REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Šťavnatka tečkovaná

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedlá houba, ale díky své velikosti je potřeba ke kuchyňskému zpracování větší množství plodnic.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Hygrophorus pustulatus

Jedlá ……………………. Šťavnatka tečkovaná je jedlá, jako ostatní druhy šťavnatek, hodí se do směsi, míchanic, polévek, díky své velikosti je ovšem potřeba větší množství plodnic.

Doba výskytu: září až listopad

Roste dosti hojně ve skupinách, především pod smrky, vzácněji i pod listnáči.

Klobouk až 60 mm, polokulovitý až vyklenutý, s malým hrbolkem uprostřed, ve stáří mírně vmáčklý, slizský, zejména ve středu s jemnými šupinami, šedý, šedohnědý, na středu tmavší, vysychá do šeda. Lupeny sbíhavé, řídké, tlusté, voskovité a bílé, sbíhající se na třeň. Třeň je válcovitý až 70 mm štíhlý, na bázi mírně ztenčený, bílý, pokrytý šedými až šedohnědými vločkami. Dužnina je bílá chuť i vůně nevýrazná.

Atlas hub - Houby lupenatéMožná záměna:

Podobná je šťavnatka vonná (Hygrophorus agathosmus), má ovšem velmi nápadnou vůni po hořkých mandlích.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy