámější jídla z dánské kuchyně

Dánská kuchyně je pro většinu z nás spíše velkou neznámou, při pohledu na typická dánská jídla však brzy zjistíte, že by byla chyba ji nevyzkoušet. Vyniká totiž použitím čerstvých, lokálních surovin s důrazem na ingredience, které se pěstují či chovají přímo v Dánsku. Jídla inspirovaná dánskou kuchyní si můžete dopřát v rámci Dánského menu, které bude k dostání už příští týden na všech pobočkách Bageterie Boulevard.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy