REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Staňte se letos hvězdou grilovací sezóny!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Voňavé, křehké a lahodné. Grilované maso je zkrátka něco, bez čeho si letní posezení na zahrádce jen těžko dokážeme představit. A i když se mnozí mohou domnívat, že se jedná o velmi jednoduchou disciplínu, je vhodné dodržet alespoň základní pravidla, díky nimž bude váš steak chutnat jako od profesionálního kuchaře. Připravte se na letní sezónu poctivě a nachystejte si maso, po kterém se jen zapráší!


Ať už během grilování vsadíte na hovězí, nebo pro steak méně obvyklé vepřové, buďte si jisti, že prvním krokem k úspěchu je vybírat kvalitní maso. Řada tuzemských farem, které hospodaří v režimu ekologického zemědělství, nabízí široké spektrum partií vhodných ke grilování, vyzrálých a jemných. Právě vyzrálost masa a správná volba plemene je tou zásadní ingrediencí, jež vám zaručí úspěch. Chov zvířat je na ekofarmách podřízen tzv. animal welfare zásadám, které spočívají v zajištění co nejpřirozenějších podmínek pro život, v celoročním přístupu na pastvinu a volné prostranství, ale také v přísunu kvalitního bio krmiva nebo v dostatečné socializaci. Fyzická i psychická pohoda zvířat se tak následně projevuje i na struktuře a vysoké kvalitě masa, jež je navíc podtržena šetrným způsobem porážky. Více informací o biopotravinách najdete na myjsmebio.cz.

Chcete si být jisti, že skutečně nakupujete zboží vyprodukované v souladu s principy ekologického zemědělství? Pak v obchodech hledejte označení logy biolistu či biozebry. Pro ještě autentičtější zážitek zavítejte na samotné ekofarmy, kde na vlastní oči uvidíte, jak se zde hospodaří a v jakých podmínkách zvířata žijí. Seznam farem najdete na kamprobio.cz a lovime.bio, kde zároveň pomocí interaktivní mapy dohledáte tu, která se nachází nejblíže vašemu okolí, a rovnou si prohlédnete její aktuální nabídku.

 

Tuk jako nejlepší přítel grilování

Dáváte před prorostlým masem přednost tomu libovému? Při grilování steaku od této zásady raději upusťte, jelikož právě v tomto případě platí, že tuk zajistí naprosto výjimečný chuťový zážitek. Díky němu je maso šťavnatější, křehčí a chuťově výraznější. Pokud se mu i tak chcete raději vyhnout, radíme odstraňovat ho až ve chvíli, kdy je maso hotové. Svou nezastupitelnou roli totiž vykoná právě během procesu grilování.

 

Myslete na správnou teplotu

Zapomeňte na to, že byste steak hodili na gril rovnou po vytažení z lednice. V takovém případě by totiž došlo k tepelnému šoku, maso by se stáhlo a ztratilo na šťavnatosti a křehkosti. Raději ho nechte při pokojové teplotě minimálně dvě hodiny v klidu odpočívat.

 

Méně je někdy více

Nepotřebujete složité marinády, abyste vykouzlili doslova explozi chutí. Bohatě vám totiž postačí sůl, pepř a olivový olej. Dbejte ale především na správné načasování. Rozhodně nedoporučujeme solit, pokud se ke grilování chystáte až za několik hodin. Raději počkejte a maso osolte těsně před tím, než gril rozžhavíte, nebo až po upečení.

 

Hurá do toho!

Nebojte se gril předehřát na velmi vysokou teplotu. Pokud byste totiž začali pouze na mírném ohni, maso se rychle vysuší a celá vaše práce přijde vniveč. V žádném případě steak neotáčejte vidličkou, chopte se raději kleští. Řiďte se především teplotou masa a rozhodně mějte po ruce teploměr. I když se pro jednotlivé stupně propečení často uvádí konkrétní čas, myslete na to, že velmi záleží také na velikosti a tloušťce masa.

 

Nechte maso odpočinout

Rádi byste se do masa zakousli ihned po sundání z grilu? Radíme svou chuť na chvíli ovládnout a nechat maso prvních pár minut odpočinout a dojít v teple. Díky tomu se totiž šťáva rozprostře rovnoměrně po celém steaku a vy si pak toto šťavnaté mistrovské dílo budete moci vychutnat se vším všudy.

 

TIP na závěr:

Pro lahodné maso v bio kvalitě se vydejte třeba na malebnou Farmu Galloway v Plzeňském kraji, která zároveň poskytuje i možnost ubytování. Navíc zde chovají koně, nabízí projížďky a o zábavu pro malé i velké je tak bezvadně postaráno. Více informací se dozvíte na galloway-farma.cz.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Startup Objednáme už digitalizoval přes 500 restaurací. Nyní brojí proti vysokým provizím dovážkových služeb

Zavedené donáškové firmy si účtují téměř třetinu z ceny každé objednávky. Český startup Objednáme, poskytující komplexní digitální objednávkový systém pro restaurace, chce skrze novou funkci restauracím usnadnit provoz vlastních rozvozů a snížit tak i cenu pro koncové zákazníky.

číst dále ...

Vedra jsou tu. Jaké potraviny vás spolehlivě ochladí?

Letní měsíce se v posledních letech nesou ve znamení vysokých teplot, které našemu organismu dlouhodobě nesvědčí. Jak si ulevit od veder, když nemůžeme skočit do bazénu a klimatizace zrovna není po ruce? Pomoci nám můžou i některé potraviny – a možná vás některé z nich svou „ochlazovací“ schopností překvapí.

číst dále ...

Jak uchovávat potraviny při převozu na chatu

Vyšší teploty potravinám přepravovaným v autě na chatu či chalupu příliš nesvědčí. Jiné řešení než právě tohle však mnohdy neexistuje, třeba když se vaše chata nachází mimo civilizaci nebo v malé vesničce bez obchodu. Správně provedený transport je však pro potraviny naprosto nezbytný, vzhledem k tomu, že i během velmi krátké chvilky v autě může vlivem nadměrného tepla dojít k jejich znehodnocení. Podívejte se na pár dobrých rad, jak postupovat, pokud chcete uchovat potraviny čerstvé.

číst dále ...

Cestovatel po Itálii: nová limitovaná bageta od Simply Fresh přijíždí s Fiatem 500 pro vás!

Letní počasí a prosluněné dny přímo vybízí k cestování do zahraničí. Pokud se ale letos k moři nedostanete, nemusíte být smutní. Značka Simply Fresh totiž připravila limitovanou edici baget s názvem Cestovatel po Itálii, která přinese kousek Itálie i k vám domů. Zapojit se navíc můžete do soutěže o Fiat 500. Novinka je dostupná na benzinových stanicích (např. Orlen a Tank Ono) nebo ve vybraných prodejnách (např. Žabka a Pont).

číst dále ...

Česko zná vítěze soutěže Chléb roku 2024 V Pardubicích byl překonán český chlebový rekord

Ve středu 12. června se v Pardubicích uskutečnil již 30. ročník největší tuzemské pekařské akce Dny chleba, kde se sešli pekařští odborníci, aby společně vybrali vítěze prestižní soutěže Chléb roku. Na místě bylo vystaveno celkem 272 druhů chleba, a jedná se tak o nový rekord, který posvětil zástupce Agentury Dobrý den, jež české rekordy spravuje. V samotné soutěži Chléb roku bylo posuzováno 113 různých chlebů.

číst dále ...

Jak poznat skutečně kvalitní olivový olej?

Španělsko je známé jako největší producent olivového oleje na světě a jejich výrobky jsou synonymem pro kvalitu a tradici. V tomto článku se zaměříme na dva klíčové faktory, které určují kvalitu olivového oleje – polyfenoly a aciditu. Dozvíte se, proč jsou tyto složky tak důležité pro vaše zdraví a jak ovlivňují chuť a trvanlivost oleje.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.