REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Špenát setý

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Rychle rostoucí jednoletá rostlina, pěstovaná pro velmi cenné obsahové látky v listech. Mrazuvzdorná. Obsahuje hodně železa, beta karotenů a kyseliny listové. Je bohatý na vitamíny A a C.


Encyklopedie zeleninyLatinsky: Spinacia oleracea. Chenopodiaceae

Za oblast původu špenátu je považována jihozápadní Asie. Řekové ani Římané jej neznali. Jako první špenát pěstovali Peršané, od 7. století byl pěstován v Číně a do Evropy se dostal okolo roku 1100 přes Španělsko, kam jej přivezli Maurové.

Forma s ostnitými semeny byla známa ve 13. století v Německu a o století později byla běžně rozšířena v evropských klášterních zahradách. Forma špenátu s hladkými semeny byla poprvé popsána v roce 1522; první zmínku o ní najdeme v Novém Herbáři Williama Turnera ze 16. století.

Dětem se špenát podával s tím, že na ně bude mít stejně blahodárný vliv jako na Pepka námořníka. Povědomí o neobyčejně vysokém obsahu železa začíná v roce 1870 u dr. E. Von Wola. Jím zveřejněné údaje nikdo neověřoval až do roku 1937, kdy vyšlo najevo, že obsah železa je desetkrát menší, než tvrdil, protože se spletl o desetinné místo!

Odrůdy špenátu:

Tradičně se rozlišují dvě hlavní skupiny. Odrůdy s ostnitými semeny s laločnatými listy jsou považovány za otužilejší než odrůdy s kulovitými hladkými semeny, jež lépe snášejí vysoké teploty a pěstují se jako letní plodina. Moderní odrůdy jsou obecně přizpůsobivější.

„America“ má silné tmavozelené listy, seje se na jaře. Špatně přežívá přes zimu „Bloomsdale“ („Bloomsdale Long Standing“) je odrůda s kadeřavými, masitými, chutnými listy. Snáší chladnější podmínky, pomalu vybíhá do květu a má dlouhé období sklizně. „Dominant“ je dobrá univerzální odrůda k jarnímu a podzimnímu vysévání; má silné listy, je produktivní a odolná vůči vybíhání do květu. „Giant Winter“ je robusní pozdně podzimní a zimní odrůda, snese i přemrznutí a je velmi odolná vůči chorobám. „Medania“ je letní odrůda. Snáší horko a sucho a je odolná vůči plísni salátové. „Sigmaleaf“ je statná, chutná odrůda, vhodná k vysévání na jaře a na podzim. „Space“ má hladké, tmavozelené listy a je odolná vůči plísni salátové. Ideální odrůda pro jakékoliv období. Letní a podzimní odrůda „Trinidad“ má tmavozelené listy, pomalu vybíhá do květu a je dosti odolná vůči plísni salátové.

Použití v kuchyni:

Před úptavou listy důkladně opereme. Zpracujeme je pokud možno ihned po sklizni. Mladé lístky krátce povaříme ve vodě nebo v páře a pak z nich můžeme připravit salát.

Listy špenátu dáme do hrnce a na mírném ohni je nasucho prohřejeme; nesmíme je spálit. Po 5 minutách listy promícháme, pak dáme oheň naplno a dusíme ještě 1 minutu. Necháme okapat na cedníku a nakrájíme na proužky ostrým nožem.

Špenát můžeme vařit i s olivovým olejem, sýrem, smetanou, jogurtem, šunkou, slaninou nebo ančovičkami, dochutit jej můžeme muškátovým oříškem, pepřem a cukrem.

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew

Recepty:

Špenátová taraba Špenát po florentsku Slaný koláč s vejci a špenátem

Koláč s uzeným masem a špenátem Jehněčí hřbet s listovým špenátem

Dušený špenát II. Špenátová polévka Závin s ricottou a špenátem …..

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy