REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Šťavnatka Hedrychova

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nejedlá houba rostoucí poměrně nehojně pod břízami, s kterými tvoří mykorhizu.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Hygrophorus hedrychii

Nejedlá …………………. Šťavnatka Hedrychova je nejedlý druh houby, v kuchyni zcela bez využití.

Doba výskytu: září až listopad

Roste nepříliš hojně pod břízami s kterými tvoří mykorhizu. V Červeném seznamu je uvedena jako ohrožený druh.

Klobouk až 80 mm, vyklenutý, později téměř plochý, slizský, bílý, krémový se žlutočerveným nádechem, někdy i poněkud vmáčklý, často s tupým hrbolem. Lupeny jsou připojené, sbíhavé řídké, tlusté, bílé, ve stáří s růžovým nádechem. Třeň až 100 mm, štíhlý, bílý, k bázi se ztenčující, ve stáří s žlutočerveným nádechem, často pokřivený. Dužnina bělavá, bez výrazné vůně i chuti.

Možná záměna:

Podobná je šťavnatka slonovinová, nemá růžové tóny na lupenech, sladkou vůni a roste pod buky.

Zajímavost:

Štavnatku Hedrychovou popsal český mykolog Josef Velenovský, šťavnatka Hedrychova byla popsána a nalezena i v Kanadě.

Autor textu i fotografie: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy