REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Šťavnatka slonovinová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedlý druh houby, hodící se především do směsí.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Hygrophorus eberneus

Jedlá …………………. Šťavnatka slonovinová je jedlý druh houby, využití všestranné, nejlépe se hodí do směsí.

Doba výskytu: září až listopad

Roste dosti hojně jednotlivě nebo ve skupinách, na zemi v listnatých i jehličnatých lesích, zejména pod buky, především na bohatších půdách.

Klobouk až 90 mm, polokulovitý až vyklenutý, slizský, lesklý, bílý, později na středu slabě nažloutlý, lupeny jsou sbíhavé, bílé až světle krémové. Třeň až 100 mm, válcovitý slizský, nahoře jemně šupinkatý. Dužnina je bílá, šťavnatá, neměnná, chuť nevýrazná, sladká vůně. Celá plodnice se ve stáří zbarvují žlutavě nebo okrově žlutě.

Možná záměna:

Za šťavnatku drvopleňovou (Hygroporus cossus), která ve stáří nemění barvu a má výrazný pach po housence drvoplené.

Autor textu i fotografie: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy