REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Střevle potoční

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Před nedávnem ještě hojný druh v pstruhovývh potocích a říčkách. Vlivem znečištění a úprav toků zmnoha míst vymizela. Nemá hospodářský význam, slouží však jako potrava pstruhů. Dnes je tato rybka celoročně chráněná.


Atlas sladkovodních ryb - KaprovitíLatinský název: Phoxinus phoxinus

Jiný název: Common minnow, Elritze, Goljan, Čerebľa potočná, Vairon commune

Rozpoznávací znaky: Drobná rybka s protáhlým tělem. Má malé šupinky, ploutve má zaoblené, kromě hřbetní a ocasní. Ústa má posazená dole, oko je umístěné ve střední čísti hlavy, těsně nad postranní čárou. Mlíčňáci jsou podstatně barevněji zbarvení, než jikrnačky, v době páření mají drobnou vyrážku patrnou především na hlavě. Hřbet i boky bývají většinou pokryté tmavými skvrnkami, mimo dobu tření se hřbet rybek zbarvuje do šedo, nebo olivově zelené barvy, někdy až do barvy zlatavé. Břicho pak mají žluté až bělavé. V době tření, hlavně mlíčňáci, mají tělo zbarvené ostřeji do červena, černa a zelené barvy. Jikrnačky jsou i v době tření méně nápadné.

 

Obecně:

Malá hejnová rybička žijící v čisté vodě mimo hlavní proud, v klidnějších ramenech a tůňkách. Je to jedna z našich nejmenších kaprovitých ryb. Ve vodě upotává pozornost svou typickou čilostí. Hejna střevlí neustále stoupají k hladině a zase klesají ke dnu.

Střevle potoční je velká 10-12 cm, žije maximálně 5 let. Krmí se larvami, korýši i řasami. Třou se v dubnu až červenci, v této době krátkodobě migrují na trdliště. Slouží především jako potrava pstruhů.

Dnes je chráněná, z vod vymizela především díky zhoršené kvalitě vody a nadměrnému vysazování pstruhů, přitom v minulosti to byla v našich vodách hojná rybka, která se dokonce používala jako nástraha při sportovním rybolovu.

Příprava v kuchyni:

Maso střevle je prý hořké, ale jíst se dá. Přesto si raději najdeme jiný typ ryby ke konzumaci, protože střevle potoční je v současné době celoročně chráněná.

Autor obrázku: akademický malíř K. Hísek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Upečte si doma Halloween

Zpestřete si podzim oslavou Halloweena. Přinášíme vám čtyři lahodné duchařské dobroty, na kterých si pochutnají malá i velká strašidla.

číst dále ...

Lokální suroviny, perfektní maso a vůně severních moří. Bageterie Boulevard připravila nové Dánské Chef menu a novinku v podobě degustačního menu

Bageterie Boulevard uvádí nové Chef menu, tradičně připravené ve spolupráci se světovým šéfkuchařem. Tentokrát představuje vybrané pokrmy z dánské kuchyně, které pro Bageterii připravil skandinávský šéfkuchař Lars Sjöstrand. Zákazníci mohou vybírat ze tří nových dánských baget a polévky. Atraktivní novinkou je pak degustační menu, které umožňuje zvolit si dvě rozdílné příchutě baget. V rámci řady Balanced calories nabídne Bageterie i dánskou obdobu chlebíčku a wrap plný typicky dánských surovin.

číst dále ...

Boj proti angíně? 6 rad, jak může pomoci i příroda

Zánět krčních mandlí (angínu), určitě nepodceňujte. Společně s odborníky přinášíme 6 rad, jak podpořit funkci imunitního systému v boji s nemocí nebo zasáhnout rovnou preventivně. Jak už třeba odpočinkem, vyvarováním se některých alergenů či úpravou jídelníčku.

číst dále ...

Makový superpanáček mezi rostlinnými proteiny

Český výrobce přírodních potravin NATU přichází s novinkou – širokou nabídku rostlinných proteinů doplňuje o nového, makového superhrdinu – makový proteinový prášek. Je výjimečný nejen obsahem bílkovin, ale i velkým množstvím vápníku a taky skvělou chutí.

číst dále ...

Jablečné recepty ze statku

Sklizeň začíná a co může být lepšího než se probudit do slunného rána s ovocnými sady pod okny. Mnoho statků v Jižním Tyrolsku se zabývá pěstováním jablek a vyrábějí z nich nejeden kvalitní produkt. Jablečné sady se totiž rozléhají na 18 400 hektarech, díky kterým paří mezi největší uzavřené pěstitelské oblasti v Evropské unii. Na několika statcích si můžete vychutnat také kulinářské zážitky a pokud se budete chtít nějakému přiučit, selka vás recept ráda naučí. Malou ochutnávku z jihotyrolské kuchyně vám přinášíme i my v podobě tří jablečných receptů ze statků sdružení Roter Hahn.

číst dále ...

Dny českého piva

Každý rok poslední týden v září patří dnům českého piva. Vychutnejte si pivní speciály. Ochutnejte speciální menu. Nebo se seznamte se sládkem vašeho oblíbeného pivovaru. Dny českého piva slavíme celý týden a po celé zemi. Protože Václav prostě ví, co je pro národ dobré!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy