Kyselá smetana se ráda sráží, když ji lijeme do omáčky. Tomu zabráníme, když dříve do ní, studené, zakverláme kávovou lžičku hladké mouky, pak přilijeme sběračku omáčky. V jídle ji už nevaříme …
- Pokud přidáváme při vaření smetanu do omáček, přimícháme do ní předem trochu mouky. Je nutné připravovaný pokrm stále míchat!
- Nemáme-li smetanu lze ji v případě nouze nahradit 1 lžící másla a 1 dl mléka.
- Smetanu si můžeme připravit i podomácku ze 125g másla a 1 litru sladkého mléka. Mléko zahřejeme na takovou teplotu, než se máslo rozpustí. Potom ho nalijeme do mixeru a rozmixujeme. Uložíme na chladné místo na 10 hodin, a potom můžeme ušlehat šlehačku.
- Smetana určená ke šlehání musí být čerstvá a hustá. Šleháme ji do husta jedním směrem, pokud možno rychle a bez přestávky. Když je smetana ušlehána do husta, přidáme do ní tuhý sníh – na l/4 litru smetany ze 4 bílků a 6 lžic cukru a ještě chvíli šleháme.
- Smetanu v masitých pokrmech snadno nahradíme, když do obyčejného kyselého mléka zakverláme kousek nerozpuštěného másla a lžíci hladké mouky, případně l žloutek. Pak pokračujeme jako se smetanou.
- Smetanu ručně snadněji ušleháme, když do ní před šleháním přidáme l bílek. Předem ji můžeme dát zchladit na chvíli k ledu. Smetanu rychle ušleháme, když do ní kápneme několik kapek citrónové šťávy.
- Ovocný sníh je velmi tuhý sníh z bílků, smíchaný s jemně prolisovanou kašovinou z čerstvého nebo kompotovaného ovoce. Podáváme teplý, v troubě ztuhlý nebo studený z chladničky.
- Než-li začneme šlehat sníh, můžeme do něho přidat několik lžic vody. Sníh nabude a rychleji se šlehá. Sníh musí být tak pevný, že když nádobu obrátíme dnem vzhůru, nevypadne a dá se z ní snadno vyklopit.
Autor: Jaroslav Vašák