… šťovík přidáváme do polévek nebo omáček a také je výborný v salátech …
Latinsky: Rumex acetosa L.
Šťovík kyselý je vytrvalá bylina. Velmi často jej nacházíme především na vlhkých loukách, a to hlavně v květnu, kdy z přízemní růžice kopinatých listů vyrazí až 50 cm vysoký holý stonek s latou drobných červenozelených květů, které vysoko vyčnívají z nízké trávy. Tehdy je vhodná doba pro sběr mladých listů.
Je zdrojem železa, karotenu, křemíku, draslíku, manganu a vitaminu C.
Podporuje tvorbu krve a povzbuzuje činnost tlustého střeva. Výborný je ve všech bylinných očistných kůrách.
Šťovík přidáváme do polévek nebo omáček a také je výborný v salátech. Je vhodné ho před upotřebením na chvíli namočit v mléce nebo smetaně, tak mírně potlačíme negativní účinky kyseliny šťavelové.