REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Šalotka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Malé cibulky, pěstované jako jednoletky, tvoří několik nových cibulek. Je to otužilý druh, obsahující menší množství vitamínů a minerálů.


Encyklopedie zeleninyLatinsky: Allium salota

Šalotka je otužilý, rychle rostoucí druh, který je vhodný pro pěstování v chladnějších klimatických oblastech. Dobře snáší i horko a v porovnání s běžnými cibulemi prospívá lépe na chudších půdách. Skladba je dražší než semena. Pokud není zajištěno zastínění, má častý sklon k nadměrnému vytažení lodyhy. Kupujte pouze semena odolná proti virovým nákazám, která jsou životaschopnější a přinášejí vyšší výnos, nebo si uchovejte zdravé cibulky z vaší sklizně a použije je v následujícím roce.

Odrůdy: Odrůda Atlantic může být vysévána časně a přináší bohatou úrodu velkých cibulek, které jsou křehké, chutné a je možné je dobře skladovat. Vsévaná odrůda Creation F1 je chuťově vynikající, velmi odolná k vytahování prýtů. Je vhodná k uskladnění. Drittler White Nest je stará odrůda, tvořící chutné cibule různé velikosti. Odrůda Giant Yeloow Improved je odrůda s dobrou pověstí, která je zárukou vysoké sklizně. Golden Gourmet jsou šalotky jemné chuti, vhodné k přípravě vařených jídel i salátů. Je to spolehlivá odrůda s vysokými výnosy. Snadno stravitelné cibulky je možné dobře skladovat …

Použití v kuchyni:

Šalotka má jemnější chuť než klasická cibule. Obecně je možné říci, že odrůdy se žlutou pokožkou jsou větší a více trvanlivé, zatímco červené odrůdy jsou menší a voňavější. Cibulky je možné konzumovat přímo nebo zavařovat. Listy se konzumují obdobně jako jarní cibule. Také je možné šalotku nakrájet a posypat jí již hotový řízek těsně před podáváním. Při smažení by šalotka neměla zhnědnout, protože tím získá hořkou chuť.

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy