REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Slunka obecná (stříbřitá)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Hojně rozšířený druh mírně tekoucích a stojatých vod. Bez hospodářského významu. Potrava pro dravé druhy, nástraha při lovu dravců.


Atlas sladkovodních ryb - KaprovitíLatinský název: Leucaspius delineatus

Jiný název: Belica, Moderlieschen, Ovsienka striebristá, Verchovka, L´able du heckel

Rozpoznávací znaky:

Malá rybka se štíhlým, po bocích zploštělým tělem. Ústa má posazená v horní části hlavy. Od malých ouklejí ji rozeznáme především díky nedokončené postranní čáře, která začíná od hlavy a pokračuje jen na několika šupinách, dál se ztrácí. Šupiny má na velikost rybky poměrně velké. Hřbet má nazelenalou bravu, po bocích bývá často umístěný namodralý, či našedlý pás, z vrchu světle orámovaný, jinak má boky stříbřité, až bílé. Ploutve má až průhledné, nepárové pak zbarvené mírně do šeda. Lze zaměnit za malé oukleje a také za střevličku východní, která má však dokonanou postranní čáru lemovanou tmavým pruhem.

Obecně:

Tato malá, čilá hejnová rybka se živí především zooplanktonem u hladiny, nebo na ní. Rybky se vytírají v dubnu až červnu, opakovaně, jikry pak kladou na spodní část listů vodních rostlin, také na spadenou kůru ponořenou kousek pod hladinou, nebo na kořeny pod vodou.

Dorůstá do délky 10 cm, dožívá se nejvíce 5 let.

Někteří rybáři ji s oblibou používají jako nástražnou rybku na dravce, ovšem je dost křehká.

 

Příprava slunky v kuchyni:

Díky své velikosti je pro účely gastronomické rybkou bezvýznamnou. Její maso není příliš dobré a tak si raději v kuchyni připravíme jiný, větší a chutnější typ kaprovité ryby. Je pravda, že v minulosti se zapékala do těsta. Drobné rybky se pak také upravují v celku, nevykuchané, pomoučené, okořeněné o opečením v oleji. Jsou to tzv. grundle.

Autor obrázku: akademický malíř K. Hísek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Léto voní po máku

Léto je v plném proudu a teplé počasí láká posedět na zahrádce či balkónu. Příjemným společníkem může být dobrá kniha, stejně jako netradiční káva s dezertem. Už jste někdy ochutnali makovou kávu? Měli byste, mák je totiž opojná ingredience, která z každého receptu udělá gastronomický zážitek.

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Jak na perfektní špekáček

Co patří k typickému českému létu? Koupání v rybníku, spaní pod stanem a také táboráky. Vlahé večery jsou jako stvořené pro rozdělání ohýnku a opečení výborných špekáčků. Jenže možná už jste s trochou zklamání zjistili, že ten kouzelný večer u ohně se špekáčkem na papírovém tácku a písničkami hranými na kytaru není takový, jaký si ho pamatujete. On totiž možná ani ten samotný špekáček není takový, na jaký s chutí vzpomínáte ze svého dětství.

číst dále ...

Bylinné drinky Erebos vstupují na trh s novým složením i vizuálem

Značka Erebos představuje novou generaci přírodních energetických nápojů. Na trh uvádí drinky s inovovaným složením, které doprovází redesign obalů a nový web. Pro letošní rok pak značka plánuje rozšířit dostupnost bylinných energetických nápojů na českém trhu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy