REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Šalotka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Malé cibulky, pěstované jako jednoletky, tvoří několik nových cibulek. Je to otužilý druh, obsahující menší množství vitamínů a minerálů.


Encyklopedie zeleninyLatinsky: Allium salota

Šalotka je otužilý, rychle rostoucí druh, který je vhodný pro pěstování v chladnějších klimatických oblastech. Dobře snáší i horko a v porovnání s běžnými cibulemi prospívá lépe na chudších půdách. Skladba je dražší než semena. Pokud není zajištěno zastínění, má častý sklon k nadměrnému vytažení lodyhy. Kupujte pouze semena odolná proti virovým nákazám, která jsou životaschopnější a přinášejí vyšší výnos, nebo si uchovejte zdravé cibulky z vaší sklizně a použije je v následujícím roce.

Odrůdy: Odrůda Atlantic může být vysévána časně a přináší bohatou úrodu velkých cibulek, které jsou křehké, chutné a je možné je dobře skladovat. Vsévaná odrůda Creation F1 je chuťově vynikající, velmi odolná k vytahování prýtů. Je vhodná k uskladnění. Drittler White Nest je stará odrůda, tvořící chutné cibule různé velikosti. Odrůda Giant Yeloow Improved je odrůda s dobrou pověstí, která je zárukou vysoké sklizně. Golden Gourmet jsou šalotky jemné chuti, vhodné k přípravě vařených jídel i salátů. Je to spolehlivá odrůda s vysokými výnosy. Snadno stravitelné cibulky je možné dobře skladovat …

Použití v kuchyni:

Šalotka má jemnější chuť než klasická cibule. Obecně je možné říci, že odrůdy se žlutou pokožkou jsou větší a více trvanlivé, zatímco červené odrůdy jsou menší a voňavější. Cibulky je možné konzumovat přímo nebo zavařovat. Listy se konzumují obdobně jako jarní cibule. Také je možné šalotku nakrájet a posypat jí již hotový řízek těsně před podáváním. Při smažení by šalotka neměla zhnědnout, protože tím získá hořkou chuť.

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Bylinky, nepostradatelná součást kuchyně!

Dokážou proměnit i obyčejný pokrm v gurmánskou specialitu, dochutí a ovoní každý recept a navíc díky nim můžete snížit množství použité soli. Jak můžete bylinky pěstovat, aby byly vždy čerstvé, anebo skladovat, abyste uchovali jejich vůni i chuť? Prozradíme vám spoustu užitečných rad a k tomu ještě přidáme skvělé bylinkové recepty…

číst dále ...

Svěží recepty, které uspokojí vaše letní chutě

Ryby, brambory, zelenina, ovoce. To jsou základní suroviny našich nápaditých srpnových receptů. Můžete si z nich sestavit příjemné letní menu, protože nabízíme nejen hlavní chody, ale také jídla hodící se coby předkrmy. A samozřejmě nesmí chybět ani dezerty, tentokrát v podobě osvěžujících nanuků plných ovoce. Nachystejte si potřebné kvalitní ingredience, ideálně se značkami kvality (jako je např. Klasa nebo Regionální potravina), abyste si na všem pořádně pochutnali a také dodali tělu dostatek živin. A můžeme začít.

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Kouzlete s ovocem, oslaďte si život pečeným čajem

Skvěle chutná a potěší i jako pěkný dárek. Řeč je o pečeném čaji, který vás v chladných dnech zahřeje a v létě osvěží. Rybíz, jablka, hrušky, maliny i další lesní plody. Ingrediencím se meze nekladou, vždy záleží na vaší chuťové preferenci. Příprava je jednoduchá a výsledek originální. Pamatujte jen, že ten nejlepší vyrobíte výhradně z kvalitních surovin.

číst dále ...

Rajčata, nejoblíbenější zelenina Čechů

Rostou skoro všude a milují je po celém světě. U nás se ale rajčata začala konzumovat až od 19. století, a navíc byla zpočátku považována za jedovatá. To už je ale dávno zapomenuto. Dnes už víme, že obsahují plno vitaminů, antioxidantů a minerálů. Proto není divu, že jich ročně v průměru spotřebujeme až 12 kg. Jelikož jsou rajčata tak populární, vyzpovídala Akademie kvality Alici Kouřilovou, vedoucí kanceláře Zelinářské unie Čech a Moravy.

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy