REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Šalotka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Malé cibulky, pěstované jako jednoletky, tvoří několik nových cibulek. Je to otužilý druh, obsahující menší množství vitamínů a minerálů.


Encyklopedie zeleninyLatinsky: Allium salota

Šalotka je otužilý, rychle rostoucí druh, který je vhodný pro pěstování v chladnějších klimatických oblastech. Dobře snáší i horko a v porovnání s běžnými cibulemi prospívá lépe na chudších půdách. Skladba je dražší než semena. Pokud není zajištěno zastínění, má častý sklon k nadměrnému vytažení lodyhy. Kupujte pouze semena odolná proti virovým nákazám, která jsou životaschopnější a přinášejí vyšší výnos, nebo si uchovejte zdravé cibulky z vaší sklizně a použije je v následujícím roce.

Odrůdy: Odrůda Atlantic může být vysévána časně a přináší bohatou úrodu velkých cibulek, které jsou křehké, chutné a je možné je dobře skladovat. Vsévaná odrůda Creation F1 je chuťově vynikající, velmi odolná k vytahování prýtů. Je vhodná k uskladnění. Drittler White Nest je stará odrůda, tvořící chutné cibule různé velikosti. Odrůda Giant Yeloow Improved je odrůda s dobrou pověstí, která je zárukou vysoké sklizně. Golden Gourmet jsou šalotky jemné chuti, vhodné k přípravě vařených jídel i salátů. Je to spolehlivá odrůda s vysokými výnosy. Snadno stravitelné cibulky je možné dobře skladovat …

Použití v kuchyni:

Šalotka má jemnější chuť než klasická cibule. Obecně je možné říci, že odrůdy se žlutou pokožkou jsou větší a více trvanlivé, zatímco červené odrůdy jsou menší a voňavější. Cibulky je možné konzumovat přímo nebo zavařovat. Listy se konzumují obdobně jako jarní cibule. Také je možné šalotku nakrájet a posypat jí již hotový řízek těsně před podáváním. Při smažení by šalotka neměla zhnědnout, protože tím získá hořkou chuť.

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Užijte si letní měsíce s kvalitními potravinami

Léto je v plném proudu. Děti si užívají zasloužené prázdniny a často vyráží se svými rodiči a prarodiči například na chalupy, kde stráví nezapomenutelné okamžiky. Zcela jistě k těmto chvílím patří i skvělé pokrmy. A proto přinášíme nové recepty, které ocení všechny věkové kategorie. Společně si připravíme domácí malinovou limonádu, staročeskou česnečku, čevabčiči s bramborem na bouchačku a osvěžující okurkový salát. Abyste měli vždy jistotu, že kupujete kvalitní suroviny pro přípravu jednotlivých receptů, zaměřte se při výběru potravin na přítomnost log kvality Klasa, Regionální potravina nebo BIO na obalech potravin.

číst dále ...

Povinná výbava do letních dnů! Vsaďte na domácí ledové osvěžení

Nedáte během léta dopustit na nejrůznější zmrzliny nebo nanuky, které nejenže skvěle chutnají, ale zároveň dokonale zchladí a osvěží? I když nám obchody nabízejí nepřeberné množství různých druhů i příchutí, domácí přípravě se zkrátka nic nevyrovná. Vyzkoušejte naše tipy a dopřejte si originální dobroty, které si zamilují ve vaší rodině všichni od nejmladších po nejstarší.

číst dále ...

Mangold – ideální zelenina do dietního jídelníčku

Mangold je listová zelenina chutí i vzhledem podobná špenátu. V obchodech se neobjevuje úplně běžně a je to škoda. Je totiž velmi lahodný a plný zdraví. Navíc má intenzivnější chuť než špenát a jeho barevné řapíky se dají využít podobně jako oblíbený chřest. Je nízkokalorický. Pokud hubnete, neměl by ve vašem jídelníčku chybět.

číst dále ...

Tajemství zrádných dresinků

Léto má většina z nás z pohledu jídelníčku spojené s grilováním a lehkými saláty. Grilované maso a spousta zeleniny jsou symbolem zdravé kuchyně. Přesto konzumaci takových jídel často doprovází nepřítel v podobě neviditelných kalorií, který může ze zdánlivě „neškodného jídla“ udělat kalorickou bombu. Tím skrytým problémem jsou energeticky vydatné zálivky či dresinky.

číst dále ...

Thomas Henry vyhrál prestižní ocenění

Thomas Henry se řadí mezi oblíbené, a hlavně kvalitní toniky a limonády. Díky tomu se skvěle hodí jako doplněk k alkoholickým nápojům a společně tak vytvářejí výjimečné drinky. Nyní byl Thomas Henry oceněn jako vítěz v druhém ročníku soutěže Tonic & Mixer Masters.

číst dále ...

Nebojte se experimentovat a propadněte kouzlu studených polévek!

Léto v plném proudu, venkovní teploty stoupají a s nimi i chuť na nejrůznější osvěžující dobroty. Dejte sbohem předsudkům a nechte se inspirovat trendem posledních let, kterým jsou studené polévky. Můžete si je dopřát v podobě lehkého, ale výživného obědu nebo jednoduché večeře. Vyzkoušejte třeba naše tipy, uvidíte, že si vás tahle pochoutka rychle získá!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy