REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Šťavnatka vonná

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V menším množství vhodná ke kuchyňskému zpracvování, má totiž silnou aromatickou vůni po mandlích.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Hygrophorus agathosmus

Jedlá …………………. Šťavnatka vonná, všestranně využitelná v kuchyni, ale jen v menším množství s jinými druhy hub, kvůli intenzivní vůni mandlí.

Doba výskytu: září až listopad

Roste nepříliš hojně, jednotlivě nebo ve skupinách, v mechu v jeličnatých, zejména smrkových a borových lesích, vzácně i pod buky.

Klobouk až 70 mm, zpočátku polokulovitý až vyklenutý, později plochý, uprostřed s hrbolkem, slizský, ke středu jemně vláknitý, béžově šedý až šedohnědý. Lupeny široce připojené až krátce sbíhavé, řídké, bílé až našedlé. Třeň až 90 mm, válcovitý, štíhlý, suchý na vrcholu jemně šupinkatý, bílý. Dužnina je bělavá, chuť nevýrazná, vůně nápadná, intenzivní, hořkomandlová.

Možná záměna:

Za šťavnatku tečkovanou, nevoní po hořkých mandlích, výrazně však vonní sladce a roste na stejných stanovištích šťavnatka hyacintová (Hygrophorus hyacinthinus), která má bělavý až našedle růžový klobouk.

Autor textu i fotografie: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy