REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Spastická zácpa

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tento typ zácpy je vzácnější a je pro něj charakteristická zvýšená dráždivost střeva (u prosté zácpy je dráždivost střeva snížena).


U postižených se většinou objevuje více potíží (křečovité bolesti v různých partiích břicha, přechodné bolestivé stahy vyvolané zaškrcováním střeva, zvláště při delším zadržování stolice, nadýmání a změna vzhledu stolice). Protože se někdy střídá tuhá bobkovitá stolice s řídkou, překotně vyprazdňovanou, nebo je tuhá „rozsekaná“ stolice promíšena s řídkým obsahem vzniklým vylučováním tekutiny v poslední části tlustého střeva, považuje nejen nemocný, ale někdy i lékař stolici za průjmovitou a léčí chorobu jako průjem včetně příslušné diety. Ve skutečnostik může jít o tzv. nepravý průjem, avšak nebývá snadné správně potíže hodnotit a onemocnění rozpoznat. Jednou z hlavních příčin této zácpy je zvýšené nervové vypětí. Potíže zhoršuje silně kořeněná a pikantní strava.

Při spastické zácpě se doporučují především potraviny, které nedráždí trávicí ústrojí a jsou lehce stravitelné. Nevhodné jsou silně kořeněné pokrmy, pokrmy s majonézou, tučné a kořeněné uzeniny, tužší zelenina, celozrnné pekařské výrobky, silnější pravý čaj a u některých nemocných i mléko. Ve stravě se omezuje i množství tuku, neboť zejména přepálené tuky působí dráždivě na střevní sliznici. Pokrmy se upravují vařením, dušením, pečením a grilováním. Zahušťují se moukou opraženou na sucho nebo zátřepkou z vody a mouky. V období zhoršení potíží nepodáváme potraviny s vyšším obsahem vlákniny.

Nemocný má přijímat dostatečné množství tekutin. Dieta při spastické zácpě má obsahovat kysané mléčné výrobky (většina nemocných je snáší dobře), mladou zeleninu, ovoce s malým množstvím vlákniny ve formě pyré (např. banán a loupaná strouhaná jablka), nepříliš sladké a tučné moučníky, např. veku s jablky a tvarohem, piškoty s ovocným krémem, piškotový závin s ovocným krémrm apod. Pokrmy kořeníme bylinkami, citronovou kůrou, vývarem z kmínu, majoránkou, dobromyslí, vanilkou, bobkovým listem. K ochucení je vhodná i citronová a pomerančová šťáva.

Příklad jídelníčku při spastické zácpě

1.

den

Snídaně: Slabý čaj s citronem, rohlík, máslo

Přesnídávka: Tvarohová pomazánka, houska nebo rohlík

Oběd: Krupicová polévka se zeleninou, masový pudink, bramborová kaše, meruňkový kompot

Svačina: Ovocný krém, piškoty

Večeře: Vařené brambory s tvarohem, acidofilní mléko

2.

den

Snídaně: Šípkový čaj, houska nebo rohlík, máslo

Přesnídávka: Vejce naměkko, rohlík

Oběd: Hovězí vývar s rýží, přírodní telecí (hovězí) plátek, bramborová kaše, meruňkový kompot

Svačina: Bílá káva, loupáček

Večeře: Jablková veka, čaj

3.

den

Snídaně: Bílá káva, buchta s povidly

Přesnídávka: Jogurt, rohlík

Oběd: Bramborová polévka s mrkvovou šťávou, mletý dušený řízek, vařené brambory, hlávkový salát

Svačina: Houska, rajče, máslo, acidofilní mléko

Večeře: Nudle s tvarohem, čaj s citronem

4.

den:

Snídaně: Slabý čaj s mlékem, loupáček

Přesnídávka: Sýr Lučina, rohlík, rajče

Oběd: Krupicová polévka se zeleninou, vařené hovězí maso, pažitková omáčka, knedlík, kompot z loupaných broskví

Svačina: Bílá káva, bublanina

Večeře: Omeleta se šunkou, vařené brambory, kompot z loupaných jablek

5.

den

Snídaně: Bílá káva, koláč se zavařeninou

Přesnídávka: Šunka, rohlík

Oběd: Špenátová polévka se žemlí, rizoto s masem, rajčatový salát, věneček z odpalovaného těsta

Svačina: Kompot

Večeře: Těstoviny se šunkou, meruňkové pyré, čaj s citronem

Autoři:

Hana Sedláčková (ved.

autorského kolektivu), Anna Benešová, Marie Havelková, MUDr.

Stanislav Hejda, DrSc., dr.

ing.

Anna Horynová, dr.

Marie Hrubá, prof.

MUDr.

Jiří Jodl, CSc., doc.

MUDr.

Zdeňka Kuncová, Csc.,prof. MUDr.

Vlasta Kurzová, Marie Mazalová, Ladislav Nodl, Karel Pinka, Alice Pinková, Jarmila Rakušanová, ing.

Jana Rysová, Hana Sedláčková, Olga Sobotková, Anna Straková, Marta Vávrová, Marie Voldánová.

Zdroj: Kuchařka naší vesnice

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Lahodný listový špenát – zkuste jej trochu jinak

Než začnou letní paprsky opravdu silně hřát, objevíte na trzích i v supermarketu lahodný čerstvý listový špenát. A že nevíte, jak s ním naložit nebo vám připadá fádní? Opak je pravdou! Připravíte z něj perfektní přílohu i dokonalý salát. Inspirujte se našimi tipy.

číst dále ...

Čarujte s kedlubnou a připravte netradiční dobroty

Kedlubna, tvrdá a šťavnatá zelenina, jejíž čas přichází v květnu. Také ji milujete čerstvou a křupavou a vždy vás pak bolí břicho? Není divu, na žaludek umí být pěkně těžká. Co takhle z ní ale připravit lehčí a zajímavější pokrmy, které překvapí třeba nečekanou návštěvu? S kedlubnou se dá totiž v kuchyni přímo kouzlit! A že jste dosud nevěděli jak? My vám to ukážeme.

číst dále ...

Víte, jak správně opékat špekáčky?

Že opékání buřtů není žádná věda? Na první pohled by to tak mohlo vypadat. V Česku jsme se za těch pár generací na tuhle oblíbenou letní večeři stali profíky. Jestli chcete zažít tak chutný táborák jako kdysi, držte se našeho návodu. Podíváme se na rozdíl mezi špekáčkem a buřtem, ukážeme si, jak na správné naříznutí a poradíme, kde se vám špekáček nejlépe opeče.

číst dále ...

Do roku 2030 bude 25 procent půdy v ekologickém zemědělství, rozhodla Evropská komise

Až čtvrtina veškeré zemědělské půdy by do roku 2030 měla být v členských státech Evropské Unie ekologicky obhospodařována. Rozhodla o tom na dnešním jednání Evropská komise. Vedle toho by se měla posílit poptávka po biopotravinách například prostřednictvím odbytu ve veřejném stravování. Oba cíle jsou součástí aktuálně projednávané strategie známé pod názvem European Green Deal. Odborníci i ekologičtí zemědělci opatření vítají.

číst dále ...

Hořkokyselý ledový čaj (nejen) pro hejtry v Bageterii Boulevard

Vítězství ve výzvě o nejlepší bagetu v soutěži MasterChef Česko nemohou Pavlíně Lubojatzky někteří internetoví diskutéři zapomenout. (Nejen) pro hejtry si připravila Bageterie Boulevard odpověď v podobě limitované edice hořkokyselého čaje, určeného pro všechny „zahořklé a vykyslé“, kteří by se jím měli zchladit a s čistou hlavou dát šanci Vítězné bagetě.

číst dále ...

Letos na gril: jedině mleté kuřecí maso

Kuřecí maso patří mezi nejoblíbenější druh masa. Je chutné, lehce stravitelné a obsahuje mnoho tělu prospěšných látek. Drůbežářský závod Klatovy nabízí Kuřecí mleté maso stehenní 100% masa, které nyní můžete zakoupit v obchodech Lidl, Tesco Kaufland. Díky kvalitnímu zpracování a dodržování přesných zásad při zpracování výrobku se jedná o jedno z nejkvalitnějších mletých mas na českém trhu. Šťavnatý, chutný a přitom lehký hamburger z Drůbežářského závodu Klatovy je vrcholem každé grilovací sezony. A navíc: najdete zde i tipy na veřejná grilovací místa ve vybraných městech České republiky!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy