REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Tolstolobec pestrý

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Dovezen do Česka v r. 1964. Hospodářsky významná ryba k hustým obsádkám kapra zejména v teplejších oblastech. U nás se rozmnožuje jen uměle! Také byl zkřížen s tolstolobikem bílým.


Atlas sladkovodních ryb - KaprovitíLatinský název: Arisichthys nobilis

Jiný název: Big head Carp, Marmorkarpfen, Tolstolobik pestrý, Carpe marmoréene

Rozpoznávací znaky:

Tolstolobec pestrý je mohutná ryba s protáhlým, vyšším tělem, které je ze stran mírně zploštělé. Má svrchní postavení úst, oči jsou netypicky umístěné ve spodní části hlavy, až pod ústy. Prsní ploutve má dlouhé, špičaté, sahající až za bázi břišních ploutví. Hřbetní ploutev má kratší bázi, která začíná až za pomyslou svislicí k břišním ploutvím. Ocasní ploutev je vykrojená. Tělo má skvrnité, zbarvené do zlato-šeda, do žluto-šeda. Tolstolobec je zaměnitelný za tolstolobce, s kterým se také kříží. Nejlépe se od sebe rozpoznají skvrnami po těle, které má tolstolobec, tolstolobik tyto skvrny nemá a také podle ostrého kýlu bez šupiny, který se táhne u tolstolobika již od hrdla až k řitnímu otvoru, zato u tolstolobce tento kýl začíná až za základnou břišních ploutví.

 

Obecně.

Teplomilný druh, který má rád vodu ohřátou od 20-30 °C. Jakmile je voda chladnější, tak pod 15 °C, snižuje svou aktivitu i příjem potravy. Je značně plachý.

Tolstolobec pestrý je velká ryba dosahující délky až 1,5 metru a váhy kolem 40 kg! Dožívá se 20 let.

Je uměle vysazován, jeho chov je závislý na umělém výtěru, v přírodě se u nás v Česku nerozmnožuje, tedy nebylo to prokázáno, v jeho domovině se ale vytírá přirozeně v mírně proudící vodě teplé 20-25 °C.

 

Kuchyňské využití tolstolobce pestrého:

Svalovina tolstolobce je bohatá na obsah polynenasycených mastných kyselin (řady Omega 3 a Omega 6) majících velmi příznivý vliv na redukci hladiny cholesterolu v krvi, průchodnost cév a celý kardiovaskulární aparát. Ale bohužel tolstolobec se řadí mezi ryby s méně kvalitním masem a někteří rybáři ho raději pouštějí. Tato ryba má neuvěřitelně tučné maso a proto se hodí spíše na uzení, případně grilování a pečení. Vaříme nebo dusíme jen menší jedince tak kolem 2 až 3 kg. Čím je ryba větší, tím její maso obsahuje více tuku a stává se hůře poživatelnou.

 

Recepty z tolstolobce pestrého:

Tolstolobec na víně Tolstolobec na houbách Tolstolobec na citrónu

Uzený tolstolobik (tolstolobec) ….

Další články k tématu:

Základní způsoby tepelných úprav ryb Pokrmy z ryb, rybek a rybiček

Ryby sladkovodní, dělení a úprava

 

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Návrhář Pavel Berky uspěl i v kuchyni, bojuje v soutěži MasterChef Česko

Světoznámému módnímu návrháři Pavlu Berkymu už nestačí jen ateliér. Pustil se do vaření v soutěži MasterChef, která právě odstartovala na Nově a sklidil obrovský úspěch. Jako první ze soutěžících postoupil rovnou mezi 16 nejlepších.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Mirror glaze cake

Video návod, jak vyrobit lesklý zrcadlový polevový dort. Můžete si vyrobit moderní dort, anglicky Mirror glaze cake, podle návodu tohoto videa z YOU TUBE z kanálu Tasty. Součástí videa je i text na recept v anglickém jazyce.

číst dále ...

15 nečekaných nápadů v kuchyni

V tomto videu vám ukážeme 15 užitečných nápadů pro vaši kuchyni. Sdílejte s přáteli tyto zajímavé vychytávky!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy