REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vychytávky pro dokonalý bramborový salát

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kuchařské vychytávky - dokonalý bramborový salátCo domácnost, to recept na bramborový salát. Ponechme teď stranou otázku, jestli do něj dávat celer, nebo ne (každá hospodyňka má svůj vlastní – a zaručeně ten nejlepší – recept), a zaměřme se na vychytávky, které udělají každý bramborový salát lepším. Bez ohledu na to, zda do vaší varianty patří gothaj, dietní šunka, či jen zelenina bez uzeniny.


Brambory = základ všeho

Může se zdát, že bramborový salát dělá hlavně kombinace ingrediencí, které do něj namícháte. Zapomínat byste ale neměli na brambory, které jsou jeho naprostým základem. Ne každý druh se hodí do salátu a ne z každého druhu salát připravíte. Abyste se vyhnuli rozvaření, případně moučnaté chuti brambor, sáhněte po varném typu A, maximálně B. Varný typ A značí pevnou lojovitou dužinu, která se ani po delší době varu nerozpadá. Takové brambory drží svůj tvar a nejsou moučnaté. Typ B označuje polopevné brambory, které už se po varu částečně rozsýpají. Zároveň lehce moučnatí. V obchodech se pak můžete setkat přímo s označením salátové. Pokud budete hledat konkrétní odrůdu, jako tradiční salátové jsou známé Keřkovské rohlíčky nebo Annabelle.

 

Kuchařské vychytávky - dokonalý bramborový salát

 

Královna majonéza

I když poslední dobou řada lidí přechází na méně tučnou jogurtovou verzi, majonéza má v bramborovém salátu stále své místo, protože mu dodává plnou chuť. „Dnešní majonézy se od svých předchůdkyň v mnohém liší,“ přibližuje Milan Bažík, obchodní ředitel společnosti SPAK, která v Česku majonézy vyrábí už 25 let. „Některé obsahují řepkový olej bohatý na zdraví prospěšné polynenasycené mastné kyseliny omega 3 a omega 6. Navíc v nich nenajdete žádné chemické konzervanty, barviva, aromata ani zahušťovadla. Jsou tedy vhodné i pro bezlepkovou dietu,“ vysvětluje. Pozor si nicméně dejte na trvanlivost majonézy, která je ze všech složek bramborového salátu nejchoulostivější. „Skladujete-li hotový salát s majonézou v chladu, tzn. při teplotě okolo 7 °C, vydrží vám s ohledem na majonézu 3 dny. Po této době byste ho již neměli konzumovat,“ podotýká Milan Bažík.

 

Pasírování a míchání je věda

Slavný agent James Bond alias 007 sice tvrdil „protřepat, nemíchat“, u bramborového salátu ale chutě vyniknou jen tehdy, když je správně a dostatečně promícháte. Nejprve vše nakrájejte na kostičky. Brambory nechte před loupáním a krájením vychladnout, bude se vám s nimi lépe pracovat. Protože kousky brambor a zeleniny by měly být co do velikosti podobné, můžete ingredience „propasírovat“ přes mřížku. Dosáhnete tak větší symetrie. Všechny ingredience dejte do velké nádoby – míchejte pečlivě, ale velmi opatrně, abyste složky příliš nerozmačkali. Jeden kuchařský fígl dokonce radí míchat zeleninu zvlášť a teprve poté přimíchávat brambory, protože si tím kostičky zachovají svůj tvar.

 

Den odležet, pak servírovat a hodovat

Ne nadarmo bývá bramborový salát výraznější, když se nechá odpočinout. Jaká je ale ideální doba uležení? „Přes noc,“ upřesňuje Milan Bažík. „Brambory do sebe natáhnou koření i majonézu, všechny chutě se pak perfektně spojí.“ Nezapomínejte, že při hodování hraje svou roli i servírování. Jak se říká – jíme totiž hlavně očima. I bramborový salát může na talíři vypadat slavnostně. Pomocí tvořítka na šťouchané brambory formujte salát do požadovaného tvaru. Na závěr ho ozdobte troškou majonézy, kterou posypte bylinkami nebo třeba citronovou kůrou. Zajímavého efektu docílíte, pokud majonézu aplikujete zdobítkem na dorty.

 

Poznámka redakce:

Kuchařské vychytávky - dokonalý bramborový salátNedokážete si Štědrý večer představit bez tradičního bramborového salátu? Udělejte si ho letos chutnější, a to díky SPAK majonéze, která obsahuje 75 % řepkového oleje bohatého na zdraví prospěšné polynenasycené mastné kyseliny omega 3 a omega 6. Navíc v ní nenajdete žádné chemické konzervanty, barviva, aromata ani zahušťovadla. Je tedy vhodná i pro bezlepkovou dietu.

Kuchařské vychytávky - dokonalý bramborový salátK vánoční tabuli jistě užijete také SPAK tatarskou omáčku. Šmak dodá nejen oblíbené příloze v podobě hranolek, ale i domácím pomazánkám na chlebíčky či silvestrovské chuťovky. Podobně jako majonéza se pyšní vysokým podílem řepkového oleje (65 %) a zároveň absencí chemických konzervantů.

Vychutnejte si Vánoce s kvalitními českými surovinami. Důvěřujte výrobkům, které vás provázejí již čtvrt století.

SPAK majonézu i SPAK tatarskou omáčku (obě 180 mililitrů) pořídíte za doporučenou maloobchodní cenu 24,90 Kč.

Více na www.spak.cz.

 

Tip na přípravu:

Štědrovečerní bramborová mísa

Co potřebujete?

  • 1/2 – 1 skleničku SPAK majonézy
  • 1,5 kg menších brambor
  • 1 ks červené cibule
  • sterilovaný hrášek
  • menší sklenici sterilované papriky
  • 4 kyselé okurky
  • 3 vejce uvařené natvrdo
  • 150 g libovější anglické slaniny (pro děti kvalitní šunky)
  • 1 vařenou mrkev
  • ¼ vařeného celeru
  • sůl, drcený pepř, špetku cukru
  • 2 lžíce nálevu z okurek

Jak na to?

Brambory ve slupce uvaříme do poloměkka, necháme trochu vychladnout, oloupeme a nakrájíme do mísy. Nakrájenou slaninku dáme na chvilku orestovat na pánev (v případě šunky použijeme lžíci olivového oleje), po chvíli přidáme nakrájenou cibuli a vše chvíli mícháme, až cibule zesklovatí. Obsah pánve s výpekem smícháme s nakrájenými bramborami a drceným pepřem. Pak postupně do mísy přidáváme nakrájenou papriku, okurky, vařená vejce, hrášek a vařenou zeleninu. Vše nakonec opatrně promícháme se SPAK majonézou, osolíme, přisladíme a zakápneme nálevem z okurek. Zdobíme petrželkou nebo pažitkou. Podáváme se smaženou rybou nebo klasickým řízkem.

 

Zdroj: www.spak.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

6 rad, jak ugrilovat tofu

Vůně hořícího dřevěného uhlí, grilovaného masa a čerstvých bylinek … grilovací sezóna je v plném proudu, tak co si ji letos trochu zpestřit veganskou lahůdkou. Už jste zkoušeli grilované tofu? Přinášíme vám 6 užitečných rad, jak správně připravit a ugrilovat tuto sójovou pochoutku.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

3 sýry, se kterými zazáříte na zahradní párty

Kdo říká, že na zahradních párty a grilovačkách musí mezi servírovanými jídly hrát ústřední roli grilované maso. Jsou i jiné a mnohdy chuťově zajímavější pokrmy, kterými můžete hosty překvapit. Máme pro vás tipy na tři sýry, které nesmějí chybět mezi letním pohoštěním. Vyzkoušejte je a buďte za báječnou hostitelku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy