REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Specialistka na zdravé stravování radí: 7 praktických tipů, jak na cukroví bez lepku

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Potřebujete připravit cukroví bez lepku. Buď všechno nebo jen pár druhů. Důvody mohou být různé: zjištěná celiakie v rodině, intolerance lepku nebo jen bezlepková návštěva. Tak pojďme na to, Vánoce klepou na dveře, čas na experimenty není. Specialistka na zdravé stravování, Ing. Kamila Metzová, pro vás sepsala tipy z praxe, které vám usnadní cestu.


Tip č. 1: Pokud nemáte zkušenosti s kombinacemi jednodruhových mouk, vsaďte na hotovou bezlepkovou směs. Např. Univerzální směs bez lepku od Labety využijete nejen na vánoční cukroví, ale připravíte s ní snadno i kynuté knedlíky, koláče, chléb, bábovku, palačinky, dorty, pizzu a mnoho dalšího. Směs je vychytanou kombinací surovin, díky kterým se vám upečené kousky nebudou rozpadat.

Tip č. 2: Pořiďte si do zásoby jemně mleté ovesné vločky bez lepku. Vykouzlíte s nimi snadno zdravější verzi marokánek nebo voňavé jablečné hrudky. Když obojí polijete čokoládou, máte úspěch zaručen.

Tip č. 3: Nemáte náladu na styl pečení pokus/omyl a chcete mít 100% jistotu, že to i na poprvé vyjde? Nepečte! Jednoduše vyrobte nepečené cukroví. Kombinace ořechů, sušeného ovoce, kakaa, bezlepkových sušenek či piškotů a ořechových másel. Vždy se vám podaří chutná hmota, kterou stačí vyválet v mletém kokosu a nasázet do mini cukrářských košíčků.

Tip č. 4: Mouku klidně vynechte a zaměřte se na přirozeně bezlepkové druhy cukroví. Kokosky, opilé švestky v čokoládě, arašídová kolečka, makové hvězdičky, ořechové vanilkové rohlíčky…Mouka? Nikde…

Tip č. 5: K Vánocům se hodí kokos a z kokosové moučky lze připravit mnoho druhů cukroví. Sehnali jste v obchodě jen strouhaný kokos, navíc hrubý? Jednoduše ho přetvořte pomocí kuchyňského robotu či mixéru na jemný prášek. Hned se s ním bude lépe pracovat.

Tip č. 6: Mandlová mouka nikdy nezklame. Do cukroví je jako dělaná, navíc je voňavá a přirozeně sladká. Pro extra lahodnou chuť lineckého cukroví bez lepku nahraďte část Univerzální směsi bez lepku jemně mletou mandlovou moukou. Výborné!

Tip č. 7: Skvěle poslouží i luštěniny. Může to znít zvláštně, mouka z červené čočky je však pro pečení bez lepku skvělou ingrediencí. Z fazolí zase můžete připravit alternativní verzi známých brownies. Stačí je rozkrájet na malé čtverečky, ozdobit bílou čokoládu a další druh cukroví je na světě.

Článek pro vás ve spolupráci se značkami Labeta a Iswari připravila lektorka zdravého životního stylu Ing. Kamila Metzová, autorka webu www.varilamysicka.cz. Na webu www.labeta.cz najdete další tipy a množství inspirativních receptů.

 

Recepty k článku:

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

Co je to půst? A proč ho držet?

Vyzkoušejte si, zda vašemu tělu neprospěje začít jíst střídmě, jak to dělaly vaše babičky a prababičky. Po hojných a výživných vánočních svátcích začali naši předkové slavit další blahobytný svátek plný domácích zabíječek, pečené drůbeže a koblih, byl to masopust. Masopustem je označováno více jak 40 denní období od Tří králů 6.1. až do Popeleční středy. Po tomto období hojnosti však v minulosti vždy následoval půst. Před svátky jara Velikonocemi a Kristovým zmrtvýchvstáním bylo potřeba očistit tělo i mysl a začít žít střídměji. A k tomu byl dobrý právě půst, který tehdy trval 6 týdnů.

číst dále ...

Kukuřice 4x jinak!

Měkká a sladká jádra kukuřice přidávají do receptů nezaměnitelnou chuť a texturu. Při vaření se kukuřice může využívat v různých formách – čerstvá, vařená, grilovaná nebo konzervovaná. Snášejí ji lidé, kterým vadí lepek, první zoubky si na kukuřičných křupkách brousí batolata, dospělí si bez popcornu nedovedou kino ani představit.

číst dále ...

Lektorka zdravého vaření radí: 5 tipů pro fresh start v novém roce

Konec roku byl protkaný cukrem a spoustou jídla, i když jsme v tom třeba byli nevinně. Cukroví na každém rohu, vaječný koňak, štola pěkně zasněžená moučkovým cukrem, sladký svařák na vánočním trhu, medovina, jako dárek od návštěvy bonboniéra. K tomu řízky, klobásky, tučné sýry a misky s brambůrkami. S blížícím se začátkem nového roku mnozí z nás cítíme, že bychom chtěli odstartovat nový rok zdravěji a cítit se energicky. Dobrá zpráva je, že stačí pár změn a brzy pocítíte výsledky.

číst dále ...

Měsíc šéfkuchařů nabídne pokrmy, které si už jindy v Praze nedáte

Šest pražských podniků, šest speciálních jídel – to je únorový měsíc šéfkuchařů, který nabídne nejen českou klasiku v moderním hávu, ale i mezinárodní gastronomii. Do měsíce šéfkuchařů, který bude probíhat po celý únor, se zapojily podniky Bruxx, Vinohradský Parlament, Brambory, Sia, Bistro Sisters nebo Cukrář Skála. Podniky umožní ochutnat pokrmy, jež v menu běžně nenabízí.

číst dále ...

Kombucha – nápoj nesmrtelnosti, který zpestří nejen suchý únor

Držíte letos suchý únor? Bezesporu je to skvělá volba pro naše tělesné i duševní zdraví. Bez alkoholu se zlepšuje spánek, soustředění a dost často i stav naší peněženky. Ale nabízí se otázka: Co pít, když nepiji? Když člověk nepije alkohol, má dost často omezený výběr – sladké limonády, ochucená nealko piva, a to je všechno. Co takhle zkusit Kombuchu? Nejen že skvěle chutná a není samý cukr, ale je plná antioxidantů a zdraví prospěšných látek. Je to vlastně fermentovaný čajový nálev, který má právě díky kvašení skvělou osvěžující chuť. Ráno nastartuje organismus a večer klidně nahradí drink. A to doslova.

číst dále ...

Způsob mletí zrn ovlivňuje chuť i kvalitu mouky

Proces mletí obilí je při výrobě mouky nesmírně důležitý. Ovlivňuje jak chuť výsledného produktu, tak i nutriční hodnoty mouky. Od okamžiku sklizně do chvíle, kdy si v obchodě vyberete svůj sáček, ujde zrno a posléze mouka dlouhou cestu. Ta se často liší podle mlýna, kde dochází k mletí.

číst dále ...

Když zavřete vinaře a kuchaře spolu do sklepa…

…vykouzlí vinařskou kuchařku. Není nic nového na tom, že se vína liší region od regionu, doslova kopec od kopce a vinař od vinaře. Že má každý kuchař svůj nenapodobitelný rukopis a používá jinak jiné regionální suroviny, také nepřekvapí. Ale o to zajímavější dílo vznikne, když se tyto jedinečné projevy lidské nápaditosti spojí dohromady. A co teprve, kdy je těch vinařů a kuchařů dohromady 30.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků