REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Smetana

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kyselá smetana se ráda sráží, když ji lijeme do omáčky. Tomu zabráníme, když dříve do ní, studené, zakverláme kávovou lžičku hladké mouky, pak přilijeme sběračku omáčky. V jídle ji už nevaříme …


  • Pokud přidáváme při vaření smetanu do omáček, přimícháme do ní předem trochu mouky. Je nutné připravovaný pokrm stále míchat!
  • Nemáme-li smetanu lze ji v případě nouze nahradit 1 lžící másla a 1 dl mléka.
  • Smetanu si můžeme připravit i podomácku ze 125g másla a 1 litru sladkého mléka. Mléko zahřejeme na takovou teplotu, než se máslo rozpustí. Potom ho nalijeme do mixeru a rozmixujeme. Uložíme na chladné místo na 10 hodin, a potom můžeme ušlehat šlehačku.
  • Smetana určená ke šlehání musí být čerstvá a hustá. Šleháme ji do husta jedním směrem, pokud možno rychle a bez přestávky. Když je smetana ušlehána do husta, přidáme do ní tuhý sníh – na l/4 litru smetany ze 4 bílků a 6 lžic cukru a ještě chvíli šleháme.
  • Smetanu v masitých pokrmech snadno nahradíme, když do obyčejného kyselého mléka zakverláme kousek nerozpuštěného másla a lžíci hladké mouky, případně l žloutek. Pak pokračujeme jako se smetanou.
  • Smetanu ručně snadněji ušleháme, když do ní před šleháním přidáme l bílek. Předem ji můžeme dát zchladit na chvíli k ledu. Smetanu rychle ušleháme, když do ní kápneme několik kapek citrónové šťávy.
  • Ovocný sníh je velmi tuhý sníh z bílků, smíchaný s jemně prolisovanou kašovinou z čerstvého nebo kompotovaného ovoce. Podáváme teplý, v troubě ztuhlý nebo studený z chladničky.
  • Než-li začneme šlehat sníh, můžeme do něho přidat několik lžic vody. Sníh nabude a rychleji se šlehá. Sníh musí být tak pevný, že když nádobu obrátíme dnem vzhůru, nevypadne a dá se z ní snadno vyklopit.

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy