REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Střevle potoční

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Před nedávnem ještě hojný druh v pstruhovývh potocích a říčkách. Vlivem znečištění a úprav toků zmnoha míst vymizela. Nemá hospodářský význam, slouží však jako potrava pstruhů. Dnes je tato rybka celoročně chráněná.


Atlas sladkovodních ryb - KaprovitíLatinský název: Phoxinus phoxinus

Jiný název: Common minnow, Elritze, Goljan, Čerebľa potočná, Vairon commune

Rozpoznávací znaky: Drobná rybka s protáhlým tělem. Má malé šupinky, ploutve má zaoblené, kromě hřbetní a ocasní. Ústa má posazená dole, oko je umístěné ve střední čísti hlavy, těsně nad postranní čárou. Mlíčňáci jsou podstatně barevněji zbarvení, než jikrnačky, v době páření mají drobnou vyrážku patrnou především na hlavě. Hřbet i boky bývají většinou pokryté tmavými skvrnkami, mimo dobu tření se hřbet rybek zbarvuje do šedo, nebo olivově zelené barvy, někdy až do barvy zlatavé. Břicho pak mají žluté až bělavé. V době tření, hlavně mlíčňáci, mají tělo zbarvené ostřeji do červena, černa a zelené barvy. Jikrnačky jsou i v době tření méně nápadné.

 

Obecně:

Malá hejnová rybička žijící v čisté vodě mimo hlavní proud, v klidnějších ramenech a tůňkách. Je to jedna z našich nejmenších kaprovitých ryb. Ve vodě upotává pozornost svou typickou čilostí. Hejna střevlí neustále stoupají k hladině a zase klesají ke dnu.

Střevle potoční je velká 10-12 cm, žije maximálně 5 let. Krmí se larvami, korýši i řasami. Třou se v dubnu až červenci, v této době krátkodobě migrují na trdliště. Slouží především jako potrava pstruhů.

Dnes je chráněná, z vod vymizela především díky zhoršené kvalitě vody a nadměrnému vysazování pstruhů, přitom v minulosti to byla v našich vodách hojná rybka, která se dokonce používala jako nástraha při sportovním rybolovu.

Příprava v kuchyni:

Maso střevle je prý hořké, ale jíst se dá. Přesto si raději najdeme jiný typ ryby ke konzumaci, protože střevle potoční je v současné době celoročně chráněná.

Autor obrázku: akademický malíř K. Hísek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Valentýnské müsli snídaně do postele. 4 tipy na romantické recepty

Že každý rok při této příležitosti chodíte na romantickou večeři? To je samozřejmě skvělé! Zkuste však letos svou drahou polovičku překvapit hned na úvod zamilovaného dne a připravte lehkou, ale přitom výživnou snídani až do postele. A protože správná snídaně by měla obsahovat dostatek kvalitních sacharidů, vlákniny a bílkovin, přinášíme vám čtyři tipy na snídaně z müsli.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Tuřín – neprávem zapomenutá zelenina

Tuřín je křížencem vodnice a hlávkového zelí. I když je dobře známý fanouškům kultovního seriálu Černá zmije, který se odehrával v anglickém středověku, tak byl objeven a popsán pravděpodobně až v 17. století ve Švédsku, odkud se rozšířil do Evropy a celého světa. Tuřín je sytý, a hlavně mrazu odolný. A to více než jakákoli jiná zelenina. Díky tomu byl velmi oblíbenou potravou chudých a zejména během světových válek se jednalo o jednoduchou potravinu pro vypěstování i skladování a častou složku jídel. Možná proto, že tuřínu měli všichni už dost, po druhé světové válce vymizel z našich jídelníčků. To je ovšem škoda.

číst dále ...

Poslechněte babičky: Polévka je grunt a v chladném počasí příjemně zahřeje

„Polévka je grunt a maso je špunt,“ také jste to od babičky slýchali? Tak si toto rčení dobře zapamatujte, protože je pravdivé. Polévky působí blahodárně na organismus, v zimě nás příjemně prohřejí a v létě ve své studené formě naopak ochladí. Díky řadě pozitivních účinků na tělo i mysl by měly být polévky součástí každého jídelníčku. Jsou velmi nenáročné na přípravu, a není divu, že si je oblíbili již naši předkové.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy