REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Šťovík kyselý

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

… šťovík přidáváme do polévek nebo omáček a také je výborný v salátech …


Bylinky, koření a kořenící směsiLatinsky: Rumex acetosa L.

Šťovík kyselý je vytrvalá bylina. Velmi často jej nacházíme především na vlhkých loukách, a to hlavně v květnu, kdy z přízemní růžice kopinatých listů vyrazí až 50 cm vysoký holý stonek s latou drobných červenozelených květů, které vysoko vyčnívají z nízké trávy. Tehdy je vhodná doba pro sběr mladých listů.

Je zdrojem železa, karotenu, křemíku, draslíku, manganu a vitaminu C.

Podporuje tvorbu krve a povzbuzuje činnost tlustého střeva. Výborný je ve všech bylinných očistných kůrách.

Šťovík přidáváme do polévek nebo omáček a také je výborný v salátech. Je vhodné ho před upotřebením na chvíli namočit v mléce nebo smetaně, tak mírně potlačíme negativní účinky kyseliny šťavelové.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy