REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Šťavnatka terčovitá

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Poměrně hojně rostoucí druh a to od září do října. Je jedlá, využíváme ji především do směsí a polévek.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Hygrophorus discoideus

Jedlá …………………. Šťavnatka terčovitá je jedlý druh, využití jako u ostatních drobných šťavnatek, hodí se od polévek a směsí.

Doba výskytu: září až listopad

Roste dosti hojně, jednotlivě nebo ve skupinách i v malých trsech v jehlič- natých, zejména smrkových lesích, od pahorkatin do horského stupně.

Klobouk až 60 mm velký, v mládí polokulovitý až vyklenutý, pak plochý, s malým hrbolkem, slizský, na středu čokoládově hnědý nebo červenohnědý, na okraji až okrově hnědý, nebo špinavě bělavý. Lupeny široce připojené až mírně sbíhavé, široké, voskovité, bělavé, nahnědlé nebo našedlé. Třeň až 60 mm, válcovitý, jemně bělavě vločnatý, nahoře bělavý, směrem k bázi nahnědlý.

Možná záměna:

Podle malého hnědého terče na klobouku a ekologie dobře určitelný druh.

Autor textu: D. Marounek, Autor fotografie: M. Kříž

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy