REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Tolstolobec pestrý

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Dovezen do Česka v r. 1964. Hospodářsky významná ryba k hustým obsádkám kapra zejména v teplejších oblastech. U nás se rozmnožuje jen uměle! Také byl zkřížen s tolstolobikem bílým.


Atlas sladkovodních ryb - KaprovitíLatinský název: Arisichthys nobilis

Jiný název: Big head Carp, Marmorkarpfen, Tolstolobik pestrý, Carpe marmoréene

Rozpoznávací znaky:

Tolstolobec pestrý je mohutná ryba s protáhlým, vyšším tělem, které je ze stran mírně zploštělé. Má svrchní postavení úst, oči jsou netypicky umístěné ve spodní části hlavy, až pod ústy. Prsní ploutve má dlouhé, špičaté, sahající až za bázi břišních ploutví. Hřbetní ploutev má kratší bázi, která začíná až za pomyslou svislicí k břišním ploutvím. Ocasní ploutev je vykrojená. Tělo má skvrnité, zbarvené do zlato-šeda, do žluto-šeda. Tolstolobec je zaměnitelný za tolstolobce, s kterým se také kříží. Nejlépe se od sebe rozpoznají skvrnami po těle, které má tolstolobec, tolstolobik tyto skvrny nemá a také podle ostrého kýlu bez šupiny, který se táhne u tolstolobika již od hrdla až k řitnímu otvoru, zato u tolstolobce tento kýl začíná až za základnou břišních ploutví.

 

Obecně.

Teplomilný druh, který má rád vodu ohřátou od 20-30 °C. Jakmile je voda chladnější, tak pod 15 °C, snižuje svou aktivitu i příjem potravy. Je značně plachý.

Tolstolobec pestrý je velká ryba dosahující délky až 1,5 metru a váhy kolem 40 kg! Dožívá se 20 let.

Je uměle vysazován, jeho chov je závislý na umělém výtěru, v přírodě se u nás v Česku nerozmnožuje, tedy nebylo to prokázáno, v jeho domovině se ale vytírá přirozeně v mírně proudící vodě teplé 20-25 °C.

 

Kuchyňské využití tolstolobce pestrého:

Svalovina tolstolobce je bohatá na obsah polynenasycených mastných kyselin (řady Omega 3 a Omega 6) majících velmi příznivý vliv na redukci hladiny cholesterolu v krvi, průchodnost cév a celý kardiovaskulární aparát. Ale bohužel tolstolobec se řadí mezi ryby s méně kvalitním masem a někteří rybáři ho raději pouštějí. Tato ryba má neuvěřitelně tučné maso a proto se hodí spíše na uzení, případně grilování a pečení. Vaříme nebo dusíme jen menší jedince tak kolem 2 až 3 kg. Čím je ryba větší, tím její maso obsahuje více tuku a stává se hůře poživatelnou.

 

Recepty z tolstolobce pestrého:

Tolstolobec na víně Tolstolobec na houbách Tolstolobec na citrónu

Uzený tolstolobik (tolstolobec) ….

Další články k tématu:

Základní způsoby tepelných úprav ryb Pokrmy z ryb, rybek a rybiček

Ryby sladkovodní, dělení a úprava

 

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší pomocníci do kuchyně pro profesionální i domácí použití

Plnička klobás Kdo by neměl rád klobásy. Směs na dobrou klobásu je opravdu jednoduché vyrobit, jelikož se skládá pouze z kvalitního mletého masa libového i tučného a různých směsí koření. Dá se vyrobit v podstatě s jakékoliv masa i ze směsi různých druhů. Zásadním problémem při přípravě klobás a jitrnic je ale plnění klobás. Špatně se odhaduje množství směsi tak, aby v klobáse nebyly vzduchové bubliny a zároveň aby nepraskla. V tom pomůže plnička klobás, která je určená do profesionální kuchyně, ale i na domácí výrobu. Ocení ji každý zejména během zabíjačky, kdy se připravují jelita a jitrnice opravdu ve […]

číst dále ...

Vyzkoušejte burratu – italský sýr plný překvapení

Košík.cz představuje další přírůstek do své privátní řady Authentic, která klade důraz na prvotřídní kvalitu, poctivé zpracování a jasný původ surovin. Novinkou jsou italské sýry od Antonia Manieriho, který se řemeslu naučil v městečku Venosa v Itálii od svého dědečka sýraře. Svoje zkušenosti využil o několik let později v Praze, kde s ženou otevřel populární kavárničku se sýrárnou Latteria di Antonio. Základem jeho sýrů, stejně jako u dalších Authentic produktů, je poctivá ruční práce. Antonio zpracovává mléko z farmy Voděrádky v Říčanech, ze kterého vznikají pravé italské sýry lahodné chuti.

číst dále ...

Sezóna rajčat v plném proudu. Ponechte si jejich výtečnou chuť po celý rok

Konec srpna vždy znamená jediné – sezóna rajčat se bude blížit do finále. Pokud toužíte po tom, abyste si jejich výtečnou chuť ponechali i o něco déle, můžete se pokusit o výrobu domácího kečupu, pesta nebo oblíbených sušených rajčat. Přinášíme tipy na recepty, které budete milovat. Dbejte ale na to, abyste pro své dobroty vybírali kvalitní suroviny.

číst dále ...

Chuť moře se vrací. V září zahajuje třetí ročník festivalu Prague Mussel Week

Hlavní město v září hostí třetí ročník úspěšného food festivalu Prague Mussel Week, který přiveze do Česka chuť moře a celkem 23 tun holandských slávek. Milovníkům dobrého jídla se nabízí příležitost ve dnech 13. až 19. 9. ochutnat pokrmy z čerstvě nalovených mušlí ve více než sedmdesáti vybraných restauracích. Na webových stránkách akce si zájemci mohou vygenerovat voucher, se kterým lze využít 1+1 porci slávek zdarma.

číst dále ...

Oblíbený letní dezert třikrát jinak. Kouzlete s ovocem!

Připravte si na odpolední posezení s přáteli lahodný a svěží zákusek, díky kterému z vás bude hvězda každé domácí party. Kombinace křupavého těsta s nadýchaným krémem a letním ovocem vás svou chutí i vůní spolehlivě dostane do prázdninové nálady. Přinášíme hned tři recepty na pečenou i nepečenou variantu.

číst dále ...

Nastává období slaďoučkých malin, vyzkoušejte je v originálních receptech

Léto je v plném proudu a konečně je k dostání lokální ovoce, na které jsme všichni tak dlouho čekali. Maliny – tyto šťavnaté bobulky jsou výborné samy o sobě, ale co je tentokrát zkusit ještě jinak? Propojte jejich perfektní sladkokyselou chuť s jinými ingrediencemi a překvapte své nejbližší během večerního posezení na terase pokrmy s neotřelými kombinacemi.

číst dále ...

Fenomén jménem Cava

Španělská cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín, a po boomu italského prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava, stejně jako Champagne, smí pocházet pouze ze zákonem určených oblastí, kterých je osm, přesto 95 % výroby sídlí v oblasti Penedes.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy