REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sto lidí, sto chutí i na Štědrý den: Kdo si dá kapra, krocana nebo mořské řasy?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Každý člověk má jiné chutě. Tím spíš, když se jedná o cizince, který vyrostl v úplně jiné kultuře než my. Věděli jste, že v České republice žije na čtvrt milionů cizinců? A i ti budou slavit Vánoce a usednou ke štědrovečerní tabuli. Dají si jídlo, na které jsou zvyklí ze svého domova nebo budou následovat náš „kaprosalátový“ zvyk? Ať už se rozhodnou tak či tak, v obchodech najdou vše, na co si pomyslí.


Vánoce se každý rok nevyznačují pouze sváteční náladou, blikajícími světýlky a nakupováním dárečků. V každé rodině jde také o jídlo! Tím hlavním je Štědrovečerní večeře, která se v každé zemi vyznačuje vlastními tradicemi. Co si nejraději dají Češi a jaké chutě mají sváteční jedlíci v Evropě?

Kapr, řízek nebo vinná klobása?

Českým Vánocům stále dominuje kapr. V minulém roce se podle Českého rybářského svazu vylovilo 1,8 milionů kaprů a zhruba tři čtvrtě z nich se snědlo právě o Vánocích. Ale nejen to. K bramborovému salátu si rádi dáme kuřecí nebo vepřové řízky a také oblíbenou vinnou klobásu. „Vinná klobása z vepřového masa okořeněná bílým vínem, bílým pepřem, muškátem a citronem naplněná do skopového střívka má své vyznavače po celé republice,“ uvádí Rita Gabrielová, tisková mluvčí hypermarketu Globus. Nepotrpíme si však pouze na masité vánoční pokrmy. Po hlavním chodu, který doplňuje ještě polévka, si rádi dopřejeme pomyslnou třešničku na dortu v podobě cukroví nebo jednohubek a rodinných svátečních chuťovek.

 

Recept k fotografii najdete po kliknutí na fotografii nebo zde: Vinná klobása na černém pivě

 

Slovenská kapustnica a italské sladké Panettone

V České republice žije 64 tisíc Slováků, kteří tu také oslavují Štědrý den. Naše a jejich sváteční zvyklosti se ale maličko liší. Večeři například zahajují oplatkou s medem. Polévku si na Slovensku také dopřávají úplně jinou. Zatímco v Česku vyhrává hrachová, čočková nebo rybí polévka, Slováci vaří polévku, která je velmi podobná zelňačce. „Neodmyslitelnou polévkou k večeři je legendární kapustnica, tedy polévka se zelím v různých variantách s klobáskou nebo se smetanou,“ říká Kristina Gabíková ze Slovenska, která dlouhodobě žije v Praze. Až na polévku je ale hlavní chod stejný. Slováci si stejně jako my pochutnávají na smaženém kaprovi a bramborovém salátu a nezapomínají ani na sladkosti v podobě lineckého cukroví nebo čokoládových košíčků. Několik let v Česku žije i Italka Elisa Selmi. Kdo by očekával, že ve svátečním italském menu najde rybu, spletl by se. „Na Vánoce jíme zejména masové pokrmy jako hovězí vývar s tortellini a sýrem. Jako druhý chod zpravidla máme pečenou krůtu nebo vepřové maso s pečenými bramborami. Typické sladké vánoční jídlo je Panettone, velmi důležité pro nás Italy. Jíme s celou rodinou a zveme i přátele. Vánoce slavíme až 25., protože až do půlnoci 24. 12. se Ježíšek nenarodil, takže jíst nemusíte,“ říká.

 

Vánoční štola z Německa

Třetí nejpočetnější komunitou cizinců, kteří žijí na území České republiky, jsou Němci. Žije jich zde na 17 tisíc. Němci si sice rádi, stejně jako Češi, dopřejí kapra nebo další druhy ryb, nejoblíbenější je však husa nebo kachna s červeným zelím a bramborovým knedlíkem s jablky a slaninou. S oblibou se podává konšelská mísa, která se skládá z kousků vepřové pečeně, kachny, husy, krůty, uzeného masa a ze smetanových klobás. Na svátečním stole však nesmí chybět cukroví! To je z máslového či skořicového těsta. Známá a oblíbená je také vánoční štola s rozinkami, která si pomalu ale jistě získává i české strávníky. „Například vánoční máslovou štolu pečeme letos popáté a její obliba výrazně stoupá,“ vysvětluje Gabrielová.

 

Exotika na Vánoce? Není problém

I když drtivá většina Čechů při přípravě sváteční tabule dodržuje tradice, obchody jsou připravené i na nevšední požadavky zákazníků, kteří jsou například ze zahraničí, anebo pro Čechy, kteří chtějí vyzkoušet něco opravdu exotického. „Jsme připraveni nabídnout českým i zahraničním zákazníkům cokoliv, co mají o Vánocích rádi. Inspiraci zahraničím najdou jak v sortimentu pekařů, tak řezníků či rybářů. Například naše rybí pulty nejsou zdaleka jen o českém kaprovi – je tu několik druhů čerstvých mořských ryb nebo mořských plodů a pro skutečné fajnšmekry tu máme mořské řasy. V drůbeži nabízíme také krocany, které preferují například Angličané nebo Američané,“ dodává Rita Gabrielová z Globusu.

 

 

Recept k fotografii se vám otevře po kliknutí na fotografii, nebo ho najdete zde: Domácí hamburger z vinné klobásy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Cena medu zůstane i přes velký nedostatek českého lesního medu stejná, očekává se rekordní zájem

Český lesní med koncem ledna v obchodech dojde z důvodu špatné snůšky, komentuje situaci Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu. Včely vyprodukovaly v roce 2020 nejméně medu za posledních 20 let.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Stylové streetfoodové recepty pro vás a vaše přátele

Na streetfoodové dobroty, které důvěrně znáte z trhů a festivalů, už nemusíte čekat! Šikovné a známé české food-blogerky Markéta v troubě a S vášní pro jídlo, pro vás připravily chutné a jednoduché recepty s McCain hranolky Crispers, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku. Recepty jsou připravené i v duchu dalších trendů: uvědomělého vaření a neplýtvání jídlem. Oba trendy vybízí připravovat jídlo ze surovin, které máme běžně doma a když nevyužijeme celé balení některé potraviny, můžeme si ji nechat na jindy. Pozvěte přátele, rodinu a vychutnejte si spolu streetfoodové pokrmy v pohodlí domova.

číst dále ...

Nápadité recepty, díky nimž zase dopnete kalhoty

Leden, do kalhot vlezem. I tak bychom si mohli s nadsázkou poupravit známou českou pranostiku. Vánoční hodování se na nás totiž většinou podepíše a v prvním měsíci roku můžeme mít problém dopnout pásek, kalhoty, sukni… Navíc se zase proměnily naše chutě a my toužíme po něčem vyloženě lehkém, nepříliš mastném. Pozor, to ovšem neznamená, že to nebude dobré! Pokud je pokrm nabitý kvalitními surovinami, které poznáte také díky značkám kvality (např. Klasa, Regionální potravina nebo Bio), zažijete chuťové orgie. A navíc pak budete mít v bříšku jako v pokojíčku. Pojďme na to.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Špaldová mouka v kuchyni

Věděli jste, že existuje něco jako pšenice špalda? Ano, opravdu existuje. A právě z ní se vyrábí špaldová mouka. K její výrobě se používají celá zrna včetně obalové části, díky tomu špaldová mouka obsahuje velké množství prospěšných látek. Naši prapraprapraprarodiče z ní vařili a pekli zcela běžně, nyní se do kuchyní opět vrací. Třikrát hurá.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy