REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Smetana

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kyselá smetana se ráda sráží, když ji lijeme do omáčky. Tomu zabráníme, když dříve do ní, studené, zakverláme kávovou lžičku hladké mouky, pak přilijeme sběračku omáčky. V jídle ji už nevaříme …


  • Pokud přidáváme při vaření smetanu do omáček, přimícháme do ní předem trochu mouky. Je nutné připravovaný pokrm stále míchat!
  • Nemáme-li smetanu lze ji v případě nouze nahradit 1 lžící másla a 1 dl mléka.
  • Smetanu si můžeme připravit i podomácku ze 125g másla a 1 litru sladkého mléka. Mléko zahřejeme na takovou teplotu, než se máslo rozpustí. Potom ho nalijeme do mixeru a rozmixujeme. Uložíme na chladné místo na 10 hodin, a potom můžeme ušlehat šlehačku.
  • Smetana určená ke šlehání musí být čerstvá a hustá. Šleháme ji do husta jedním směrem, pokud možno rychle a bez přestávky. Když je smetana ušlehána do husta, přidáme do ní tuhý sníh – na l/4 litru smetany ze 4 bílků a 6 lžic cukru a ještě chvíli šleháme.
  • Smetanu v masitých pokrmech snadno nahradíme, když do obyčejného kyselého mléka zakverláme kousek nerozpuštěného másla a lžíci hladké mouky, případně l žloutek. Pak pokračujeme jako se smetanou.
  • Smetanu ručně snadněji ušleháme, když do ní před šleháním přidáme l bílek. Předem ji můžeme dát zchladit na chvíli k ledu. Smetanu rychle ušleháme, když do ní kápneme několik kapek citrónové šťávy.
  • Ovocný sníh je velmi tuhý sníh z bílků, smíchaný s jemně prolisovanou kašovinou z čerstvého nebo kompotovaného ovoce. Podáváme teplý, v troubě ztuhlý nebo studený z chladničky.
  • Než-li začneme šlehat sníh, můžeme do něho přidat několik lžic vody. Sníh nabude a rychleji se šlehá. Sníh musí být tak pevný, že když nádobu obrátíme dnem vzhůru, nevypadne a dá se z ní snadno vyklopit.

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Kouzlete se saláty a připravte si svěží večeři

Dostaňte se na léto do formy. Vyzkoušejte namísto těžkých a smažených pokrmů lehká jídla, jako jsou čím dál oblíbenější Buddha bowls. Přestože můžete mít pocit, že vás zeleninový salát nezasytí, věřte, že v kombinaci s kvalitním masem nebo sýrem, tomu bude právě naopak. Nejen, že zaženete hlad, ale budete mít také spoustu energie. Salát nemusí být jen kombinace nakrájené zeleniny, ale mísa plná vyvážených a plných chutí.

číst dále ...

Zpestřete si grilování prvním nutričně kompletním rostlinným burgerem od české Many

Česká firma Mana přišla s novinkou, kterou je první nutričně kompletní rostlinný burger na světě. I přes jeho rostlinný původ neztrácí tento burger nic na chuti ani textuře. Díky intenzivnímu vývoji se podařilo vytvořit burger, který chutná stejně dobře jako ty masové, má pevnou strukturu, a přitom je i skvěle šťavnatý. ManaBurger není jen pro vegany, ale i pro ty, kteří mají rádi chuť poctivého burgeru z hovězího masa, ale chtějí si místo něj občas dopřát zdravější a nutričně plnohodnotnou alternativu vyrobenou s výrazně nižším dopadem na planetu. Výroba tohoto burgeru je totiž výrazně šetrnější k životnímu prostředí než produkce hovězího masa. Energetická náročnost je o polovinu nižší a spotřeba vody dokonce o 99 %.

číst dále ...

Zelenina jako strašák dětských talířů

Zelenina – základní potravina, která by měla mít své místo v dospělém, ale i dětském jídelníčku. Jenže donutit děti zeleninu jíst, bývá občas problém. Můžete ji ale šikovně schovat do jídel, ve kterých nepůjde tolik poznat. Přinášíme vám tipy, jak udělat pokrmy ze zeleniny atraktivnější a taky chutnější.

číst dále ...

4 nejlepší třešňové Cake Pops recepty

Tak dobré a přitom tak rychle pryč. Třešně jsou jedna z těch typicky letních surovin, která je pryč dřív, než se rozkoukáte. Vrhněte se na ně tento rok pořádně a až se vám přejí čerstvé, zakomponujte je do dezertů! Hitem jsou teď dezerty, které si každý jednoduše vezme do ruky bez složitého krájení a oddělování.

číst dále ...

3 okamžiky, kdy se vyhnout cukru a vsadit na svačinku plnou bílkovin

Když nás trápí pocit hladu, zaženeme ho jídlem. Spousta potravin ho dokáže přirozeným způsobem potlačit, obzvlášť potom ty, které jsou bohaté na proteiny a navozují rychlý pocit sytosti. Jiné zase naopak ovlivňují chutě a je lepší se jim vyhnout obloukem. Jsou to ty s vysokým glykemickým indexem, které sice „zaplácnou“, ale zanedlouho se žaludek ozve znovu a o to silněji. Obzvlášť pozor si dejte na potraviny, v kterých byste nenápadně ukrytý cukr nečekali. Ozývá se hlad nevhod? Zažeňte ho unikátní proteinovou tyčinku bez přidaného cukru.

číst dále ...

Bageterie Boulevard uvádí nové menu podle známého izraelského šéfkuchaře, jako první ho ochutnal izraelský velvyslanec

Zákazníci Bageterie Boulevard možnost ochutnat nové sezónní Chef Menu, které pro ně sestavil přední izraelský šéfkuchař Charlie Fadida z Tel Avivu. V menu hrají prim chutě i suroviny typické pro izraelskou kuchyni. Kromě dvou různých baget a polévky se v rámci řady Balanced calories představí také vegetariánský burger a veganský wrap. Nové Chef Menu je dostupné na všech pobočkách Bageterie Boulevard. Jako první menu ochutnal velvyslanec Státu Izrael v České republice Daniel Meron.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy