REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Smetana

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kyselá smetana se ráda sráží, když ji lijeme do omáčky. Tomu zabráníme, když dříve do ní, studené, zakverláme kávovou lžičku hladké mouky, pak přilijeme sběračku omáčky. V jídle ji už nevaříme …


  • Pokud přidáváme při vaření smetanu do omáček, přimícháme do ní předem trochu mouky. Je nutné připravovaný pokrm stále míchat!
  • Nemáme-li smetanu lze ji v případě nouze nahradit 1 lžící másla a 1 dl mléka.
  • Smetanu si můžeme připravit i podomácku ze 125g másla a 1 litru sladkého mléka. Mléko zahřejeme na takovou teplotu, než se máslo rozpustí. Potom ho nalijeme do mixeru a rozmixujeme. Uložíme na chladné místo na 10 hodin, a potom můžeme ušlehat šlehačku.
  • Smetana určená ke šlehání musí být čerstvá a hustá. Šleháme ji do husta jedním směrem, pokud možno rychle a bez přestávky. Když je smetana ušlehána do husta, přidáme do ní tuhý sníh – na l/4 litru smetany ze 4 bílků a 6 lžic cukru a ještě chvíli šleháme.
  • Smetanu v masitých pokrmech snadno nahradíme, když do obyčejného kyselého mléka zakverláme kousek nerozpuštěného másla a lžíci hladké mouky, případně l žloutek. Pak pokračujeme jako se smetanou.
  • Smetanu ručně snadněji ušleháme, když do ní před šleháním přidáme l bílek. Předem ji můžeme dát zchladit na chvíli k ledu. Smetanu rychle ušleháme, když do ní kápneme několik kapek citrónové šťávy.
  • Ovocný sníh je velmi tuhý sníh z bílků, smíchaný s jemně prolisovanou kašovinou z čerstvého nebo kompotovaného ovoce. Podáváme teplý, v troubě ztuhlý nebo studený z chladničky.
  • Než-li začneme šlehat sníh, můžeme do něho přidat několik lžic vody. Sníh nabude a rychleji se šlehá. Sníh musí být tak pevný, že když nádobu obrátíme dnem vzhůru, nevypadne a dá se z ní snadno vyklopit.

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy