REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Spastická zácpa

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tento typ zácpy je vzácnější a je pro něj charakteristická zvýšená dráždivost střeva (u prosté zácpy je dráždivost střeva snížena).


U postižených se většinou objevuje více potíží (křečovité bolesti v různých partiích břicha, přechodné bolestivé stahy vyvolané zaškrcováním střeva, zvláště při delším zadržování stolice, nadýmání a změna vzhledu stolice). Protože se někdy střídá tuhá bobkovitá stolice s řídkou, překotně vyprazdňovanou, nebo je tuhá „rozsekaná“ stolice promíšena s řídkým obsahem vzniklým vylučováním tekutiny v poslední části tlustého střeva, považuje nejen nemocný, ale někdy i lékař stolici za průjmovitou a léčí chorobu jako průjem včetně příslušné diety. Ve skutečnostik může jít o tzv. nepravý průjem, avšak nebývá snadné správně potíže hodnotit a onemocnění rozpoznat. Jednou z hlavních příčin této zácpy je zvýšené nervové vypětí. Potíže zhoršuje silně kořeněná a pikantní strava.

Při spastické zácpě se doporučují především potraviny, které nedráždí trávicí ústrojí a jsou lehce stravitelné. Nevhodné jsou silně kořeněné pokrmy, pokrmy s majonézou, tučné a kořeněné uzeniny, tužší zelenina, celozrnné pekařské výrobky, silnější pravý čaj a u některých nemocných i mléko. Ve stravě se omezuje i množství tuku, neboť zejména přepálené tuky působí dráždivě na střevní sliznici. Pokrmy se upravují vařením, dušením, pečením a grilováním. Zahušťují se moukou opraženou na sucho nebo zátřepkou z vody a mouky. V období zhoršení potíží nepodáváme potraviny s vyšším obsahem vlákniny.

Nemocný má přijímat dostatečné množství tekutin. Dieta při spastické zácpě má obsahovat kysané mléčné výrobky (většina nemocných je snáší dobře), mladou zeleninu, ovoce s malým množstvím vlákniny ve formě pyré (např. banán a loupaná strouhaná jablka), nepříliš sladké a tučné moučníky, např. veku s jablky a tvarohem, piškoty s ovocným krémem, piškotový závin s ovocným krémrm apod. Pokrmy kořeníme bylinkami, citronovou kůrou, vývarem z kmínu, majoránkou, dobromyslí, vanilkou, bobkovým listem. K ochucení je vhodná i citronová a pomerančová šťáva.

Příklad jídelníčku při spastické zácpě

1.

den

Snídaně: Slabý čaj s citronem, rohlík, máslo

Přesnídávka: Tvarohová pomazánka, houska nebo rohlík

Oběd: Krupicová polévka se zeleninou, masový pudink, bramborová kaše, meruňkový kompot

Svačina: Ovocný krém, piškoty

Večeře: Vařené brambory s tvarohem, acidofilní mléko

2.

den

Snídaně: Šípkový čaj, houska nebo rohlík, máslo

Přesnídávka: Vejce naměkko, rohlík

Oběd: Hovězí vývar s rýží, přírodní telecí (hovězí) plátek, bramborová kaše, meruňkový kompot

Svačina: Bílá káva, loupáček

Večeře: Jablková veka, čaj

3.

den

Snídaně: Bílá káva, buchta s povidly

Přesnídávka: Jogurt, rohlík

Oběd: Bramborová polévka s mrkvovou šťávou, mletý dušený řízek, vařené brambory, hlávkový salát

Svačina: Houska, rajče, máslo, acidofilní mléko

Večeře: Nudle s tvarohem, čaj s citronem

4.

den:

Snídaně: Slabý čaj s mlékem, loupáček

Přesnídávka: Sýr Lučina, rohlík, rajče

Oběd: Krupicová polévka se zeleninou, vařené hovězí maso, pažitková omáčka, knedlík, kompot z loupaných broskví

Svačina: Bílá káva, bublanina

Večeře: Omeleta se šunkou, vařené brambory, kompot z loupaných jablek

5.

den

Snídaně: Bílá káva, koláč se zavařeninou

Přesnídávka: Šunka, rohlík

Oběd: Špenátová polévka se žemlí, rizoto s masem, rajčatový salát, věneček z odpalovaného těsta

Svačina: Kompot

Večeře: Těstoviny se šunkou, meruňkové pyré, čaj s citronem

Autoři:

Hana Sedláčková (ved.

autorského kolektivu), Anna Benešová, Marie Havelková, MUDr.

Stanislav Hejda, DrSc., dr.

ing.

Anna Horynová, dr.

Marie Hrubá, prof.

MUDr.

Jiří Jodl, CSc., doc.

MUDr.

Zdeňka Kuncová, Csc.,prof. MUDr.

Vlasta Kurzová, Marie Mazalová, Ladislav Nodl, Karel Pinka, Alice Pinková, Jarmila Rakušanová, ing.

Jana Rysová, Hana Sedláčková, Olga Sobotková, Anna Straková, Marta Vávrová, Marie Voldánová.

Zdroj: Kuchařka naší vesnice

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

Exkluzivní perníčkový průzkum: Vánoce bez perníčků si neumíme představit

Pečení cukroví patří k nejstarším českým tradicím, které na rozdíl od jiných zvyků neztrácí na oblíbenosti. I přes nepříznivou situaci spojenou s koronavirovou pandemií plánuje více než 62 procent Čechů utratit v letošním roce za vánoční cukroví stejný finanční obnos jako vloni. Mezi jedno z nejtradičnějších patří zajisté perníčky. Svátky bez nich si neumí představit 66 procent lidí. Potvrzuje to průzkum společnosti Albert*, který si nechala vypracovat v předvánočním čase napříč českými domácnostmi.

číst dále ...

Pečete vlastní vánoční cukroví, nebo si ho kupujete?

Tak se přiznejte, jak to letos bude u vás doma s cukrovím. Upečete si ho, nebo ho raději koupíte? A pokud koupíte, dáte letos více jak 1000,- Kč za cukroví, nebo snad tolik ne?

číst dále ...

K oslavám patří dort. Upečte si jeden ke stoletému výročí želatinových bonbonů

Blíží se prosinec a s ním i sváteční atmosféra. Letošní poslední měsíc v roce bude speciální i pro společnost Haribo, která 13. prosince oslaví 100. výročí svého založení. Seznamte se s její dlouhou historií a připravte si spolu s námi speciální narozeninový dort, vždyť takové jubileum si oslavu zaslouží.

číst dále ...

Medu je letos méně, je ale kvalitní, říkají včelaři

Českého medu je letos méně, letošní výroba se možná přiblíží hodnotám z roku 1997, kdy se medu v novodobé historii Česka vyprodukovalo nejméně, konkrétně 4 532 tun. Na vině je letošní špatné počasí, které způsobilo úhyn značné části včelí populace, vysvětluje Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu a dodává, že i přes jeho nižší množství je jeho kvalita stále na vysoké úrovni.

číst dále ...

Jaké cukroví by upekla maková panenka?

K Vánocům patří dobré jídlo a sladké cukroví, které hospodyňky připravují i týdny dopředu. V některých rodinách se předávají recepty na cukroví z generace na generaci a každý rok se opakují. Ani milovníkům tradic však neuškodí občas vyzkoušet něco jiného. Zkusili jste už někdy přidat do cukroví mák? Dříve mu byla dokonce přisuzována ochranitelská moc a byl považován za symbol bohatství a prosperity. Jeho typická chuť dodá i tradičnímu cukroví zajímavý šmrnc.

číst dále ...

5 receptů na nepečené cukroví, které by nemělo na vaši vánoční tabuli chybět

Nemáte čas na pečení cukroví? Nevadí, zkuste nepečené varianty vánočních cukrovinek. Nebudete muset sedět hodiny u trouby a hlídat, aby se nepřipálily, a zamilujete si je pro jejich jednoduché zpracování. Nepečené druhy jsou velmi oblíbené také161 u dětí, které vám s jejich přípravou určitě rády pomohou.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy